REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šlamastika na kvadrat: Nemška fregata izstrelila dve raketi na ameriško brezpilotno letalo ... in ga zgrešila

Šlamastika na kvadrat: Nemška fregata izstrelila dve raketi na ameriško brezpilotno letalo ... in ga zgrešilaIncident je dober pokazatelj stanja nemške vojske, komentirajo nemški mediji. Vir: Posnetek zaslona, X

Nemška fregata Hessen, ki je trenutno na »nevarni misiji« v Rdečem morju, je poskušala z dvema raketama sestreliti ameriško brezpilotno letalo, ki ga je po pomoti označila za sovražnega. Zgrešila ga je – obakrat.

Posadka nemške ladje je v ponedeljek zvečer opazila neznano brezpilotno letalo in potem, ko je vprašala zaveznike, ki se nahajajo na območju, ali je njihovo, je odprla ogenj, je sporočilo ministrstvo za obrambo v Berlinu.

Šele kasneje se je izkazalo, da je šlo za neprijavljen ameriški dron MK-9 Ripper.

Mediji poročajo, da naj bi bile sicer »tehnične težave« ameriških raket razlog, da so Nemci obakrat zgrešili dron.

Incident je potrdil obrambni minister Boris Pistorius, ki je fregato obiskal nekaj dni prej.

Kmalu zatem se je Berlin pohvalil z uspešno akcijo fregate »Hessen«, ko je ladja v torek v 15 minutah sestrelila dva brezpilotna letala Hutijev.

Časnik Bild komentira, da je gaf nemških sil le še en pokazatelj žalostnega stanja nemške vojske.

ZDA in več njihovih zaveznikov so poslale ladje v Rdeče morje, da bi Hutijem preprečile napad na ladje, povezane z Izraelom vzdolž glavne svetovne trgovske poti.

Napadi Hutijev na trgovske ladje so se začeli konec oktobra.

Skupina je poudarila, da se bodo ti nadaljevali, dokler bo Izrael še naprej ubijal Palestince v Gazi.

»Hessen« je del misije Evropske unije v Rdečem morju, ki je ločena od operacije Prosperity Guardian pod vodstvom ZDA, ki je prav tako namenjena zaščiti zahodnih trgovskih ladij v Rdečem morju.

Hutiji so sprva ciljali le na ladje, »povezane z Izraelom«, vendar so svojo prepoved plovbe za ladje povezane z Izraelom razširili na tovorne ladje, povezane z ZDA in Združenim kraljestvom, potem ko so ladje in letala obeh držav januarja začeli bombardirati Jemen.

Večina večjih svetovnih špediterjev je svoja plovila preusmerila okoli Afrike, saj so se zavarovalne premije zaradi povečanega tveganja zvišale.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek