REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ta država ima najboljše vojaške ladje na svetu, a ni Amerika

Ta država ima najboljše vojaške ladje na svetu, a ni AmerikaPentagon ocenjuje, da ima država, ki je Washington šteje za nasprotnico ameriških interesov, trenutno okoli 340 vojaških ladij, medtem ko jih imajo ZDA manj kot 300. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ameriški mornariški častniki se zaman ubadajo z enim perečim vprašanjem – kako obdržati korak z vedno rastočo kitajsko mornarico.

Kitajska mornarica ni samo največja na svetu, ampak se njena številčna prednost pred ameriško nenehno povečuje. Tudi sekretar ameriške mornarice je pred kratkim priznal, da Pentagon ne more slediti kitajskemu razvoju.

O tem se je razpravljalo tudi na varnostnem vrhu Šangri-La v Singapurju, poroča CNN, čeprav je kitajski obrambni minister Li Šangfu zavrnil srečanje z ameriškim kolegom Lloydom Austinom.

Ameriški strokovnjaki, ki so govorili za CNN, trdijo, da bi Američani to težavo lahko rešili, če bi poglobili sodelovanje z zavezniki v vzhodni Aziji, predvsem z Južno Korejo in Japonsko.

Nakup ladij iz teh držav ali proizvodnja ladij za ameriško mornarico v njihovih ladjedelnicah bi lahko bil eden od načinov, kako lahko ZDA zmanjšajo zaostanek za Kitajci.

Njihove vojaške ladje so »vsekakor primerljive s kitajskimi,« je dejal Blake Herzinger, raziskovalec Centra za ameriške študije v Avstraliji, medtem ko je nekdanji operativni direktor ameriškega pacifiškega poveljstva (US Pacific Command’s Joint Intelligence Center, Havaji) Carl Schuster dejal, da so »japonski oblikovalci vojaških ladij med najboljšimi na svetu.«

Zakaj torej ZDA ne kupujejo ladij od svojih zaveznikov?

Kitajska flota naj bi v naslednjih dveh letih presegla številko 400 ladij, ameriška pa bo številko 350 dosegla šele leta 2045, opozarja CNN.

Težava je po poročanju CNN v ameriški zakonodaji, saj je ameriški vojski prepovedano kupovati tuje vojaške ladje, tudi od zaveznikov.

Schuster, Herzinger in številni drugi strokovnjaki menijo, da je zakonodajo treba spremeniti.

Pentagon ocenjuje, da ima Kitajska trenutno okoli 340 vojaških ladij, ZDA pa manj kot 300.

Kitajska flota naj bi v naslednjih dveh letih presegla številko 400 ladij, ameriška pa bo številko 350 dosegla šele leta 2045, opozarja CNN.

Toda težava za ZDA ni samo število, ampak kakovost kitajskih ladij, od katerih imajo mnoge boljše orožje od ameriških tekmecev.

V nevarno napenjanje mišic na Daljnem vzhodu se je vključila tudi Nemčija, saj je nemški obrambni minister Boris Pistorius pravkar oznanil (tvit zgoraj), da Berlin želi poslati dve nemški vojni ladji na območje okoli Tajvana...

Kitajska ladja Tip 055 (The Type 055 destroyer) na primer, velja za najboljši rušilec na svetu. Kitajska jih proizvaja razmeroma hitro, od leta 2014 jih je dala v uporabo osem.

Nekateri zahodni strokovnjaki navkljub neizprosnim dejstvom menijo, da ima Tip 055 resno konkurenco v korejski ladji Sejong the Great.

Tri ladje te vrste predstavljajo ponos južnokorejske flote, poroča CNN.

Tudi Japonska ima konja za oborožitveno dirko, ki jo Washington narekuje v Aziji, predvsem v svojem rušilcu razreda Maya.

Gre za ladjo s podobnimi specifikacijami kot »Sejong the Great«, ki je tudi precej cenejša od svojih ameriških konkurentov.

»Če kitajsko ladjedelništvo kaže izjemno zmogljivost za množično proizvodnjo, je Japonska vodilna v cenovno dostopni kakovosti na lestvici, ki je višja od večine pomorskih sil, brez žrtvovanja časa za zagon nove ladje. To ravnovesje in izkušnje so resnična prednost,« je dejal Alessio Patalano, profesor na King's College v Londonu.

Kaj počne ameriška letalonosilka v Južnokitajskem morju? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Težava pri morebitnem nakupu tujih vojaških ladij bi lahko bili predstavniki ameriške ladjedelniške industrije, ki ne želijo tuje konkurence za svoje izdelke.

Po poročanju CNN ta panoga v ZDA zaposluje približno 400.000 delavcev in prispeva k ameriškem bruto družbenemu dohodku približno 42 milijard dolarjev na leto.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek