REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukrajina javno ponižuje Nemčijo: »Na koncu boste rakete itak dali, zakaj sploh zgubljamo čas?«

Ukrajina javno ponižuje Nemčijo: »Na koncu boste rakete itak dali, zakaj sploh zgubljamo čas?«Baerbockova in Kuleba v pregrešno dragem suknjiču, so ugotovili ukrajinski mediji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kijev od Berlina pričakuje dobavo raket Taurus, ki jih Nemčija - za zdaj - ni obljubila.

Nemška vlada pod vodstvom kanclerja Olafa Scholza je menda glede nadaljnje vojaške pomoči Ukrajini »pred najtežjo odločitvijo doslej.«

Ukrajina vztrajno prosi za rakete dolgega dosega Taurus, ki jih izdelujeta nemški in švedski proizvajalec, a Nemčija jih ne da. Vsaj za zdaj.

Nastop Kulebe je javnosti znova demonstriral, kako pred zunanjim ministrom Ukrajine, ki velja za izbranko ZDA, tudi nemška zunanja ministrica nastopa lakajsko in povsem nesuvereno.

Odločitev naj bi bila sprejeta v tednu ali dveh. Scholz mora menda pretehtati tveganja za varnost Nemčije, če te rakete z dosegom 500 kilometrov začnejo ogrožati rusko ozemlje.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je ob obisku nemške kolegice Annalene Baerbock prejšnji ponedeljek dejal, da v Ukrajini potrebujejo tudi zračne obrambne sisteme za zaščito pristanišč, da bodo lahko izvažali žito po vsem svetu.

Kuleba je na novinarski konferenci z nemško zunanjo ministrico ob tem izjavil, da bo Nemčija Ukrajini na koncu vendarle dobavila rakete Taurus, in poudaril, da je to le vprašanje časa.

Ob pogledu na presenečeno Baerbockovo je izrazil začudenje in vprašal: »Zakaj izgubljati čas?«

Baerbockova se ni zavezala, da bo zagotovila omenjene rakete, vendar se je zavezala, da bo Nemčija povečala nujno pomoč Ukrajini za 20 milijonov evrov.

Poslanec nemške Levice Andrej Konstantin Hunko je na nedavnih protestih dejal: »Večina ljudi je proti dobavi Taurusa Ukrajini. To se je spremenilo. Pri prejšnjih dobavah orožja ni bilo tako velikega odpora. Ampak zdaj ljudje vidijo, da je treba pošiljati vedno več orožja. To se kar ne konča.«

Trenutno poteka preverjanje, ali bi Nemčija lahko spremenila Taurusovo programsko opremo in precej zmanjšala doseg raket.

In ali bi ukrajinske sile to visoko tehnološko orožje znale uporabljati.

Nastop Kulebe pa je javnosti znova lepo demonstriral, kako pred zunanjim ministrom Ukrajine, ki velja za izbranko ZDA, tudi nemška zunanja ministrica nastopa lakajsko in povsem nesuvereno.

Zunanji minister Ukrajine si upa celo javno zatrditi, da ve več kot ona sama in prejudicirati odločitev nemške vlade.

Jasno, zaradi posebnega odnosa z ZDA, v katerem je Ukrajina po eni strani marioneta Washingtona, hkrati pa se morajo vse države Zahoda ponižno vesti do zahtev ukrajinskih oblasti, ker le te tako dolgo, dokler uničujejo lastno državo v boju proti Rusiji - uživajo posebno zaščito Bele hiše.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek