REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Študija o prepovedi splava: Več rojstev, a za ceno ogroženih življenj žensk

Študija o prepovedi splava: Več rojstev, a za ceno ogroženih življenj ženskSplav v Alabami in nasprotniki. Vir: Posnetek zaslona, X

Vrhovno sodišče ZDA je junija 2022 končalo pet desetletij veljavno zakonodajo o splavu in omogočilo sprejem zakonodaje, ki v veliki večini primerov onemogoča splave.

Na desettisoče otrok je bilo rojenih v zveznih državah, ki so uvedle omejitve splava, potem ko je ameriško Vrhovno sodišče lani razveljavilo prelomno sodbo Roe proti Wadeu, kažejo ugotovitve študije.

Junija 2022 je najvišje sodišče Združenih držav glasovalo s 6 proti 3 za razveljavitev odločitve v zadevi Roe proti Wadeu, po kateri je splav postala zvezna pravica, s čimer se je končalo pet desetletij pravne zaščite za ženske, ki so zahtevale splav.

Na desettisoče otrok je bilo rojenih v zveznih državah, ki so uvedle omejitve splava, potem ko je vrhovno sodišče ZDA lani razveljavilo prelomno sodbo Roe proti Wadeu, kažejo ugotovitve študije.

Odločitev sodišča je omogočila posameznim državam v ZDA, da omejijo ali uvedejo popolno prepoved prekinitve nosečnosti.

Zdaj, skoraj 17 mesecev kasneje, je študija, ki jo je izvedel Inštitut za ekonomijo dela, objavljena ta mesec, pokazala, da je bilo v tem času rojenih približno 32.000 dojenčkov, ki bi bili sicer splavljeni v državah, ki so uvedle prepovedi.

»Naša primarna analiza kaže, da se je v prvih šestih mesecih leta 2023 število rojstev povečalo za povprečno 2,3 odstotka v državah, ki izvajajo popolno prepoved splava, v primerjavi s kontrolno skupino držav, kjer so pravice do splava ostale zaščitene, kar pomeni približno 32.000 dodatnih rojstev letno zaradi prepovedi splava,« so zapisali avtorji študije.

Študija je razkrila, da podatki o rojstvih, ki so temeljili na informacijah, pridobljenih s strani ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), kažejo »najglobljo preobrazbo pokrajine dostopa do splava v ZDA v 50 letih

Ugotovila je tudi, da je 23 odstotkov žensk v rodni dobi v ZDA doživelo povečanje razdalje, ki jo je treba prepotovati za splav, s povprečno 43 milj na 330 milj.

Odkar je bila zadeva Roe proti Wadeu razveljavljena, je 21 ameriških zveznih držav prepovedalo splav ali omejilo dostop do postopka v primerjavi s standardom, določenim s prvotno odločitvijo Vrhovnega sodišča januarja 1973.

Podatki, ki jih je predstavila študija, so po besedah Kristan Hawkins, predsednice zagovorniške skupine za življenje (Students for Life America), dokaz, da »pro-life politike povzročijo rešena življenja«, je ta teden dejala za New York Times.

Vendar pa kritiki odvzema pravic do splava trdijo, da raziskava dokazuje tudi povečano breme žensk z nizkimi dohodki.

Raziskava dokazuje tudi povečano breme žensk z nizkimi dohodki. Zmanjšan dostop do splava predstavlja tveganje za zdravje in finančno stabilnost te ranljive populacije.

Alison Gemmill s šole za javno zdravje Johns Hopkins Bloomberg je za CNN povedala, da podatki kažejo na »napad na reproduktivno avtonomijo«.

Opozorila je na podatke, ki kažejo, da je 75 odstotkov splavov v ZDA leta 2020 vključevalo ženske z omejenimi dohodki, medtem ko jih je 55 odstotkov pred kratkim doživelo moteče dogodke, kot je izguba doma ali zaposlitve.

Videti je bilo, da se avtorji študije strinjajo s to analizo, saj so v poročilu zapisali, da »zmanjšan dostop do splava predstavlja tveganje za zdravje in finančno stabilnost te ranljive populacije.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek