REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spoznajte prve Švede – temnopolte in z modrimi očmi

Spoznajte prve Švede – temnopolte in z modrimi očmiPrvi Šved

Švedska televizija je objavila vrsto reklam za nov dokumentarec, ki prikazuje naseljevanje ozemlja, ki ga danes poznamo pod imenom Švedska.

Toda v nasprotju z ustaljenim prepričanjem prvi prebivalci Švedske niso bili visoki, belopolti, svetlolasi in modrooki Vikingi, torej pravi »arijci«, pač pa so to bili ljudje, ki so imeli temno polt, hkrati pa že – tako vsaj kažejo DNK znanstvene analize – modre oči.

Švedsko so prvi temnopolti prebivalci naselili iz področja današnje Turčije in Sirije.

Te podobe »prvih Švedov« pa so takoj sprožile zgražanje številnih uporabnikov družbenih omrežij. Večina nikakor ni mogla razumeti, da bi lahko bili prvi prebivalci današnje Švedske tako različni od današnjih.

Svojo nejevero in jezo so pokazali v vrsti tvitov in komentarjev. Mnogi so prepričani, da gre za laž in »indoktrinacijo«, ki se »nadaljuje« tudi na državni televiziji.

Prvi Švedi

Nekateri kritiki reklam so prepričani, da gre za primer »rasizma zoper Švede« in se sprašujejo, kako bi bilo, če bi Afričane v nekem dokumentarcu naslikali »bele.«

Prvi prebivalci današnje Švedske so bili res temnopolti lovci in nabiralci, ki so se nato pomešali še z migranti iz vzhoda, ki so imeli svetlejšo polt.

V resnici pa dokumentarec kaže zgolj znanstveno nesporno ugotovljena dejstva o tem, kako so bili prvi prebivalci današnje Švedske res temnopolti lovci in nabiralci in kako so se nato pomešali še z migranti iz vzhoda, ki so imeli svetlejšo polt.

To pa jim je nato omogočilo, da počasi postanejo svetlejše poti in v pogojih slabše osvetljenosti in temnih zim kljub temu s pomočjo kože proizvedejo dovolj vitamina D.

Prvi Vikingi

Mattias Jakobsson, profesor genetike na univerzi v Uppsali in raziskovalec projekta Atlas, ki ugotavlja genom švedske populacije pa trdi, da so nekdanji prebivalci Švedske res imeli temno polt in bili podobni današnjim Afričanom, saj so dejansko prišli iz Afrike oziroma iz področij današnje Turčije in Sirije in so bili po videzu torej enaki kot ljudje, ki so tedaj prav tako živeli v današnjem Luksemburgu, Španiji ali Nemčiji.

Šele belopolti migranti z vzhoda so temnopolte "Švede" pred 6000 leti naučili uporabljati orodje in izdelovati puščice.

Šele ob mešanju s svetlopoltimi ljudmi iz področja današnje Rusije so spremenili barvo kože, migranti z vzhoda pa so jih naučili tudi uporabljati orodje in izdelovati puščice.

Delite članek