REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Times« in »smrt s tisoč rezi«: Le 2000 ruskih vojakov sodeluje v preboju fronte pri Harkovu, je to past?

»Times« in »smrt s tisoč rezi«: Le 2000 ruskih vojakov sodeluje v preboju fronte pri Harkovu, je to past?Medtem ko se ruske sile približujejo drugemu največjemu mestu v Ukrajini, se mora Kijev odločiti - Harkov ali Donbas. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinski poveljniki se soočajo z uganko – ali je ruska operacija v regiji Harkov »ukana« in poskus odvleči zelo oslabljene in razdrobljene ukrajinske sile s strateških položajev v Donbasu ali pravi napad?

Kot poroča The Times, je število ruskih vojakov, ki sodelujejo v operaciji (med katero so od petka do danes osvobodili najmanj 11 naseljenih krajev), omejeno na okoli 2000.

Ukrajinski poveljniki menijo, da imajo Rusi na tem območju približno 35.000 vojakov. To, piše britanski časnik, ni dovolj za zasedbo samega Harkova, a morda to ni niti namen.

Nekateri drugi analitiki ocenjujejo, da je na fronti okoli 50.000 vojakov.

Če Rusom uspe iti le nekaj kilometrov dlje, lahko začnejo obstreljevati drugo največje mesto v Ukrajini.

In to naj bi se že zgodilo. Ruske enote naj bi bile že samo 24 kilometrov od Harkova.

Med boji naj bi ujele tudi pripadnike posebnih enot ukrajinske vojske, katerih naloga je ujeti druge ukrajinske vojake, tiste, ki bežijo s fronte.

Zaenkrat so Rusi bolj osredotočeni na razširitev frontne črte kot na preboj čeznjo, ukrajinski generali, ki še vedno čakajo na pomoč Zahoda, pa se morajo zdaj odločiti, ali bodo svoje že tako usihajoče rezerve poslali v regijo Harkov ali svoje može usmerili v Časov Jar, ki ščiti strateško železniško zanko in križišče, v upanju, da bodo obdržali Donbas.

To je, zaključuje »Times«, ogromna igra na srečo, zato lahko Zahod pričakuje več zahtev iz Kijeva za sisteme protizračne obrambe Patriot in orožje dolgega dosega.

Ruski analitiki pa opozarjajo, da je v toku taktika smrti s tisoč rezi. Ruske enote preprosto prodirajo zdaj na eni, zdaj na drugi točki fronte, ukrajinska vojska pa nima več dovolj rezerv in tehnike, da bi svojo vojsko lahko premikala na vsa potrebna mesta.

Sedaj se pričakuje, da se bo kmalu začela operacija 90 kilometrov južneje, v regiji Sumi.

Vse to bo ukrajinske sile raztegnilo in stanjšalo obrambo, prodori ruske vojske pa bodo zato še lažji.

Padel je že zelo pomemben Volčansk, Ukrajinska vojska pa se umika proti zahodu.

In vse kaže, da je ruska vojska v petih dnevih osvojila več ozemlja kot ukrajinska protiofenziva v pol leta svojih neuspešnih poskusov prebijanja Surovikinove linije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek