REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Svarilo britanskega Economista: Zakaj je v interesu ZDA, da podprejo Izrael, vendar ne tudi Ukrajine!

Svarilo britanskega Economista: Zakaj je v interesu ZDA, da podprejo Izrael, vendar ne tudi Ukrajine!Stop NATO - Ukrajina. Vir: Posnetek zaslona, X

Podpora Ukrajini zaradi nove vojne na Bližnjem vzhodu, ki se vse bolj razrašča, hitro kopni.

To kaže tudi zadnja kolumna Scotta McConnella, profesorja ekonomije na univerzi Eastern Oregon in ustanovnega urednika časnika The American Conservative.

Pod naslovom »Zakaj je v interesu ZDA, da podprejo Izrael, vendar ne Ukrajine« Scott McConnell zagovarja spremembo ameriške politike glede Ukrajine, ki ji je Evropska komisija pravkar na široko odprla vrata v članstvo.

Najprej se je osredotočil na pobudo, da Kongres sprejme nov zakon o vojaški pomoči Izraelu v višini 14 milijard dolarjev skupaj z nekaj deset milijard dolarjev za izraelsko vojno proti Hamasu.

Prizadevanje za razvezo med obema vojnama verjetno ne bo preživelo v Senatu, je prepričan profesor, ki se ne strinja z oceno predsednika ZDA, da je vojna v Gazi odmev vojne v Ukrajini: »Toda predsednik se moti.

Pravzaprav si vojna v Gazi in vojna v Ukrajini nista podobni, ampak precej različni, tako po strateškem pomenu kot po moralnosti.

Niti govornik Johnson niti vojni skeptiki republikancev do Ukrajine niso dobro razložili, zakaj, vendar so njihovi instinkti zdravi.«

Nato širitev - "Niti centimetra naprej!"
Laži Zahoda in NATO širitev: »Niti centimetra naprej!« Vir: Posnetek zaslona, X

»Za Združene države je Ukrajina skoraj v celoti vojna po izbiri, ki jo v veliki meri spodbuja nepremišljena ameriška politika. Združenim državam ni bilo treba finančno in simbolično posredovati v domačih bojih Ukrajine v korist najbolj protiruske frakcije, kot so to storile pod predsednikom Barackom Obamo med vstajo na Majdanu.

Samo za trenutek si predstavljajte, če bi bil izvoljeni mehiški predsednik zamenjan v protiameriškem državnem udaru, ki ga podpira Kitajska, nato pa bi novi režim iskal vojaško zavezništvo s Kitajsko. Washington bi se odzval skoraj enako kot Moskva.

Rusija, ki ni bila več tako šibka kot v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, se je začela glasno pritoževati nad vmešavanjem ZDA, dokler leta 2014 ni prevzela Krima. Ko se je de facto vojaško sodelovanje med Natom in Ukrajino pod predsednikom Bidnom še bolj okrepilo, so ruski ugovori postali vedno bolj ostri - le da so bili popolnoma ignorirani. Ruska invazija in grozljivo brutalna vojna, ki traja 20 mesecev, je bila torej povsem predvidljiva in popolnoma nepotrebna.

Samo za trenutek si predstavljajte, če bi bil izvoljeni mehiški predsednik zamenjan v protiameriškem državnem udaru, ki ga podpira Kitajska, nato pa bi novi režim iskal vojaško zavezništvo s Kitajsko. Washington bi se odzval skoraj enako kot Moskva.

Obstajajo tudi drugi načini, na katere bi lahko podprli Ukrajino, ne da bi zbadali ruskega medveda. Združene države bi lahko Ukrajini rekle: 'Želimo vam vse dobro, vendar ste sami garanti svoje svobode.' Ukrajina bi naredila potrebne koncesije glede geografije in več sto tisoč mladih moških, Ukrajincev in Rusov, zdaj ne bi bilo mrtvih ali pohabljenih.

