REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spopad ameriških in sirskih enot: Novi napadi na oporišča ZDA na Bližnjem vzhodu

Spopad ameriških in sirskih enot: Novi napadi na oporišča ZDA na Bližnjem vzhoduAmeričani so pred tem izvedli zračne napade na skladišče orožja v vzhodni Siriji, za katerega trdijo, da je povezano z Iranom. Vir: Posnetek zaslona, X

V četrtek zgodaj zjutraj so na vzhodu Sirije izbruhnili spopadi med ameriškimi okupacijskimi silami in Sirskimi demokratičnimi silami (SDF) na eni strani ter Sirsko arabsko vojsko in njenimi zavezniki na drugi strani, poroča libanonska medijska mreža Al Mayadeen.

Njihov vir je poudaril, da se v spopadih uporablja različne vrste orožja, vključno s težkim topništvom in raketami, pri čemer je opozoril, da so se spopadi začeli kmalu po ameriškem napadu na naselja mesta Deir Ezzor.

Medtem so ameriško oporišče na plinskem polju Conoco, vzhodno od Deir Ezzorja, napadli z brezpilotnimi letali in raketami, poroča vir Al Mayadeena.

Vir v Deir Ezzorju je tudi potrdil, da je ameriško oporišče blizu naftnega polja al-Omar, vzhodno od Deir Ezzorja, zadelo šest raket kot odgovor na ameriški napad na vzhodne dele mesta.

Vir je poudaril, da gre za drugi napad na ameriško oporišče v eni uri, prvi pa je bil izveden z iraškega ozemlja.

Pentagon je prevzel odgovornost za napade na vzhodne dele Deir Ezzorja, ameriški obrambni minister Lloyd Austin pa je v izjavi sporočil, da je Washington napade izvedel po ukazu predsednika Josepha Bidna.

Tarča naj bi bila domnevna skladišče orožja, ki ga uporabljajo pripadniki iranske Revolucionarne garde in skupine blizu njih.

Vir: Posnetek zaslona, X

»Napad na skladišče orožja sta izvedli dve ameriški letali F-15. Združene države so popolnoma pripravljene sprejeti nadaljnje potrebne ukrepe za zaščito naših ljudi in naših objektov,« je dejal Austin.

Dodal je, da je bil napad odgovor na vrsto napadov na ameriško osebje v Iraku in Siriji, ter pozval h koncu vsakršne eskalacije.

Islamski odpor v Iraku je potrdil, da je v sredo večkrat napadel tri ameriške okupacijske baze v Siriji: Green Village, plinsko polje Conoco in al-Shadadi.

Odkar je 7. oktobra izbruhnila vojna med Izraelom in Hamasom, so ameriške enote v Siriji in Iraku skoraj nenehno pod napadi lokalnih militantnih skupin.

Pentagon je v sredo sporočil, da je bilo od 17. oktobra najmanj 41 napadov na ameriške sile v Siriji in Iraku s strani skupin blizu Iranu, piše New York Times.

V teh napadih je bilo ranjenih 49 ameriških vojakov.

Ameriški uradniki za napade na oporišča ZDA na Bližnjem vzhodu krivijo Iran ali skupine, za katere trdijo, da jih nadzoruje Teheran.

Odgovornost za napade je prevzel Islamski odpor v Iraku, novoustanovljena koalicija več protiameriških oboroženih skupin v državi.

Trije Američani so bili ranjeni med četrtkovim napadom na ameriško oporišče Green Village v Siriji, je sporočil Pentagon.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek