REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Stopnjevanje pritiska na premierja: Nov škandal ob dejstvu, da je Johnsonova zasebna številka javno dostopna že 15 let!

Stopnjevanje pritiska na premierja: Nov škandal ob dejstvu, da je Johnsonova zasebna številka javno dostopna že 15 let!V predvolilnem času je za Johnsona še posebej hud udarec odločitev volilne komisije, da sproži uradno preiskavo financiranja prenove premierjevega stanovanja. Vir: Twitter

Zasebna telefonska številka britanskega premierja Borisa Johnsona je na spletu dostopna že 15 let, je danes poročal BBC.

Številka, ki je bila leta 2006 objavljena v nekem časopisnem poročilu, ni bila nikoli izbrisana in po poročanju BBC-ja se zdi, da jo sedanji premier še vedno uporablja.

Prejšnji teden so visoki uradniki iz Johnsonovega kabineta in varnostnih služb sicer zanikali, da bi premierju svetovali, naj nemudoma spremeni svojo telefonsko številko.

Poslanka opozicijske Laburistične stranke Rachel Hopkins je ob tem izpostavila, da bi dostopnost Johnsonovega zasebnega telefona lahko vplivala tako na varnost države kot tveganje izsiljevanja.

Na Downing Streetu, kjer se nahajata sedež vlade in premierjeva rezidenca, informacije o dostopnosti Johnsonove zasebne telefonske številke niso želeli komentirati, ko je vročo novico prvi razkril tednik Popbitch, ki se ukvarja z vrtanjem v življenja znanih osebnosti.

Popbitch velja za magazin, ki spremlja prigode slavnih in dogajanje na planu pop glasbe s sedežem v Združenem kraljestvu, hkrati ga povezujejo s spletnim mestom za zmenke iz zgodnjih 2000-ih.

Na družbenih omrežjih so se celo pojavile trditve, ki povezujejo Johnsona z domnevnimi bunga-bunga dogodki na Otoku po zgledu na seks-žurke nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija

Boris Johnson je bil leta 2006 poslanec, izvoljen v okrožju Helni in namestnik ministra za visoko šolstvo, novinarji pa so ga v tem času prosili, da naj jim zaupa svojo zasebno telefonsko številko, da bi se lahko obrnili nanj glede določenega – takrat perečega - vprašanja.

BBC poudarja, da čeprav je bil Johnson tedaj manj znan kot sedaj, je vseeno že užival zavidljiv sloves, ker je nastopil v oddaji BBC-ja Ali imam zate novice.

Le dve leti kasneje je postal župan Londona.

Aktualni britanski premier Boris Johnson je bil dvakrat ob službo zaradi laganja, enkrat kot novinar, drugič kot minister v senci, nato še zunanji minister.

Poskusi tiskovne agencije PA News, da bi Johnsona dobili na omenjeni telefonski številki so se končali s samodejnim sporočilom, češ da »mobilni naročnik trenutno ni na voljo, prosimo poskusite pozneje ali pošljite sporočilo«.

Nova afera je za Johnsona prišla v zelo neugodnem času, saj je bil v zadnjih tednih tarča kritik zaradi načina uporabe svojega mobilnega telefona zaradi naraščajočih vprašanj o lobiranju znotraj vlade.

Ob tem je Johnsona že doletela nova afera, ki se tokrat ne tiče ostrih protikoronskih ukrepov ali brexita, ampak domnevno sporne prenove rezidence na Downing Streetu.

Pod novim pritiskom javnosti in privržencev se je znašel, potem ko mu je njegov nekdanji svetovalec Dominic Cummings, s katerim se je nedavno tako politično kot zasebno razšel, očital neetične in celo nezakonite načine, kako od podpornikov konservativne stranke na skrivaj zbrati sredstva za - prenovo lastne rezidence.

Dominic Cummings je Johnsonu očital neetične in celo nezakonite načine, kako zbrati sredstva za prenovo - lastnega stanovanja.

Johnson se brani, češ da je prenovo soban, ki naj bi stala okoli 230.000 evrov, plačal iz svojega žepa, toda opozicijski laburisti terjajo podrobna pojasnila, od kod mu denar za prenovo.

Na vlado prihajajo pozivi, naj nemudoma objavi vse, kar je povezano z donacijami ali s plačili samega Johnsona glede pregrešno drage prenove stanovanja.

Rad teče, prav tako se rad - zlaže. Vir: Twitter

Na plano so prišle celo fotografije prenovljene premierjeve rezidence, ki so sprožile nov val kritik tudi na račun premirjevega slabega okusa, zato skoraj nobenega Britanca niso pustile ravnodušnega.

Cummings je medtem na osebnem blogu Johnsonu očital še več drugih hudih spodrsljajev.

Res je, da premier z njim od leta 2020 ni več debatiral o prenovi, toda Cummings navaja, da je Johnsona opozoril in mu jasno dal vedeti, da se mu zdijo načrti, da bi donacije podpornikov konservativcev na skrivaj porabil za luksuzno prenovo premierjevega stanovanja, neetični, celo nezakoniti ter v neskladju s pravili rabe tovrstnih donacij.

V času volitev, ki bodo v Veliki Britaniji 5. maja, je za Johnsona še posebej hud udarec odločitev volilne komisije, ki je danes sporočila, da naj bi obstajal utemeljen sum, da je pri porabi doniranih sredstev prišlo do nepravilnosti.

Zato je volilna komisija davi naznanila, da je že odredila uradno preiskavo financiranja prenove premierjevega stanovanja.

Sočasno so v javnost pricurljali podatki, da prejšnja britanska premierka Theresa May v času, ko je bil Johnson eden najpomembnejših ministrov v njenem kabinetu odredila, da se mu ne sme dovoliti dostopa do zaupnih vladnih dokumentov in državnih skrivnosti, ker ga ni štela za zaupanja vrednega.

Johnson, ki je bil dvakrat ob službo zaradi laganja, enkrat kot novinar, drugič kot minister v senci, nato še zunanji minister, je sicer odkrito preziral tedanjo šefinjo, premierko Thereso May, čeprav jo je sprva javno podpiral.

V resnici je Johnson, po pričevanju njegovih nekdanjih sodelavcev, »za Mayevo stal samo zato, da bi jo lahko porinil s previsa

Njegov cilj je bil dokopati se položaja tako šefa stranke kot predsednika britanske vlade.

Kar mu je naposled tudi uspelo.

Zato mnogi, ne samo na britanskem, temveč tudi svetovnem političnem parketu - zaradi načina, kako se je Johnson prebijal skozi politične funkcije do samega vrha - gojijo nestrpnost do sedanjega šefa britanske vlade.

Njegovo politiko izključevanja, nestrpnosti in laži so pogosto primerjali s podobnimi potezami Donalda Trumpa.

Britanci Johnsonu prav tako očitajo spodletel spopad s pandemijo covida-19, kar je imelo za posledico veliko število okuženih in mrtvih v letu 2020, nato pa drakonske ukrepe za zamejitev okužb...

Zato se sedaj zastavlja vprašanje, ali škandali, ki se ta teden vrstijo drug za drugim, pomenijo, da se bliža politični konec britanskega klovna.

Z drugimi besedami, ali so šteti dnevi evropskemu Trumpu?

Delite članek