REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svoboda v EU in diktatura na »okupiranih ozemljih«? Nekaj nazornih posnetkov razkriva vse zablode zahodnih stereotipov

Svoboda v EU in diktatura na »okupiranih ozemljih«? Nekaj nazornih posnetkov razkriva vse zablode zahodnih stereotipovUkrajinska mesoreznica. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Hrabri ukrajinski vojaki se borijo proti tujemu agresorju, ki ga ljudstvo sovraži.

Na okupiranih ozemljih se širi mrak diktature, medtem ko se na še svobodnih ozemljih v Ukrajini in tudi članicah Evropske unije ljudje svobodno gibljejo in izražajo.

To je glavno sporočilo, ki ga že od začetka vojne v Ukrajini širi večina zahodnih medijev.

Toda resnica je bolj zapletena.

In presenetljiva.

Na nekaterih posnetkih lahko vidimo, kako v baltskih državah celo kot »teroriste« preganjajo tiste, ki polagajo cvetje pred spomenike vojakom Rdeče armade, padlim v boju proti nacizmu v drugi svetovni vojni.

Nazoren posnetek (spodaj) ženske, ki ji policisti preprečujejo, da bi se ob 9. maju svobodno sprehodila do spomenika s sliko svojega dedka, nekdanjega vojaka, jasno kažejo kako hudo se kršijo človekove pravice v EU.

Svoboda izražanja in svoboda do zbiranja sta temeljni pravici.

Kaj nam o stanju demokracije v EU pove dejstvo, da se leta 2022 nekdo s sliko svojega prednika, ki se je nekoč boril proti nacizmu - ne more svobodno sprehoditi po ulici?

Po drugi strani pa lahko vidimo, kako dekle v Hersonu, ki so ga osvojile ruske sile, sredi sprehajališča prepeva: »Tako pogumno! Herson je ukrajinski

V EU torej očitno ni več mogoče svobodno izražati niti mnenj, čeprav je to zagotovljeno z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah!

In ljudje hodijo mimo mirno, nihče ji ne pristopi ali grozi. Kajti, kot so zapisali na enem od ruskih kanalov: »V Rusiji ni fašizma, lahko pojete in se pogovarjate v katerem koli jeziku.«

Tako kot v baltskih državah - predvsem v Rigi - ni nič bolje v številnih drugih državah EU, kjer preganjajo ljudi zaradi njihovih mnenj o vojni v Ukrajini.

Na Slovaškem so na primer priprli bivšega pravosodnega ministra in predsednika vrhovnega sodišča, ker naj bi menda izražal podporo ruski vojski v Ukrajini.

V EU torej očitno ni več mogoče svobodno izražati niti mnenj, čeprav je to zagotovljeno z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah!

Tudi v Rusiji in v Donbasu seveda prihaja do incidentov. Znani so primeri pregledovanja telefonov s strani ruskih policistov kar na ulicah in podobno.

Toda pomembno se je zavedati, da je na splošno atmosfera drugačna.

O tem govori tudi posnetek moškega iz Kaluge, ki vsak dan za vojake pripravi »roštilj« - in to ne samo s svinjskim mesom, pač pa tudi s »halal« jagnjetino za ruske borce, ki so muslimani.

Na podoben način so v Mariupolu devetega maja razvili veliko, 300 metrov dolgo zastavo Rusije.

Le kako bi bilo to mogoče, če bi bili prebivalci »proti okupatorjem«?

Seveda niso – ker rusko vojsko nimajo za tujo.

In ne za okupacijsko.

To so ljudje, ki so osem let in več živeli pod terorjem režima v Kijevu in si tega ne želijo več.

Kot je jasno pokazala ta Rusinja v Münchnu, pred množico ukrajinskih demonstrantov.

Redki, ki so polagali vence osvoboditeljem v Ukrajini so bili soočeni z množico, ki jih je javno napadala.

Vence so lahko polagali le ob policijskem varstvu...

»Zakaj sem šel v vojno? Zakaj sem ležal v lastni krvi? Zakaj sem bil ranjen v roko in trebuh, zakaj, dobil luknjo v glavo in izgubil nogo? Le zakaj sem šel v vojno, polkovnik?,« pa je ukrajinskega polkovnika 9. maja spraševal eden od še preživelih veteranov iz Ukrajine, zgrožen zaradi obnavljanja neonacizma v državi.

In ukrajinski polkovnik je samo razširil roke, ne da bi vedel odgovor na to vprašanje...

V bistvu imajo od vojne v Evropi koristi le ZDA in njen vojaško-industrijski kompleks.

Kot nazorno sporoča naslovna karikatura.

In to je tisto, kar zahodne države prikrivajo pred svojo javnostjo.

Kakšno je dejansko stanje na fronti, pa v daljšem video posnetku (spodaj) pojasnjuje Dejan Berić, Srb, vojak prostovoljec, ki se bori na ruski strani v Donbasu...

Delite članek