REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Titani in olimpijski bogovi – pogled na situacijo v Ukrajini

Titani in olimpijski bogovi – pogled na situacijo v UkrajiniUkrajina - vojaška karta in perspektiva

Vinko Tuljak iz Krškega nam je poslal svoje zanimivo razmišljanje o vojni v Ukrajini. Objavljamo ga v celoti.


Svet je ponorel. To dokazujejo dogodki zadnjega meseca v Ukrajini v zahodnem svetu. Žal Ukrajinci ne vidijo, da so žrtveno jagnje globalnih interesov. Vsaka vojna ima neko genezo. 

Nekje so korenine, ki so rodile mednacionalne razprtije, ki jih je nekdo zaradi lastnih interesov razpihoval in gojil, čeprav je bilo v njih prepoznati elemente fašizma/nacizma skozi delovanje »demokratičnih« oblasti po letu 2013 (prevrat, prevzem vlade nacionalistov, prepoved rabe ruskega jezika 2014, uzakonjeno manjšanje pravic neukrajinskim narodom, reševanje nastale krize z vojsko (Donjenck, Lugansk), neupoštevanje referenduma o samostojnosti Krima (1.) po razpadu SSSR in tudi pozneje (2.) leta 2014). In veliko je še tega seveda tudi z druge strani. 

Za prepir in vojno morata biti najmanj 2 (+stric iz ozadja). In zdaj so vsega krivi zgolj in samo »grdi« Rusi, ki so udarili po globalni mizi in rekli dovolj. 

Zdi se mi, da Ukrajina in svet ne bosta nikoli več tisto, kar sta bila pred 24. februarjem 2022. 

V EU se je razvilo neko tekmovanje, še posebej pri nepomembnih »pudlicah« (ki z lajanjem poskušajo izzvati pozornost pri gospodarjih prstanov), ki kar tekmujejo, kdo bi večje sankcije nadel grdim Rusom, kdo bi kaj »pametnega« predlagal. 

Ukrajinski nacionalisti so zgubili kolikor toliko ugodni rešitvi Minsk 1 in 2.  

Zdi se mi, da bo za ukrajinskimi narodi največjo ceno plačala EU z nami na repu, pa tudi siromašne države (gospodarska kriza, inflacija, pomanjkanje hrane). 

Koristi pa bo imela »najdemokratičnejša« država na svetu  in tudi nič kriva Kitajska. Seveda, če ta kriza ne bo eskalirala v pogubo za vse nas. Namreč elastiko lahko nateguješ dokler ne poči in tako je tudi s famoznimi in edinstvenimi sankcijami v zgodovini človeštva. 

Da se to ne zgodi, bomo morali dati tudi neverni za eno mašo papežu Frančišku. 

V EU se je razvilo neko tekmovanje, še posebej pri nepomembnih »pudlicah« (ki z lajanjem poskušajo izzvati pozornost pri gospodarjih prstanov), ki kar tekmujejo, kdo bi večje sankcije nadel grdim Rusom, kdo bi kaj »pametnega« predlagal. 

Izgube ukrajinske vojske Vir: rusko ministrstvo za obrambo
Uspehi ruske vojske v Ukrajini. Vir: rusko ministrstvo za obrambo, Riafan

EU se je kar na enkrat odločila, da Evropska konvencija o človekovih pravicah (EKČP) ne velja več. 

Zasebna lastnina ni več sveta, oziroma temeljna pravica, prav tako ne velja več nediskrimintornost, ki sta vgrajeni v temelje EU skupnosti. Te pravice so suspendirane za Ruse, ki živijo na teritoriju EU, VB.

Vtis je, da gre za pogrom, podoben pogromu Židov v 2. svetovni vojni.

Zahodni demokratični tisk in sredstva obveščanje so dobili navednice pri poročanju o Ukrajinski krizi (Od Majdana do danes). Le redki mediji poskušajo vsaj približno krmariti okoli resničnih dogajanj. 

Čemu ta nesmiselna vojna? Z lažno potuho ukrajinski nacionalistični oblasti, z obljubami o vstopu v EU in NATO, so jim dajali vetra v jadra toliko časa, da so prestopili Rubikon. In tudi sedaj, namesto, da bi se zavzemali za čimprejšnje končanje vojne, kjer ne bo pravih zmagovalcev, prilivajo z orožjem olje na ogenj namesto da bi ga gasili. 

Osebno sem vajen, da je potrebno lepo zapakirane novice in razne »resnice« preveriti, če ne gre drugače tudi z intuicijo. Ena od famoznih »resnic«, ki je prišla celo do UN, je napad na porodnišnico v Mariupolju. Kot že mnogi dotlej, so tudi najvišji predstavniki UN, kar razsodili, da gre za vojni zločin. 

Meni pa ogled posnetkov poškodb zgradb ob dejstvu, da so bile samo 3 žrtve, poraja velik dvom. Na nekem posnetku notranjosti je videti pozabljena kanta z rdečo barvo. Če bi to bila res porodnišnica v funkciji, kako to, da je bila ob napadu prazna? 

Gre za kar nekaj zgradb, od katerih pa ni bila nobena zadeta direktno. Poškodovane so fasade, razbito stavbno pohištvo od udarnega vala. Ni poškodb nosilnih elementov zgradb.

V parku med zgradbami je ogromen krater, ki kaže na veliko moč projektila. V primeru, da bi bile zgradbe porodnišnice v funkciji, bi bilo veliko smrtnih žrtev in ranjenih. 

Torej, če damo na tehtnico zatrjevanje ukrajinske vlade, da je šlo za genocidni napad na delujočo porodnišnico in zatrjevanje ruske strani, da so zgradbe porodnišnice uporabljalo pripadniki zloglasnih enot AZOV, kateri trditvi verjeti (?). 

In to je samo ena od mnogih resnic/ »resnic«. 

 

(Zgoraj: Domnevno truplo v mestu Bucha/Buša, ta dokaz zatrjevanega vojnega zločina premakne roko ob vožnji avtomobila, ki pelje mimo. Pripomba uredništva.)

Ruska agencija FAN objavlja podatke z bojišč z enodnevnim zamikom. Te karte niso daleč od pravega stanja.

Na njih je viden širok pas ukrajinskega ozemlja od 50 do 200 kilometrov ob meji z Belorusijo in Rusijo, od linije meja, mesto Ovruč severozahodno od Kijeva, južno od njega  pa polkrožno vzhodno in južno vse do meje okrožja Odese pod kontrolo Rusije. 

Od tu jih loči 100-200 kilometrov proti severu ter manj kot 100 km zahodno do mene z Moldavijo, da se lahko preseka in loči zahodni del Ukrajine od vzhodnega dela ter južno do Črnega morja in tako odreže za ta del tudi logistično povezavo dobaviteljem orožja in streliva. 

Nato lahko počasi strejo odpor ukrajinskih enot v notranjosti tega obroča ter dela ozemlja jugovzhodno od Odese proti Črnemu morju. 

Z letalstvom in preciznim dolgometnim orožjem pa lahko nadzorujejo komunikacije na zahodu. Kijeva jim sploh ni potrebno zavzeti. 

Ko bo vzhodna polovica z obkoljenim Kijevom pod rusko kontrolo, se bo najverjetneje potrebno resno usesti za mizo in  narediti tisto, ker bi morali narediti najkasneje v polovici februarja 2022, ko je bilo možno še preprečiti vojno. 

Ko bo vzhodna polovica z obkoljenim Kijevom pod rusko kontrolo, se bo najverjetneje potrebno resno usesti za mizo in  narediti tisto, ker bi morali narediti najkasneje v polovici februarja 2022, ko je bilo možno še preprečiti vojno. 

Počasi se bo potrebno vprašati, ali je res bilo potrebno toliko žrtvovati? Žal EU ni imela toliko jajc, da bi enotno rekla, to je naše dvorišče in da so tu tudi naši interesi. 

Čemu ta nesmiselna vojna? Z lažno potuho ukrajinski nacionalistični oblasti, z obljubami o vstopu v EU in NATO, so jim dajali vetra v jadra toliko časa, da so prestopili Rubikon. 

In tudi sedaj, namesto, da bi se zavzemali za čimprejšnje končanje vojne, kjer ne bo pravih zmagovalcev, prilivajo z orožjem olje na ogenj namesto da bi ga gasili. 

Ukrajina bo morala, če ne prej, takrat najti kompromis, ali pa se pretvoriti v veliko Palestino, v veliko krizno območje, z veliko manjšim ozemljem, kot ga je imela pred začetkom vojne in trajno razseljenim prebivalstvom. Brez perspektive in samo s sanjami o neki EU blaginji.

Tudi EU in z njo tudi mi bomo plačali visoko ceno. Verjetno sledi nekajletna kriza, ki nas bo pahnila desetletje nazaj. Nič več ne bo tako, kot je bilo.

(Zgoraj: Ob vstopu ukrajinske vojske v mesto Buša/Bucha ni videti nobenih trupel civilistov - čudežno so se pojavila šele dva dni zatem. Opoma uredništva.)

Slepa zaljubljenost v egoističnega ženina, ki zahteva energetsko neodvisnost (dejansko odvisnost od njegovega utekočinjenega plina - LNG) in tako postavitev zidu proti vzhodu, bo zelo draga. 

Slepa zaljubljenost v egoističnega ženina, ki zahteva energetsko neodvisnost (dejansko odvisnost od njegovega utekočinjenega plina - LNG) in tako postavitev zidu proti vzhodu, bo zelo draga. 

Tudi ljubezni med velikim svetovnim policajem in drugima dvema velesilama ne bo več veliko, oziroma je bo veliko manj kot do sedaj. Niti dolarju ($) se ne obetajo več taka vremena, kot so bila do sedaj.

Med prerivanjem Titanov in olimpijskih bogov so žal Ukrajinci potegnili kratkoprecenili svoj položaj in žal postali orodje v boju za prevlado. 

Načeloma velja, da se naroda, ki je pripravljen vse žrtvovati svobodo, ne da kar tako premagati. Problem je, da tako mislijo tako Rusi, kot tudi Ukrajinci, ob k temu še zelo heterogeni strukturi prebivalstva na dosedanjem ukrajinskem teritoriju.

Za sedaj še ne vemo, kdo igra vlogo Titanov in kdo olimpijskih bogov, je pa delno slutiti, kdo bo zmagovalec ob globalni mizi. Verjetno to ne bo  zgolj Zahod. Če ne bo razumnega kompromisa, se nam lahko slabo piše.  

Tako nekako vidim na kratko razvoj te krize. Prognoze so pa lahko uresničijo ali pa tudi ne. 

Besede Sergeja Lavrova (26.03.22): »želijo nas razrušiti, zlomiti, iztrebiti, zadaviti, objavili so nam totalno hibridno vojno...« nakazujejo, da se zgoraj omenjena elastika zateguje. 

Do kje še? Prav neverjetno je, da se vse to dogaja v letu 2022.

Tragedija je v tem, da se ta kruta vojna dogaja na plečih nedolžnih ljudi, ki spopad ta velikih plačujejo z izgubo premoženja, svojih najbližjih, so prisiljeni zapustiti svoje domove in domovino. 

Nekdo jih je kruto izigral in njihove sanje v lepše življenje pretvoril v brezizhodno moro. In za to niso krivi samo Rusi.

Vinko Tuljak - Krško

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek