REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trije mrtvi: Med pogajanji o ameriškem umiku Islamski odpor napadel več oporišč okupacijskih sil v regiji

Trije mrtvi: Med pogajanji o ameriškem umiku Islamski odpor napadel več oporišč okupacijskih sil v regijinapadena oporišča nahajajo zelo blizu druga drugemu. Vir: Posnetek zaslona, X

Kar štiri ameriška ali izraelska oporišča na Bližnjem vzhodu so bila tarče novih napadov »Iraškega odpora.«

Osrednje poveljstvo ameriške vojske je potrdilo, da so bili v zadnjem napadu na njihovo oporišče al-Tanf v Jordaniji ubiti trije ameriški vojaki in da je bilo ranjenih najmanj 34 vojakov, vendar je mogoče pričakovati, da bo njihovo število še naraslo.

Do napada prihaja sredi pogajanj ZDA o umiku iz bližnjega Iraka.

al-Tanf
Oporišča okupacijskih ameriških sil, ki »davijo« Sirijo, so bila napadena. Vir: Posnetek zaslona, X

ZDA so očitno zelo pod pritiskom, doslej so namreč zahtevale, da se pred pogajanji o umiku nehajo napadi na njihove vojake.

Kar štiri ameriška ali izraelska oporišča na Bližnjem vzhodu so bila tarče novih napadov »Iraškega odpora.« Američani so izpostavili le napad na eno...

Nato pa so kljub napadom ponudili pogajanja o umiku iz – Iraka.

Medtem pa se napadi na ameriške in izraelske enote – v Siriji, Jordaniji in Palestini – nadaljujejo.

Kot kaže sporočilo Iraškega odpora, so napadli dve oporišči okupacijske ameriške vojske v Siriji, eno oporišče v Jordaniji in eno oporišče v okupirani Palestini.

Ob tem so mediji poročali le o napadu na eno oporišče – v Jordaniji.

Jordanija pa je istočasno zatrdila, da ni bilo napada na njihovih tleh.

Dejansko se tri napadena oporišča nahajajo zelo blizu druga drugemu.

Dve v Siriji in baza al-Tanf v Jordaniji v resnici služijo enemu samemu namenu – okupaciji Sirije in preprečevanju njene oskrbe z nafto ter stikov z Jordanijo.

Da so ZDA omenile le napad na oporišče v Jordaniji je zato služilo le temu, da se ustvari videz zakonitosti, saj le v jordanskem oporišču ameriške enote bivajo »zakonito«.

Graham o Iranu
Jastreb, ki je na plačilnem spisku ameriških orožarjev in nikoli ni povohal smodnika zahteva še eno vojno ZDA - tokrat z Iranom. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da še vedno zbirajo informacije o napadu, vendar pa vedo, da so ga izvedle »radikalne militantne skupine, povezane z Iranom«, ki delujejo v Siriji in Iraku.

»Naj nihče ne dvomi, da bomo odgovorne kaznovali – ob času in na način, ki ga bomo sami določili,« je sporočil Biden.

Številni člani ameriškega Kongresa so zatem Bidna javno pozvali h krepitvi napadov na oborožene skupine na Bližnjem vzhodu, ki so povezane z Iranom, in tudi na sam Iran.

Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell je Bidnu sporočil, naj »povzroči resno in uničujočo škodo teroristom in njihovim iranskim sponzorjem, ki se ponašajo z ameriško krvjo kot znamenjem časti.«

Sporočilo Islamskega odpora
Sporočilo Islamskega odpora. Vir: Posnetek zaslona

Republikanski senator Lindsey Graham – nekoč odvetnik v vojski, ki prave vojne nikoli ni videl - je pozval k »bombardiranju Irana« in zahteval, da naj ZDA Iran »udarijo močno«.

Teheran je zanikal vpletenost v napad na ameriško vojaško oporišče v Jordaniji.

Bidnova grožnja
Bidnova grožnja. Vir: Posnetek zaslona, X

Predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je dejal, da so obtožbe ZDA in Združenega kraljestva, da je bil Iran vpleten v napad na severovzhodu Jordanije, v bližini meje s Sirijo, neutemeljene.

Dejal je tudi, da bosta nadaljevanje ameriških napadov na Sirijo in Irak, pa tudi vojna v Gazi še okrepila nestabilnost v regiji.

Kanani je še poudaril, da »odporniške skupine ne sprejemajo navodil od Irana.«

Ameriška oporišča v regiji - na udaru
Na udaru: ameriška oporišča v regiji. Vir: Posnetek zaslona, X

»V regiji obstaja konflikt med ameriškimi silami in odporniškimi skupinami, ki odgovarjajo na povračilne napade,« so sporočili.

ZDA se bodo verjetno odločile za večje povračilne napade na odporniške skupine.

Zaradi katerih bo prišlo do povračilnih napadov upornikov... In tako naprej...

Napadi na Iran bi bili namreč tudi za ZDA prevelik zalogaj.

Je pa seveda povsem mogoče, da se za naslednjo tragično napako in vojno proti Iranu Washington odloči kadarkoli od zdaj naprej.

Po vseh katastrofah bo takšna vojna verjetno ena od zadnjih žebljev v krsto ameriškega imperija, ki nezaustavljivo izgublja svojo moč...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek