REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Spodletelo prilizovanje: Režimski mediji Putina kovali v zvezde zaradi hitrih refleksov, a se jim je načrt hudo izjalovil

Spodletelo prilizovanje: Režimski mediji Putina kovali v zvezde zaradi hitrih refleksov, a se jim je načrt hudo izjalovilPutin v trenutku, ko je 'premagal' bežeči svinčnik. Vir: Twitter

Vladimirja Putina so nekoč občudovali po vsem svetu, saj je v javnosti rad bahavo kazal svoje mišice in vitalno telo medtem ko je jahal konja v naravi, plaval v mrzlih sibirskih rekah in se potapljal za starodavnimi amforami v globinah Črnega morja.

Vladimir Putin v eni svojih značilnih bahavih poz. Vir: Twitter

Zdaj 68-letni ruski predsednik zaradi pandemije večinoma prebiva v svoji rezidenci v predmestju Moskve, a državna televizija Россия 1 je kljub temu našla način, kako kovati v zvezde njegove fizične zmogljivosti - s posnetkom Putina, ki je v hipu spretno ujel svinčnik, ki se je skotalil k robu mize.

»Tukaj je pristen video posnetek, ki kaže, kako lovi svinčnik, ki se je skotalil z mize,« je gledalce poučil novinar Vladimir Solovjev, voditelj znane politične televizijske oddaje Moskva. Kremelj. Putin.

»Ulovil je svinčnik ... zelo vešč je bil pri tem ... Treba je poudariti, da je njegov odziv izjemen in da je predsednik v odlični formi. Njegove borilne veščine niso izginile,« je v mirkofon čebljal voditelj oddaje.

Putin je namreč nosilec črnega pasu v judu.

Putin je nosilec črnega pasu v judu. Vir: Twitter

Nato se je Solovjev spomnil na gosta v oddaji in ga vprašal, ali je že tudi sam kdaj poskusil izvesti takšno potezo kot jo je pravkar Putin, a je ta skopo odvrnil, da ni.

»Pavel, bilo bi dobro, da vadiš čim več,« mu je nato povsem resno svetoval novinar.

Program Moskva. Kremelj. Putin je zagledal luč sveta leta 2018 in od takrat se vseskozi sooča z očitki o priliznjenem poročanju o šefu ruske države. Voditelji oddaje so za Putinovo fizično kondicijo že prej imeli same superlative, pošalili so se celo, da se ga tudi medvedi bojijo, poroča Daily Star.

Putin in cepiva - fotomontaža
Putinovi privrženci so prepričani, da se ga boji celo koronavirus. Vir: Twitter

Za razliko od voditelja oddaje, med Rusi v resnici ni toliko navdušencev nad Putinovimi refleksi.

Novi video posnetek je takoj naletel na kritike in posmeh na družbenih omrežjih.

»Če Putin tega svinčnika ne bi ujel, bi ga lahko ujeli le vojaki Nata,« je pripomnil eden od opazovalcev na Twitterju.

»Tudi svinčnik želi pobegniti pred Putinom,« je pestro debato s pravo mero cinizma sklenil bloger Oleg Kozirev.

Kritiki so posnetek primerjali s propagando v Severni Koreji avtokrata Kim Jong-una in Turkmenistanu, nekdanji sovjetski državi, katere 63-letni predsednik Gurbanguly Berdimuhamedov redno pred kamerami dviguje uteži, strelja na tarče ali poje pesmi.

Kim Jong-un na konju. Vir: Twitter
Na konju: Kim Jong-un. Vir: Twitter

Zanimivo je, da to ni prvič, da je Putin omenjen v povezavi s pisali.

Pred šestimi leti je med maratonskimi pogajanji v Minsku s tedanjim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, francoskim Françoisom Hollandejem in nemško kanclerko Angelo Merkel sredi pogovora na pol prelomil svinčnik.

Putin počiva      Vir:AP
Počitek zgoraj brez. Vir: Twitter

Putinova obsedenost s svinčniki je prišla na plano tudi med snidenjem s sedanjim predsednikom Francije Emmanuelom Macronom leta 2018, ki mu je Putin na papirju dobesedno narisal zemljevid ukrajinske obale v naporu, da bi mu pojasnil, zakaj je Rusija v bližini Krima zasegla njegove ladje.

Ruski predsednik, nekdanji agent razvpitega KGB-ja, ki je na oblasti že 21 let, še vedno uživa veliko podporo med državljani, a je med mladimi najmanj priljubljen.

Odstotek prebivalcev, starih od 18 do 24 let, ki ga ne podpirajo, se je lani povečal z 31 na 46 odstotkov.

Portal Theaustralian.com.au navaja, da po anketi neodvisnega Centra Levada 48 odstotkov volivcev želi, da Putin ostane predsednik, 41 odstotkov pa bi želelo, da odide s funkcije.

Nedavni protesti po aretaciji opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega bodo verjetno še dodatno spodkopali podporo Putinu.

Lani mu je sicer uspelo isposlovati ustavne spremembe, ki mu omogočajo, da ostane na oblasti do leta 2036, ko bo star 83 let.

Delite članek