Če bi to storili, Rusija, ki ima lastne grenke izkušnje z islamskim terorizmom, ne bi imela verodostojnega občutka, da so Združene države zavezane spremembi režima v Moskvi, in se zato ne bi čutila prisiljena nasprotovati Združenim državam, kjer koli lahko, predvsem na Bližnjem in Daljnem vzhodu.

Ukrajinska vojna je skoraj v celoti primer Združenih držav – ali natančneje, ozke skupine ameriških elit, ki ima koristi od širitve Nata –, ki gredo v tujino iskat težave in jih tudi najdejo,« ocenjuje Scott McConnell.

Povsem drugače gleda na vojno v Gazi.

»Že vrsto let sem kritičen do izraelske politike na Zahodnem bregu in načina, kako je proizraelsko navdušenje oblikovalo zunanjo politiko ZDA v regiji. Tako Izraelci kot Palestinci upravičeno zahtevajo ozemlja iztečenega palestinskega mandata. Bolj kot kakršen koli pojem abstraktne pravičnosti pa sedanje stanje razloži dejstvo, da je Izrael že dolgo vojaško učinkovitejša stran.

Toda všeč mi je, da na mnoge republikance in druge desno usmerjene intelektualce po vsem Zahodu vpliva nekaj drugega pri podpiranju Izraela. To ni krščanski cionizem, ki naj bi bil zelo vpliven na ameriškem jugu in v osrčju Amerike. Občutek je, da je Izrael del ostankov skupne civilizacije Zahoda. Zlasti Združene države Amerike, do neke mere pa tudi Francijo, Nemčijo in Anglijo, so oblikovali judovski umetniki in intelektualci.

Imamo Freuda in njegove privržence ter Marxa in njegove ter nešteto briljantnih judovskih romanopiscev in Hollywood. Lahko bi zavijali z očmi nad obsegom tega prispevka ali obsojali nekatere njegove posledice, vendar je velik del tega, kar Amerika je, in zanikati to pomeni nekako zanikati lastno nacionalno kulturo,« poudarja Scott McConnell.

Vir: Posnetek zaslona, X

»Izrael je del Zahoda, to je del njegovih težav na Bližnjem vzhodu, vendar je tudi del razloga, da ga bo večina Američanov podprla, ko bo prišlo do pritiska, 7. oktober pa je bil tak primer.

Hamas je samooklicano genocidna teroristična organizacija in se tega ne trudi skrivati,« ocenjuje Scott McConnell.

»Ni jasno, ali ga Izrael zna učinkovito odpraviti ali pa ima voljo voditi urbano vojno v predorih. Jasno je, da se mora katera koli država odzvati na izjemno odločen način na katero koli skupino, ki je brezobzirno umorila 1400 njenih državljanov, večinoma neoboroženih civilistov.

Izrael in Ukrajina nista del istega boja 'proti zlu'. Rusija se je na tekmeca, ki želi zgraditi vojaška oporišča na njeni meji, odzvala kot vsaka sila, ki ima trohico samospoštovanja.

Ni očitno, kaj mora Izrael storiti za 'ponovno vzpostavitev odvračanja', kot se glasi fraza, vendar se zdi precej verjetno, da bo šlo za vojaško akcijo, ki jo na splošno dojemajo kot nesorazmerno in brutalno.

Vsaka država, ki se spoštuje, bi reagirala enako, v kolikor bi imela sredstva,« ocenjuje ustanovni urednik časnika The American Conservative, ki pa ob tem očitno spregleda, da nobena država nima pravice svojih težav reševati z genocidom in da Izrael ob molku mednarodnega kazenskega sodišča počne prav to.

Avtor kolumno konča z opozorilom: »Izrael in Ukrajina nista del istega boja 'proti zlu'.

Rusija se je na tekmeca, ki želi zgraditi vojaška oporišča na njeni meji, odzvala kot vsaka sila, ki ima trohico samospoštovanja.

Izrael se odziva tako, kot bi se vsaka normalna država odzvala na brutalne množične pomore svojih državljanov. Washingtonski politiki bi to morali razumeti.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek