REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trije scenariji za Ukrajino: »Če bo Zahod poslal jedrsko orožje, bomo udarili preventivno!«

Trije scenariji za Ukrajino: »Če bo Zahod poslal jedrsko orožje, bomo udarili preventivno!«Medvedjeva ni strah ameriških raket... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Namestnik predsednika Varnostnega sveta Ruske federacije meni, da bo Ukrajina ali počasi izgubila svojo suverenost ali pa ji grozi takojšen razpad s hkratnim uničenjem njene državnosti.

To pomeni, da bo proti njim letela raketa z jedrskim nabojem. Obstajajo nepreklicni vojaški zakoni.

Če bo Zahod poslal jedrsko orožje v Ukrajino, bo morala Rusija izvesti preventivni napad, je v Vietnamu dejal namestnik predsednika Varnostnega sveta Ruske federacije Dmitrij Medvedjev, poroča RIA Novosti.

Ko je govoril o Evropi in ZDA, Medvedjev ni izključil možnosti, da bodo Ukrajini poslale »kar dovolj letal«, poleg tega pa jim bodo morda dali tudi jedrsko orožje.

»A to pomeni, da bo proti njim letela raketa z jedrskim nabojem. Obstajajo nepreklicni vojaški zakoni. Če gre za jedrsko orožje, bomo morali izvesti preventivni udar,« je pojasnil Medvedjev.

Po njegovem mnenju se Anglosasi tega ne zavedajo povsem in menijo, da se to ne bo zgodilo.

»Pod določenimi pogoji se bo«, je dejal.

Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Evropa je »ponorela« in s svojimi odločitvami nenehno podžiga razmere, je dejal Medvedjev: »Evropa je ponorela. ZDA kot celota delujejo v skladu s svojimi pragmatičnimi interesi, ne borijo se, ampak samo služijo denar. Poskušajo uničiti prastarega sovražnika. Kar zadeva Evropo, nenehno podgrevajo in s svojimi odločitvami podžigajo situacijo.«

Medvedjev o predsedniških volitvah v ZDA: 'Pomembno je le, da ne izberejo fanta z demenco. Čeprav je to zelo verjetno.'

Na vprašanje novinarjev o prednostnih kandidatih za prihajajoče ameriške predsedniške volitve leta 2024 je Medvedjev dejal, da je za Moskvo pomembno le to, da Američani ne izvolijo predsednika, ki trpi za demenco.

»Pomembno je le, da ne izberejo fanta z demenco. Čeprav je to zelo verjetno,« je dodal.

Ukrajina kot država bo neizogibno izginila, zato obstaja več scenarijev, od katerih bo odvisno, ali bo do tretje svetovne vojne prišlo, je dejal Medvedjev.

»Pred kratkim sem pisal, zakaj bo Ukrajina izginila. Zdaj je čas, da povem, kako bo Ukrajina izginila in kakšna je nevarnost nadaljevanja konflikta v Evropi in svetu. Odvisno je, v katero smer bo šel proces razpada te države, ki je sredi umiranja zaradi izgubljenega vojaškega spopada,« je zapisal Medvedjev na Telegramu.

Po mnenju Medvedjeva bo Ukrajina razpadla na dva načina.

»Bodisi razmeroma počasi, z erozijo ukrajinske državnosti in s postopno izgubo preostalih elementov državne suverenosti. Ali pa bomo videli njen takojšnji propad s hkratnim propadom njene državnosti,« napoveduje Medvedjev.

Ukrajinska jezikovna meja
Jezikovna slika Ukrajine leta 2003, pred obsežnejšim konfliktom. Vir: Posnetek zaslona

Vsekakor, je nadaljeval politik, so po dokončnem razpadu Ukrajine možni trije scenariji.

V prvem primeru zahodne regije Ukrajine »preidejo pod nadzor nekaterih držav EU, nekaj takega kot 'anšlus', kot so imenovali vključitev Avstrije v nacistično Nemčijo,« pravi Medvedjev.

Ob tem bo ostalo neko »nikogaršnje« ukrajinsko ozemlje, stisnjeno ob Rusiji in ozemlja, ki so prišla pod suverenost evropskih držav.

Preostali del ozemlja brez lastnika bo razglasil nasledstvo od nekdanje Ukrajine, svojo mednarodnopravno subjektiviteto in namero vrniti izgubljena ozemlja z vsemi sredstvi, pri čemer se bo to nanašalo na tiste dele države, ki bodo postali del Rusije, je možni razvoj dogodkov opisal Medvedjev.

Oboroženi spopad bi se po kratkem času po tem, najslabšem scenariju nadaljeval in prerasel v pravo tretjo svetovno vojno, meni ruski uradnik.

Ta »Nova Ukrajina« bo takoj izrazila željo po vstopu v Evropsko unijo in NATO, kar se bo čez nekaj časa tudi zgodilo.

Oboroženi spopad bi se po kratkem času po tem, najslabšem scenariju nadaljeval in prerasel v pravo tretjo svetovno vojno, meni ruski uradnik.

Precej dobra prognoza zelo dobrega analitika, ki sliši na ime Big Serge: Pripojitev regij Rusiji, ki se je ali bo zgodila »zagotovo« (rdeče), »verjetno« (oranžno), »mogoče« (rumeno) ter »neverjetno« (modro). Vir: Posnetek zaslona

V drugem scenariju bo Ukrajina po besedah ​​nekdanjega ruskega predsednika izginila po koncu posebne vojaške operacije v procesu njene delitve med Rusijo in državami EU.

»Ukrajinsko vlado bi oblikovali v izgnanstvu v eni od evropskih držav. Konflikt se bo končal z razumnimi zagotovili, da se v bližnji prihodnosti ne bo nadaljeval, ampak z ohranitvijo terorističnih dejavnosti ukrajinskih nacistov, ki bodo razpršeni v državah EU, ki bodo dobile zahodne ukrajinske dežele,« je predstavil potencialno situacijo.

Morda smo začasno zadovoljni z drugo možnostjo, potrebujemo pa tretjo.

Tveganje za nadaljevanje konflikta ali njegovo eskalacijo v tretjo svetovno vojno v tem primeru lahko štejemo za zmerno, je dejal Medvedjev.

Pri tretji možnosti se, je dodal, zgodi enako kot v prvem primeru, a »ravno obratno.«

»Zahodne države Ukrajine se pridružujejo nekaterim državam EU. Prebivalci osrednjih regij Ukrajine, ki nimajo voditelja, v okviru prvega člena Ustanovne listine OZN takoj razglasijo samoodločbo s pridružitvijo Ruski federaciji. Zahteva je odobrena, konflikt pa se zaključi z realnimi zagotovili, da se dolgoročno ne bo obnovil,« je dejal politik.

Drugih možnosti kot teh tri ni, je prepričan Medvedjev.

»In to je že vsem jasno, tudi če je komu na Zahodu to nerodno priznati. Morda smo začasno zadovoljni z drugo možnostjo, potrebujemo pa tretjo,« je povzel.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek