REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šojgu: »Celotna flota ameriških F-16 bo v Ukrajini preživela le nekaj tednov«

Šojgu: »Celotna flota ameriških F-16 bo v Ukrajini preživela le nekaj tednov«Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je zatrdil, da bi lahko celotno floto bojnih letal F-16, ki so jih Kijevu obljubili zahodni donatorji, uničili v manj kot treh tednih. Vir: posnetek zaslona, X

Ruska zračna obramba se je izkazala za zelo uspešno pri sestreljevanju ukrajinskih letal, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.

Obrambni minister Rusije je v isti sapi zatrdil, da bi lahko celotno floto bojnih letal F-16, ki so jih Kijevu obljubili zahodni donatorji, uničili v manj kot treh tednih.

Svojo trditev je utemeljil z visoko stopnjo uspešnosti ruske zračne obrambe pri sestrelitvi ukrajinskih vojaških letal prejšnji mesec.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je zatrdil, da bi lahko celotno floto bojnih letal F-16, ki so jih Kijevu obljubili zahodni donatorji, uničili v manj kot treh tednih.

V govoru na ministrskem srečanju je Šojgu pohvalil ruske sile, ker so oktobra izvedle več kot 1400 uspešnih prestrezanj.

Povedal je, da ta številka vključuje 37 ukrajinskih letal, kar je skoraj dvakrat več od števila F-16, ki so jih tuje države nameravale dati Kijevu.

»Če bodo naše sile zračne obrambe delovale na ta način, potem to [flota F16] pomeni približno 20 dni dela,« je napovedal.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so bila letala, ki so jih ruske sile sestrelile prejšnji mesec, večinoma sovjetski MiG-29 in Su-25.

Šojgu je pred tem trdil, da so ruske enote uporabljale »nove komplekse za izboljšanje prestrezanja«.

Po prvotnih navedbah naj bi šlo za rakete S-400 in radarska letala, pozneje pa so analitiki izpostavili predvsem nove protizračne rakete zrak-zrak, ki jih je pričela uporabljati Rusija in lahko sestrelijo sovražna letala tudi 400 kilometrov daleč od ruskih lovcev.

Vse od začetka konflikta z Moskvo Kijev svoje sponzorje vojne spodbuja k dobavi vse bolj naprednega orožja.

Ukrajinski piloti se trenutno usposabljajo za letenje z F-16.

Nizozemska, Danska, Norveška in Belgija so se zavezale, da bodo bojna letala zagotovile v naslednjih nekaj letih kot del svojih programov za prehod na sodobnejša vojaška letala.

Nizozemski premier Mark Rutte je v ponedeljek napovedal, da bodo prvi F-16, ki jih je dodelila njegova vlada, prispeli v vojaško bazo v Romuniji, kjer se izvaja urjenje Ukrajincev, v roku dveh tednov.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je avgusta trdil, da sta mu Nizozemska in Belgija obljubili 42 letal, vendar skupna izjava donatorjev ne omenja nobene konkretne številke.

Rutte je takrat dejal, da ima celotna flota F-16 njegove države 42 letal in da jih bo morala nekaj obdržati za namene usposabljanja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek