REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Študija Pentagona razkrila: Ameriški vojaški piloti vse pogosteje zbolevajo za rakom. Zakaj pa?

Študija Pentagona razkrila: Ameriški vojaški piloti vse pogosteje zbolevajo za rakom. Zakaj pa?Bombardirali so tudi Srbijo. »Bili smo poskusni poligon, kot je bil Vietnam. Ko pogledate agresivnost in umrljivost zaradi tumorjev, se Srbija izmenjuje z Madžari in Hrvati po številu umrlih zaradi malignih bolezni. Meteorološke razmere so leta 1999 povzročile, da se je onesnaženje razširilo tudi na sosednje države,« ugotavlja onkologinja. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
Pentagon opozarja, da je dejansko število primerov raka verjetno še višje zaradi vrzeli v podatkih.

Študija Pentagona je razkrila visoko stopnjo raka med vojaškimi piloti.

Hkrati je prvič pokazala, da zemeljske posadke, ki točijo gorivo, vzdržujejo in lansirajo ta plovila, tudi zbolevajo, poroča Associated Press.

Podatke o bolezni so že dolgo iskali upokojeni vojaški letalci, ki so v preteklih letih zaman opozarjali na veliko število članov letalske in zemeljske posadke, za katere so izvedeli, da imajo raka.

Sprva so jih ameriške oblasti poskusile odpraviti z votlimi zagotovili, češ da so prejšnje vojaške študije pokazale, da niso bili izpostavljeni večjemu tveganju v primerjavi s splošnim prebivalstvom ZDA.

Toda nato je Pentagon v svoji enoletni študiji, v kateri je sodelovalo skoraj 900.000 pripadnikov ameriške vojske, ki so leteli ali delali na vojaških letalih med letoma 1992 in 2017, ugotovil, da je med člani posadke zaznano, da imajo 87 odstotkov višjo stopnjo melanoma in 39 odstotkov višjo stopnjo raka ščitnice, medtem ko je med moškim osebjem ugotovljena 16 odstotkov višja stopnja raka prostate, pri ženskah pa 16 odstotkov višja stopnja raka dojke v primerjavi z drugimi Američani.

Na splošno so imele posadke ameriških zračnih sil 24 odstotkov višjo stopnjo vseh vrst raka.

Študija je pokazala, da je zemeljsko osebje ameriških zračnih sil imelo 19 odstotkov višjo stopnjo raka možganov in živčnega sistema, 15 odstotkov višjo stopnjo raka ščitnice in 9 odstotkov višjo stopnjo raka na ledvicah, medtem ko so imele ženske 7 odstotkov višjo stopnjo raka dojk.

Skupna stopnja vseh vrst rakastih obolenj je bila višja za 3 odstotke v primerjavi s splošno populacijo v ZDA.

Ukrajinski vojaki na britanskem tanku
Kljub znanim škodljivim posledicam uporabe osiromašenega urana v bojih, Velika Britanija pošilja v Ukrajino skupaj s svojimi tanki prav to nediskriminatorno orožje z dolgoletnimi škodljivimi posledicami v kontaminiranem okolju. Morda ga London pošilja režimu Vladimirja Zelenskega - prav zato? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kot dobro novico AP navaja, da je imelo zemeljsko in letalsko osebje ameriških zračnih sil veliko nižjo stopnjo vsaj pljučnega raka, letalsko osebje pa je imelo tudi nižjo stopnjo raka na mehurju in debelem črevesu.

Podatki so primerjali zdravstveno stanje pripadnikov zračnih sil in splošnega prebivalstva ZDA po prilagoditvi glede na starost, spol in raso.

Grozljiva dediščina iraške vojne: Osiromašen uran in strupene rakotvorne snovi. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pentagon je sporočil, da je nova študija ena največjih in najobsežnejših doslej.

Prejšnja študija je preučevala le pilote zračnih sil in ugotovila nekoliko višje stopnje raka, medtem ko je najnovejša dala pod drobnogled vse službe ter letalske in zemeljske posadke.

Pentagon opozarja, da bo dejansko število primerov raka zaradi pomanjkanja podatkov verjetno še višje.

»Študija dokazuje, da je zadnji čas, da se voditelji in oblikovalci politik premaknejo od skepticizma k prepričanju in dejavni pomoči,« je dejal upokojeni polkovnik letalskih sil Vince Alcazar.

Alcazar je član združenja lovskih pilotov Red River Valley, ki je Pentagon in Kongres zaprosilo za pomoč pri tej pereči zadevi.

Študijo je zahteval Kongres v obrambnem zakonu za leto 2021.

Nič več sanjska služba. Pilot ameriških zračnih sil v akciji. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Zdaj, ko so bile ugotovljene višje stopnje rakastih obolenj, mora Pentagon opraviti še večji pregled, da bi poskusil razumeti, zakaj letalske posadke zračnih sil ZDA pogosteje zbolevajo za rakom.

Pentagon svari, da je težko izolirati morebitne vzroke...

V isti sapi pa previdno ugotavlja, da pričujoča študija ne pomeni, da služenje vojaškega roka v letalski ali zemeljski posadki povzroča raka, saj obstaja več možnih motečih dejavnikov, ki jih v tej analizi ni bilo mogoče nadzorovati ali zajeti, kot je zgodovina bolezni v družini, kajenja ali uživanja alkohola.

Toda letalske posadke že dolgo prosijo Pentagon, naj natančno preuči nekatere okoljske dejavnike, ki so jim izpostavljene, kot so reaktivno gorivo in topila, ki se uporabljajo za čiščenje in vzdrževanje reaktivnih delov, senzorjev in njihovih virov energije v nosnih stožcih letal ter masivni radarski sistemi na palubah ladij, na katerih pristajajo.

Pentagon je naposled priznal, da tudi zadevna študija sicer ni zapolnila vrzeli, ki so verjetno privedle do nezadostno ugotovljenega števila primerov raka med pripadniki ameriških sil.

Podatkovna baza vojaškega zdravstvenega sistema, uporabljena v študiji, ni imela zanesljivih podatkov o raku vse do leta 1990.

Zato ni vključevala pilotov, ki so v prejšnjih desetletjih leteli z letali zgodnje generacije.

Granata z osiromašenim uranom Vir: Telegram
Karma? Ameriške sile so po svetu sejale granate z osiromašenim uranom. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Študija prav tako ni vključevala podatkov o raku iz Oddelka za veteranske zadeve ali državnih registrov zbolelih za rakom, kar pomeni, da ni upoštevala primerov nekdanjega letalskega osebja zračnih sil ZDA, ki so zboleli po tem, ko so zapustili vojaški zdravstveni sistem.

»Pomembno je omeniti, da bi bili rezultati študije morda drugačni, če bi bili vključeni dodatni starejši, nekdanji pripadniki vojske,« navaja študija, poroča AP.

Da bi to pomanjkljivost odpravil, bo Pentagon zdaj črpal podatke tudi iz teh registrov in jih dodal skupnemu številu, je zapisano v študiji.

Druga faza študije bo poskušala izolirati vzroke.

Predlog zakona iz leta 2021 zahteva, da Ministrstvo za obrambo ZDA ne samo identificira »rakotvorne strupene snovi ali nevarne materiale, povezane z vojaškimi poleti, ampak da določi tudi tip letala in lokacije, kjer so služile posadke, ki jim je pozneje diagnosticirano neko od rakastih oboljenj.«

Del odgovora na dileme Pentagona je mogoče zaslediti tudi v Srbiji, ki je bila leta 1999 tarča po črki mednarodnega prava nezakonitega bombardiranja zahodnih sil, tudi s strelivom z osiromašenim uranom. Zato srbski zdravniki pravijo, da je bilo srbsko prebivalstvo izkoriščeno kot eksperimentalno vadbišče Nata.

Glede na uradni register v Srbiji letno zaradi raka umre približno 20.000 do 22.000 ljudi.

Velik del teh tragičnih številk je posledica bombardiranja s strani NATO pakta, je večkrat opozorila nova srbska ministrica za zdravje Danica Grujičić.

Spomnila je ob tem, da je organizacija ZN za ekologijo že leta 1999 opozarjala na regionalno ekološko katastrofo kot posledico bombardiranja s strani Nata.

»Ko pogledate agresivnost in umrljivost zaradi tumorjev, se v Srbiji izmenjujemo z Madžari in Hrvati po številu umrlih zaradi malignih bolezni.

Tumorji so postali bolj agresivni in nepredvidljivi, nekaj se je torej zgodilo.

Takratne (leta 1999) meteorološke razmere so namreč povzročile, da se je onesnaženje razširilo še na druge, sosednje države,« opozarja dr. Dana Grujičić.

Znana srbska nevrokirurginja, ki je bila predstojnica Onkološke bolnišnice v Beogradu, zdaj zdravstvena ministrica dr. Grujičić poudarja, da med Natovo agresijo na ZRJ (ki so jo sestavljale Srbija in Črna gora) ni potekala le jedrska vojna z uporabo osiromašenog urana.

Ampak tudi kemična.

»Mislim, da je bilo to narejeno namenoma, bili smo poskusni poligon, kot je bil Vietnam.

Problem (srbske) države je, da to ni bilo nikoli sistematično pregledano. Delavci, ki so na primer čistili (z NATO bombami uničen) TV oddajnik Radiotelevizije Srbija pri Vranju, so vsi zboleli za rakom, le eden je še živ, sedem jih je že umrlo.

Vsi delavci EPS-a (gre za državno elektroenergetsko podjetje Elektroprivreda Srbije s sedežem v Beogradu - op.avt.), ki so iz grafitnih bomb odstranjevali vlakna, ki so izredno rakotvorna, da bi civilno prebivalstvo naslednji dan imelo elektriko, so vsi umrli, večinoma zaradi levkemije. Zdaj moramo vse to dokazati peš, ker leta 1999 ni bilo volje,« s kančkom pesimizma sklene dr. Danica Grujičić.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek