REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Teroristični napad v Utrechtu: policija aretirala napadalca

Teroristični napad v Utrechtu: policija aretirala napadalcaUtrecht - teroristični napad

V nizozemskem Utrechtu je prišlo do strelskega napada na tramvaju in nato še na več lokacijah zatem.

Trenutno poteka velika policijska operacija. Po prvih podatkih policije je bilo ranjenih več ljudi, mediji poročajo o najmanj eni smrtni žrtvi in več ranjenih.

Strelec je po napadu pobegnil. Policija ne izključuje možnosti, da je bilo napadalcev več. 

Napadalca so medtem že aretirali. Gre za 37-letnega, v Turčiji rojenega Gökmena Tanissa.

"Na tramvaju je bilo izstreljenih več strelov in več ljudi je ranjenih. Helikopterji so na kraju dogodka, doslej pa nismo prijeli še nikogar," je dejal takoj po napadu tiskovni predstavnik nizozemske policije Joost Lanshage.

Lokalna televizija RTV Utrecht je poročala, da je eden izmed očividcev videl na tleh ležati žensko, potem ko se je pred tem z nekom prepirala. Več moških je pobegnilo s kraja dogodka, je še navedel očividec.

Stopnja ogroženosti v mestu je bila dvignjena na najvišjo stopnjo.

Vodja nizozemske protiteroristične službe Pieter-Jaap Aalbersberg je preko Twitterja sporočil, da ima "krizne pogovore".

Zaprte so tudi šole, vrtci, mošeje in tudi znana univerza v Utrechtu. Vlakom in tramvajem je prepovedano zapeljati v osrednji del mesta ali na glavno postajo.

Predsednik vlade Mark Rutte je dejal, da je »globoko prizadet« in je prekinil koalicijske pogovore, ki so bili napovedani ta teden.

Policija je v Utrechtu v povezavi s streljanjem iskala in našla 37-letnika, ki naj bi bil rojen v Turčiji. Ime naj bi mu bilo Gökmen Tanis. Objavili so tudi fotografijo bradatega moškega na tramvaju.

Gokmen Tanis - napadalec iz Utrechta
Gökmen Tanis, napadalec iz Utrechta.

Župan Utrechta Jan van Zanen je potrdil tri smrtne žrtve in devet ranjenih, med njimi tri huje. Zatem so število ranjenih znižali na pet.

Podrobnosti o napadu za zdaj niso znane. Na območje so prispele protiteroristične enote. Policija je sporočila, da ne izključuje možnosti terorističnega napada. Nizozemski premier Mark Rutte je še dejal, da je terorizem "napad na našo civilizacijo" in da si na vse načine prizadevajo ujeti napadalca oz. napadalce.

Kasneje je policija sporočila, da ne izključujejo niti osebnega motiva za napad.

Turška tiskovna agencija Anadolu, ki se sklicuje na neimenovanega sorodnika domnevnega napadalca, je poročala, da je Gökmen Tanis na tramvaju streljal na neko žensko zaradi "družinskih zadev", kasneje pa je streljal še na ljudi, ki so ji hoteli pomagati.

Nizozemske oblasti teh navedb niso potrdile. Po poročanju nizozemske televizije so policisti v zvezi s tem zaslišali Tanisovega brata.

 

Komentarji