REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svarilo: Rusija bo v primeru pošiljanja napadalnega orožja »uporabila močnejše orožje«, uporaba jedrskega ni izključena

Svarilo: Rusija bo v primeru pošiljanja napadalnega orožja »uporabila močnejše orožje«, uporaba jedrskega ni izključenaTaktčni jedrski izstrelek. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Predsednik ruskega parlamenta Vječeslav Volodin je Zahodu poslal še eno resno opozorilo.

Oskrbovanje Ukrajine z orožjem s strani ZDA in Nata, da bi ta napadla Rusijo, bi povzročilo uporabo močnejšega orožja s strani Moskve, je v nedeljo dejal predsednik ruske Dume.

»Oskrba kijevskega režima z orožjem za napad bi vodila v globalno katastrofo. Če Washington in države Nata pošljejo orožje, ki bo uporabljeno za napade na mirna mesta ali poskus okupacije naše države, bi to izzvalo povračilne ukrepe z uporabo močnejšega orožja«, je zapisal Volodin na svojem računu v omrežju Telegram.

Pri tem je potrebno vedeti, da Rusija številne predele štirih novih regij, ki so bile do osamosvojitve del Ukrajine in so bile po referendumih priključene k Rusiji - smatra za svoje ozemlje. Enako seveda tudi Krim.

Napade na ta ozemlja mora odvrniti ruska vojska, če to ne bo mogoče storiti s konvencionalnim orožjem pa ima Rusija na voljo tudi termonuklearno - a le če bo ogrožen obstoj države.

Ob tem je Volodin podal še eno opozorilo.

Volodin je poudaril, da argumenti, da jedrske sile prej niso uporabljale orožja za množično uničevanje v lokalnih konfliktih, niso več vzdržni.

Ruska vojska počasi napreduje, predvsem pa povzroča veliko večje izgube sovražniku, kot jih ta povzroča ruski vojski. Toda če bi ji res šlo na slabše, kot upajo zahodni pomagači Ukrajine, potem je sedaj verjetno že jasno, da Rusija ne bo oklevala z uporabo »močnejšega orožja.«

»Te države se doslej še niso soočile s situacijo, v kateri bi bila ogrožena varnost njihovih državljanov in ozemeljska celovitost države«, je zapisal Volodin.

Prepričanje, da bi ob jedrskem napadu ruske vojske v Ukrajini že takoj prišlo do jedrske izmenjave med zvezo NATO in Rusijo pa ni realistično, je pojasnil že ameriški profesor John Mearsheimer.

ZDA in ostale zahodne zaveznice z jedrskim orožjem (Francija in Velika Britanija) bi namreč v vsakem primeru najprej poskrbele za nacionalni interes, torej za to, da same ne bi bili tarči ruskih jedrskih povračilnih udarcev, zato zaradi takšne uporabe ruskega, najverjetneje taktičnega jedrskega orožja izven območja članic NATO, na primer v zahodni Ukrajini - zagotovo ne bi z jedrskim orožjem napadle ruske cilje.

Povedano preprosto – ruski vojski za zdaj kaže dobro in če ji bo kazalo tako še naprej, ni velike nevarnosti.

A če bo Zahod zaostroval, dal Kijevu rakete daljšega dometa in težje orožje, potem bi Vladimir Putin lahko ocenil, da je ogrožen obstoj države.

Ruska jedrska doktrina je ob tem veliko bolj defenzivna od ameriške, saj ameriška omogoča celo preventivne napade, toda zaostrovanje vojne lahko vodi tudi do uporabe jedrskega orožja v – zahodni Ukrajini.

Zelo preprosto je to pojasnil vodja čečenske republike Ramzan Kadirov - in res je škoda, da predvsem evropski politiki preprosto ne razumejo tega sporočila:

Ignoriranje tega sporočila namreč vodi do posledic, ki jih Kadirov jasno in plastično opiše - pritiska na gumb, ki bo dobil vojno.

Rusija torej že po definiciji te vojne ne more izgubiti, če bi jo izgubljala, bi jo namreč lahko znova dobila z jedrskim orožjem.

Kar pa ji najverjetneje ne bo potrebno storiti.

Ruske rakete kratkega dosega
Ruske rakete kratkega dosega. Vir: Zajem zaslona, Telegram

A opozorilo Volodina je na mestu, podobno sporočilo pa je nedavno poslal tudi nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Medvedjev, namestnik predsednika Sveta za nacionalno varnost Rusije je pred nedavnim srečanjem v Nemčiji posvaril NATO, da bi lahko poraz Moskve v Ukrajini sprožil jedrsko vojno.

»Poraz jedrske sile v konvencionalni vojni lahko sproži jedrsko vojno,« je Medvedjev zapisal na omrežju Telegram.

ZDA in ostale zahodne zaveznice z jedrskim orožjem (Francija in Velika Britanija) bi namreč v vsakem primeru najprej poskrbele za nacionalni interes, torej za to, da same ne bi bili tarči ruskih jedrskih povračilnih udarcev, zato zaradi takšne uporabe ruskega, najverjetneje taktičnega jedrskega orožja izven območja članic NATO, na primer v zahodni Ukrajini - zagotovo ne bi z jedrskim orožjem napadle ruske cilje.

»Jedrske sile še nikoli niso izgubile velikih spopadov, od katerih je odvisna njihova usoda,« je dejal Medvedjev, ki je bil predsednik Rusije med letoma 2008 in 2012.

Opozoril je zahodne voditelje, naj dobro razmislijo o svojih politikah in kaj tvegajo. Dobili so dve opozorili. Bodo čakali še na tretje?

Ruska vojska medtem izvaja aktivno ofenzivo v regiji Zaporožje in je že prevzela nadzor nad več vasmi v regiji ter se pripravlja na ofenzivo na mesto Orehovo, je povedal Roman Polšakov, dopisnik časnika »Izvestija.«

Ruska vojska počasi napreduje tudi na drugih odsekih fronte, predvsem pa povzroča veliko večje izgube sovražniku, kot jih ta povzroča ruski vojski.

Toda če bi ji res šlo na slabše, kot upajo zahodni pomagači Ukrajine, potem je sedaj verjetno že jasno, da Rusija ne bo oklevala z uporabo »močnejšega orožja.«

Za tiste, ki trdijo, da jer bila vojna v Ukrajini neizzvana pa še en dokaz (spodaj) da so ZDA in evropski politiki natančno vedeli, v kaj nas potiskajo.

Profesor John Mearsheimer je že leta 2015 opozarjal Zahod, da naj ne oborožuje Ukrajino in pojasnjeval, zakaj so ZDA krive za vojno v Ukrajini.

Ponovno opozarja tudi, da bi lahko prišlo do uporabe jedrskega orožja. Zahod ga leta 2015 ni poslušal, čeprav predava v ZDA. Ga bo vsaj leta 2023?

To bomo videli kmalu. Medtem pa praznoglavi evropski politiki pozivajo k porazu Rusije.

Tukaj je na sliki zgoraj na primer finska predsednica vlade z enako nesposobno estonsko kolegico in obe si želita poraza Rusije.

V resnici pa vodita Evropo v pogubo.

»Ukrajina mora zmagati. Druge poti iz tega ne vidim«, pravi finska premierka, spodaj v lažni leopardovi obleki, a zgoraj z resnično izjavo.

Nasvetov Mearsheimerja očitno ne pozna. Takšni nesposobneži danes vodijo EU.

Jasno je le, da poraza Ukrajine, o katerem govorijo praznoglavi evropski politiki, na primer naduta, puhoglava finska predsednica vlade - v tem filmu ne boste videli.

Prej boste videli jedrske gobe nad zahodno Ukrajino, ki v resnici ni prav daleč niti od Slovenije.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek