REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slovenija se svoji dediščini odreka, Srbija pa na njej gradi: Neuvrščeni znova zasedajo v Beogradu

Slovenija se svoji dediščini odreka, Srbija pa na njej gradi: Neuvrščeni znova zasedajo v BeograduNeuvrščeni v Beogradu, oktober 2021. Vir: Twitter

V Beogradu znova poteka zasedanje neuvrščenih, gibanja, katerega eden od vodilnih ustanoviteljev je bil tudi nekdanji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

S tem sta Srbija in Beograd postala gostitelja srečanja kar 105 držav sveta ob 60-letnici prvega vrha v tem mestu, kar je za Srbijo, eno od naslednic SFRJ, ki ima med neuvrščenimi status opazovalke, vsekakor velik diplomatski uspeh.

Pomembno pa je tudi dejstvo, da se diplomati članic pogovarjajo v mestu, kjer je gibanje 1. septembra leta 1961 imelo svojo prvo konferenco.

Diplomati članic se pogovarjajo v mestu, kjer je gibanje 1. septembra leta 1961 imelo svojo prvo konferenco.

Zasedanje se je začelo z nastopom predsednikov Srbije Aleksandra Vučića ter predsednika Azerbajdžana Ilhama Alijeva.

Uradno srečanje skupaj organizirata Azerbajdžan, ki gibanju predseduje leta 2022 in Srbija.

Pohvale je gibanje dobilo tudi s strani drugih diplomatov.

»Ni nobene druge politične sile, ki bi se v tem obdobju tako vztrajno borila za boljše in pravičnejše mednarodne odnose. Potrebna nam je stalna obramba miru in prijateljstva in to gibanje služi prav temu,« je dejal Abdula Šahid, predsednik Generalne skupščine OZN.

Zasedanje neuvrščenih, Beograd, oktober 2021
Zasedanje neuvrščenih, Beograd, oktober 2021. Vir: Twitter
Medtem ko se v Sloveniji ulice z imenom Josipa Broza Tita poskušajo izbrisati – se v Beogradu na stotine diplomatov klanja spominu na nekdanjega jugoslovanskega predsednika.

»Temeljna ideja, okoli katere so se zbrali naši predhodniki, je bila mir. Mir je temelj vsakega sodelovanja, to je edina pot k blagostanju in razvoju celotnega človeštva. V zelo veliko čast mi je, da smo se vsi skupaj zbrali danes v Beogradu, počutite se kot doma. Posebej sem vesel, ko vidim skupaj toliko naših prijateljev iz različnih koncev sveta, ki jim tudi pandemija ni preprečila, da se ne bi zbrali,« je dejal predsednik Srbije.

V Beogradu so se namreč zbrali predstavniki 105 držav sveta in devetih mednarodnih organizacij, skupaj pa je zbranih 572 članov tujih delegacij.

Med njimi je 40 zunanjih ministrov, prvič pa je prišel tudi predstavnik Rusije, ki je na pobudo Vladimirja Putina letos dobila status opazovalca.

Gibanje neuvrščenih je imelo velike zasluge za umirjanje napetosti v svetu zlasti v času hladne vojne, ko so se skorajda vse države sveta znašle v primežu dveh velesil in so se morale opredeljevati kot zaveznice Sovjetske zveze ali ZDA.

Gibanje neuvrščenih je bipolarni svetovni ureditvi ponudilo alternativo, hkrati pa je ves čas opozarjalo na probleme dekolonizacije, agresije močnejših držav ter neenakopravne ekonomske odnose v svetu, zaradi katerih države v razvoju niso mogle hitreje napredovati.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito. Vir: Wikipedia

Izjemno pomembno vlogo v tem gibanju pa je imela SFR Jugoslavija, edina evropska država gibanja, ki jo je na to pot popeljal Josip Broz Tito.

In Titova dediščina ni pozabljena, številne delegacije pa so obiskale tudi Hišo cvetja, grob Josipa Broza Tita, enega od ustanoviteljev gibanja neuvrščenih.

Medtem ko desnosučni v Sloveniji ulice z imenom Josipa Broza Tita poskušajo izbrisati – se v Beogradu na stotine diplomatov klanja spominu na nekdanjega jugoslovanskega predsednika.

In namesto da bi to svojo dediščino Slovenija izkoristila - se je kratkovidno odreka.

Delite članek