REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Temu meteoritu ni mogoče uiti: Rusija pripravlja izstrelitev nove hiperzvočne jedrske rakete

Temu meteoritu ni mogoče uiti: Rusija pripravlja izstrelitev nove hiperzvočne jedrske raketeMoskva pripravlja novo hiperzvočno jedrsko raketo »Avangard«, ki lahko doseže hitrost 20.000 milj na uro in v nekaj minutah zadene več ciljev po vsem svetu. Vir: Posnetek zaslona, X

Ruske raketne sile so v izstrelitveni silos v južni Rusiji naložile medcelinsko balistično raketo, opremljeno z jedrskim hiperzvočnim jadralnim izstrelkom »Avangard«, poroča Reuters s sklicevanjem na ruske vire.

Predsednik Vladimir Putin je leta 2018 napovedal hiperzvočno jadralno vozilo »Avangard «, češ da gre za odgovor na ameriški razvoj nove generacije orožja in ameriškega sistema protiraketne obrambe, spominja agencija.

Putin je ob predstavitvi rakete »Avangard« dejal, da ta udari »kot meteorit«.

In da je noben obrambni sistem ne more ustaviti.

Ko se približuje cilju, se »Avangard« loči od rakete in lahko ostro manevrira zunaj običajne poti izstrelka pri hiperzvočnih hitrostih do 27-kratne hitrosti zvoka.

»Avangard « lahko doseže hitrost približno 34.000 kilometrov na uro in zapusti zemeljsko atmosfero, preden zadene katero koli tarčo na svetu v manj kot 30 minutah, poroča Daily Mail in dodaja, da Zahod nima sredstev, da bi ga ustavil.

Po poročanju britanskih časnikov je Velika Britanija zaskrbljena zaradi ruskega raketnega sistema »Avangard«, ki lahko uniči Zahod v 30 minutah, saj bi Rusija lahko raketo izstrelila izven Zemljine atmosfere.

Televizijski kanal Zvezda ruskega obrambnega ministrstva je prikazal transport balistične rakete v izstrelitveni silos v regiji Orenburg blizu Kazahstana.

Rusija je svojo prvo raketo, opremljeno z »Avangardom«, namestila leta 2019 v istem objektu v Orenburgu.

Rusija in Združene države, največji jedrski sili na svetu, sta izrazili obžalovanje zaradi propada dogovora o nadzoru orožja, s katerim sta želeli upočasniti oboroževalno tekmo hladne vojne in zmanjšati tveganje jedrske vojne, piše Reuters.

Vendar to Rusiji ni preprečilo, da ne bi skupaj s Kitajsko razvila vrsto novih oborožitvenih sistemov, tudi hiperzvočnih.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek