REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Stopnjuje se spopad v Kijevu: Zelenski se izogiba Zalužnemu, se vtika v poveljstvo in ovira delo vojakov

Stopnjuje se spopad v Kijevu: Zelenski se izogiba Zalužnemu, se vtika v poveljstvo in ovira delo vojakovZdi se, da ima predsednik Ukrajine svoje favorite v oboroženih silah in da poveljnike deli na »dobre«, ki jim poveljuje, in na »slabe« - tiste, ki se podrejajo vrhovnemu poveljniku Zalužnemu, piše »Ukrajinska pravda«. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski o vprašanjih, povezanih s fronto, ne komunicira z Valerijem Zalužnim, temveč s posameznimi, nižjimi častniki, s čimer vrhovnega poveljnika oboroženih sil Ukrajine ovira pri vodenju enot, piše Ukrajinska pravda s sklicevanjem na vire.

»Zdi se, da ima Zelenski svoje favorite v oboroženih silah. Poveljnike deli na 'dobre', ki jim poveljuje, in na 'slabe' – tiste, ki se podrejajo Zalužnemu. To demotivira vrhovnega poveljnika in kar je najpomembneje, ovira poveljevanje vojski,« pojasnjuje vir.

Zelenski komunicira s poveljniki različnih rodov vojske, pri čemer se izogiba Zalužnemu, je razkril sogovornik časnika.

»Zalužni zaradi vsega tega pomembne informacije izve od svojih podrejenih šele na sestankih štaba vrhovnega poveljstva. Čeprav je zelo verjetno, da konkretnih informacij niti ne dobi,« poudarja vir.

Olja na ogenj so prilile čistke med vojaškimi poveljniki. Napetost med Zelenskim in Zalužnim se je najbolj povečala po začetku (proti)ofenzive ukrajinskih enot na jugu.

Po besedah ​​anonimnega sogovornika ukrajinskega portala urad predsednika države redno naroča javnomnenjske raziskave o političnih občutkih državljanov, a rezultati anket kažejo, da se rating vrhovnega poveljnika oboroženih sil Ukrajine, Zalužnega – iz dneva v dan povečuje.

Prejšnji konec tedna je medijski portal Strana.ua objavil raziskavo, ki kaže, da ukrajinski državljani bolj zaupajo vrhovnemu poveljniku kot predsedniku.

Kot je navedeno, je vrhovnega poveljnika oboroženih sil Ukrajine podprlo 82 odstotkov vprašanih, predsednika pa 72 odstotkov.

V zadnjem času ukrajinski mediji vse več pišejo o sporu med Zelenskim in Zalužnim.

Velik hrup je povzročil intervju vrhovnega poveljnika za britansko revijo Economist, v katerem je Zalužni priznal, da je kontraofenziva propadla in da so se ukrajinske oborožene sile znašle v slepi ulici.

To je sprožilo ostre kritike voditelja države, ki je trditve Zalužnega pohitel ovreči.

Poleg tega so lani lokalni mediji objavili, da želi Zelenski Zalužnega odstraniti s položaja vrhovnega poveljnika in ga postaviti na čelo obrambnega ministrstva, ker ga vidi kot tekmeca na predsedniških volitvah.

Kot je Zelenski poudaril za britanski tabloid Sun, so po njegovem mnenju poskusi vojske, da se vključi v politiko velika napaka. Ta izjava je bila v javnosti dojeta kot neposreden napad na Zalužnega in dokončno priznanje, da med njima tli spopad za oblast.

Publikacija »Strana.ua« še piše, da želi sedanji predsednik razpisati volitve v državi, vendar tega ne bo storil, dokler se vrhovni poveljnik oboroženih sil Ukrajine ne zaveže, da se jih ne bo udeležil.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek