REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Slika ne laže: kako je tiskovni predstavnik letalskega oporišča neuspešno zanikal padec ameriškega F-16

Slika ne laže: kako je tiskovni predstavnik letalskega oporišča neuspešno zanikal padec ameriškega F-16Letalo, padlo skozi streho skladišča

V Kaliforniji, v okrožju Riverside vzhodno od Los Angelesa je na skladišče blizu baze March Air Reserve strmoglavilo bojno letalo F-16.

V strehi skladišča je nastala velika luknja, poškodovanih naj bi bilo več ljudi.

Pilot se je še predčasno katapultiral iz letala in preživel. Blizu letališča je videti tudi del kabine in padala pilota, ki se je izstrelil iz letala.

Odpeljali so ga v bolnišnico, kjer naj bi potrdili, da nima hujših poškodb.

Bolj presenečeni pa so bili v skladišču, kjer so nenadoma posneli posledice padca polnoma oboroženega reaktivca skozi streho.

Za nesrečo naj bi bila kriva okvara na hidravličnem sistemu, poroča CNN. Po poročanju USA Today je poškodovanih šest ljudi.

Posredovali so tudi gasilci, ker je na kraju dogodka izbruhnil manjši požar.

Direktor družbe, ki je lastnica skladišča, je dejal, da so vsi zaposleni na varnem. »Seveda moramo preveriti, kaj ta situacija pomeni za naše podjetje in njegovo delovanje, a naša prva skrb je varnost naših zaposlenih,« je dejal Mike Johnson.

V tem primeru pa se je lepo pokazalo, kako vztrajno nagnjenje tiskovnih predstavnikov različnih letalskih sil, da zanikajo »izgube« letal včasih trči ob neprijetna dejstva.

V tem primeru pa se je lepo pokazalo, kako vztrajno nagnjenje tiskovnih predstavnikov različnih letalskih sil, da zanikajo »izgube« letal včasih trči ob neprijetna dejstva.

Vojaška letala namreč pogosto padejo daleč od obljudenih področij, zato je lahko zanikati, da so res padla in še posebej – zakaj je prišlo do padca. Še posebej v času napetosti se izgube letal redno pripisujejo »tehničnim napakam« ali pa zanikajo.

ZDA so tako pogosto zanikale sestrelitve svojih letal v različnih konfliktih po svetu, tudi ob bombardiranju ZRJ leta 1999, Pakistan pa na primer še vedno zanika padc svojega F-16, klub elektronskim dokazom o sestrelitvi.

Tako pa se je iz neznanih razlogov zgodilo tudi tokrat, ko je letalo padlo v popolnoma civilnem okolju.

Čeprav je slika iz mesta nesreče jasno prikazovala veliko luknjo v strehi skladišča in ruševine, ki so spominjale na letalo, je major Perry Covington, tiskovni predstavnik letalskega oporišča March ARB najprej dejal televiziji KABC-TV, da je letalo padlo »na koncu letališke steze ob pristanku« in da ni zadelo »nobene zgradbe.«

Preiskava dogodka sicer še poteka.

Delite članek