REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

So ameriški agresivni vdori v rusko električno omrežje priprava za večji kibernetski napad?

So ameriški agresivni vdori v rusko električno omrežje priprava za večji kibernetski napad?Napadi na omrežja

Kot poroča New York Times, je ameriško Kibernetsko poveljstvo v zadnjih mesecih izvedlo številne vpade v rusko električno infrastrukturo.

Ti vpadi v rusko električno infrastrukturo naj bi bili po besedah visokih, neimenovanih uradnikov,  »opozorilo Rusiji« da so »ZDA pripravljene delovati bolj agresivno v tej areni, da bi odvrnile morebitne kibernetske napade.«

Ameriški obveščevalci si prizadevajo za 'vztrajno prisotnost' znotraj ruske infrastrukture.

Kot navaja NY Times, »so uradniki opisali uporabo doslej neznanih primerov načrtnega vnosa ameriških računalniških virusov v električno omrežje v Rusiji« in njihovo uporabo tudi zoper »druge tarče.«

Visoki obveščevalec je za Times dejal, da so »v preteklem letu šli daleč« in nastopali  »veliko bolj agresivno« ter da »sedaj delamo stvari v takšnem obsegu, kot si jih še pred nekaj leti nismo niti predstavljali.«

Ameriški obveščevalci si prizadevajo za to, kar imenujejo »vztrajna prisotnost« znotraj ruske infrastrukture, ni pa nobenih znakov, da so ZDA dejansko začele kakršen koli napad.

Pri tem pa svoja prizadevanja sami opisujejo kot bolj agresivna, kot bi jih predvideli pred nekaj leti, piše Verge.

Kibernetsko poveljstvo ZDA Vir:Cnet
Vojak kibernetskega poveljstva OS ZDA.

ZDA naj bi tako že od leta 2012 vdirale v rusko električno omrežje, vendar so se ta prizadevanja v zadnjih mesecih »bistveno povečala«, saj so poslale »potencialno škodljivo programsko opremo v ruski sistem v takšno globino in s takšno agresivnostjo, ki doslej še nikoli ni bila preizkušena.«

Po navedbah visokih ameriških obveščevalcev je vse to potrebno zato, da bi lahko izvedli »kibernetski napad na rusko vlado, če se bo pojavila potreba.«

Niso pa jasno povedali, kakšne napade bi v tem primeru izvedli.

Ameriški kibernetski 'vojaki' so 'v preteklem letu šli zelo daleč' in nastopali 'veliko bolj agresivno'.

Ker je bil ameriški predsednik Donald Trump doslej večkrat zadržan do sankcij ali ukrepov zoper Rusijo pa so obveščevalci jasno izpostavili, da lahko delujejo tudi zgolj s pooblastilom obrambnega ministra, ne pa predsednika države.

V Kibernetskem poveljstvu kot svoj uspeh izpostavljajo tudi operacije, s katerimi so novembra leta 2018 menda uspešno onemogočili »rusko farmo trolov«, ki se je vmešavala v ameriške volitve.

Tej skupini, ki je delovala pod nazivom »Internetna raziskovalna agencije« (Internet Research Agency) naj bi celo preprečili dostop do svetovnega spleta.

Kibernetski napadi na omrežja

Ta prizadevanja so del politike Trumpove administracije, da pokaže, da se je pripravljena zoperstaviti morebitnim kibernetskim napadom in sprožiti tudi protinapade, če bo potrebno.

Zdi se, da so ta prizadevanja del politike Trumpove administracije, da pokaže, da se je pripravljena zoperstaviti morebitnim kibernetskim napadom in sprožiti tudi protinapade, če bo potrebno.

Na tiskovni konferenci v začetku tega tedna pa je ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton dejal, da so se ZDA odzvale zaradi vmešavanja v volitve in ob tem preprečevanje takšnih ravnanj opredelile kot svojo »najvišjo prioriteto«, ter da so pripravljene, da povzročijo »velike stroške« vsakomur, ki bi se poskusil vmešavati, »vse dokler ne bodo razumeli sporočila.«

Res pa je, da tudi iz drugih držav prihajajo opozorila, da ZDA pošiljajo svoja sporočila tudi tedaj, ko očitno sploh niso napadene.

Nedavno je na primer imela Venezuela zelo veliko težav s svojim energetskim sistemom, javnost pa je za to obtoževala »nesposobnega diktatorja« Nicolasa Madura.

Kibernetski napadi na električno omrežje Vir:Mirror

Istočasno pa je večina svetovnih medijev, tudi slovenskih, preslišala opozorila venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, da Venezuela doživlja »štiri kibernetske napade na dan,« pač pa so bile namesto tega navedene samo nasprotujoče si trditve opozicije in oblasti, pri čemer so naslovi medijev jasno nakazovali na »humanitarno krizo«, ki naj bi jo povzročila oblast. 

Nicolas Maduro je opozoril, da Venezuela doživlja štiti kibernetske napade na dan.

Ti napadi pa so bili usmerjeni prav na električno omrežje.

Prihajali pa so - iz ZDA. 

Cilje teh napadov seveda ni težko ugotoviti - obtožiti vodstvo Venezuele za nesposobnost vodenja države, zrušiti legitimnega predsednika in na oblast pripeljati tiste, ki bodo vdano služili interesom ZDA.

To lepo kaže, kako se »obrambno« kibernetsko orožje lahko hitro uporabi tudi za napade.

Sicer pa so ZDA že v preteklosti večkrat napadle električna omrežja drugih držav.

Leta 1999 so na primer, ker se je vojska takratne ZRJ pokazala za pretrd oreh, svoje zračne napade usmerile ne samo na transformatorje in daljnovode, pač pa so civilno električno omrežje v Srbiji in Črni gori, v okviru intervencije zveze NATO, napadle s tedaj povsem novim orožjem – grafitnimi bombami.

Niso pa vsi izpadi elektrike delo tajnih služb.

Vsaj uradno ...

Kajti prav v nedeljo zjutraj je malo po sedmi uri prišlo do sesutja električnih sistemov Argentine, Urugvaja ter delov Paragvaja, Čila in Brazilije.

Zaradi tega so prenehale delovati železnice in številne ustanove, pa tudi semaforji, kar je že povzročilo veliko škodo.

Brez elektrike je ostalo okoli 50 milijonov ljudi.

Verjetno je zgolj naključje, da je elektrike zmanjkalo prav v državah, ki so sicer v zadnjih mesecih vztrajno podpirale ameriške ukrepe proti Venezueli, ki jo izpad elektrike tokrat - ni prizadel ...

Medtem pa se je že odzval ameriški predsednik Donald Trump.

Zatrdil je, da poročila o ameriških vdorih v ruski energetski sistem »niso resnična« in medije obtožil za širjenje laži in neresnic.

Antonij Antonov, ruski veleposlanik v ZDA pa je potrdil, da so zasledili tri milijone napadov na rusko infrastrukturo iz smeri ZDA samo v zadnjih nekaj dnevih.

Dejal je, da vse to ni res, da gre za izmišljotino »koruptivnih medijev«, ki bi brez »najmanjšega razmišljanja o posledicah« naredili prav vse, ker so »resnični bojazlivci, brez dvoma« in tudi »sovražniki ljudstva.«

Toda kmalu zatem se je odzval Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Vladimirja Putina in dejal, da tudi v kolikor gre za napade, o katerih predsednik ZDA ne ve ničesar, to lahko pomeni »kibernetsko vojno.«

Anonimni viri so v Rusiji za Sputnik potrdili, da iz ZDA napadajo bančni, energetski in transportni sektor države in da si z velikimi napori trudijo onemogočiti škodo.

Antonij Antonov, ruski veleposlanik v ZDA pa je potrdil, da so zasledili tri milijone napadov na rusko infrastrukturo iz smeri ZDA samo v zadnjih nekaj dnevih.

 

Delite članek