REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skrivnosti, ki povezujejo samomorilskega milijarderja in britanskega princa, so tako gnusne, da ogrožajo monarhijo

Skrivnosti, ki povezujejo samomorilskega milijarderja in britanskega princa, so tako gnusne, da ogrožajo monarhijoEpstein in njegovi podporniki
Epstein, ki lahko razkrije svoje pedofilske prijatelje iz najvišjih krogov politike, gospodarstva, zabavne industrije - je kost v grlu za marsikoga v ZDA in v svetu.

Potem, ko so pazniki v zaporu v New Yorku v zaporniški celici našli nezavestnega in poškodovanega razvpitega milijarderja s Floride, Jeffreyja Epsteina, obtoženega pedofilije, še ni jasno ali je šlo za poskus samomora ali umora, poroča ameriški tisk.

Epstein je imel rane na vratu, zato sumijo, da je šlo za poskus samomora, ne izključujejo pa niti napada drugih zapornikov, morda tudi po naročilu, ker je Epstein, ki bi na sodišču lahko razkril svoje pedofilske prijatelje iz najvišjih krogov politike, gospodarstva in zabavne industrije - postal kost v grlu za marsikaterega veljaka ne le v ZDA, temveč po vsem svetu.

Bill Clinton, Donald Trump, britanski princ Andrew, številni tuji predsedniki in drugi svetovni voditelji, sedaj vsi po vrsti trepetajo za lasten ugled.

Epstein je prijateljeval z nekdanjim ameriškim predsednikom Billom Clintonom, sedanjim Donaldom Trumpom, britanskim princem Andrewom, številnimi tujimi predsedniki in drugimi svetovnimi voditelji, ki sedaj vsi po vrsti trepetajo za lasten ugled …

Glede na dejstvo, da so ga pazniki našli na tleh celice, že modrega obraza, preiskovalci sumijo, da se je poskušal obesiti, toda zaradi poškodb, ki naposled niso bile tako hude narave, je možno, da je v resnici šlo za zvijačo, da bi mu oblasti dovolile zapustiti zapor in čakati na začetek sodnega procesa v razkošnem newyorškem stanovanju.

Spomnimo: omenjeni investicijski bankir je bil v začetku tega meseca aretiran na letališču v New Yorku, ko se je vračal iz Pariza.

Obtožnica ga bremeni, da je plačal mladoletnim osebam pri starosti 14 let za masaže in jih nato spolno izkoriščal.

To sicer ni njegova prva tovrstna obtožnica.

Foto: Uncredited/New York State Sex Offender Registry
Bogataš je bil obsojen na le 13 mesecev zapora, čeprav je preiskava že takrat ugotovila, da je spolno zlorabljal najmanj 36 mladoletnih oseb.

Leta 2008 je Epstein že priznal krivdo za obtožbe o spolni zlorabi mladoletnic, in se tako izognil možnosti, da bi bil obsojen na dosmrtno zaporno kazen.

Ne nazadnje je bil obsojen na le 13 mesecev zapora in registriran kot seksualni prestopnik, čeprav je preiskava že takrat ugotovila, da je spolno zlorabljal najmanj 36 mladoletnih oseb.

Mediji so na to zgodbo pozabili, ker so bili, kot se je izkazalo pozneje, velikokrat tako ali drugače utišani ali podkupljeni.

Novinarji, ki so raziskovali ozadje te umazane zgodbe v veliko primerih niso uspeli objaviti ničesar, dokler to ni uspelo vztrajni novinarki v začetku letošnjega leta in od tedaj je zgodba v ospredju vseh medijev, tako ameriških kot svetovnih.

Najnovejša obtožnica, zaradi katere je trenutno v zaporu, se nanaša na zločine, ki so se zgodili med letoma 2002 in 2005 v New Yorku in Palm Beachu.

Tožilci v obtožnici navajajo, da je Epstein zvabil več deset deklet v svoja luksuzna domovanja v New Yorku in na Floridi ter jim plačal za spolne storitve.

Obtožnica je polna škandaloznih detajlov; med ostalim navaja, da je nekdanji upravitelj hedge sklada zahteval, da dekleta gola opravljajo »masaže« in druga spolna dejanja, ob tem pa je nekaterim dekletom plačeval celo za novačenje novih punčk ...

Epstein je sicer znan po svojem razuzdanem družbenem življenju, tudi s kraljevo družino.

To je razlog zakaj je od izbruha te afere, milo povedano, kraljica Elizabeta II huronsko besna, navaja britanski Globe besede visokega uradnika britanske kraljeve palače.

Časnik piše, da je Elizabeta II zagrozila, da bo iz kraljeve družine izgnala svojega sina, 59-letnega princa Andrewa.

Njeno veličanstvo je namreč strah, da monarhija ne bo preživela škandala, ki je na obzorju, poroča nemški tisk.

Gre za škandal, v središču katerega je že omenjeni 66-letni finančni strokovnjak Jeffrey Epstein, ki je v priporu zaradi obtožb, da je trgoval z mladoletnimi dekleti in jih silil na seks, pri čemer naj bi vsaj eno od žrtev »posodil« sinu kraljice Elizabete zaradi spolnih odnosov, piše v sodnih dokumentih.

Za seks z mladoletnicam je v Združenih državah Amerike zagrožena kazen do pet let zapora.

Ime osebe, ki se je prva odločila spregovoriti in pričati, kako jo je domnevno spolno zlorabil princ Andrew, se glasi Virginia Giuffre.

Sedaj je stara 35 let in je mati treh otrok, toda ko jo je Epstein novačil za svoje umazane posle, je imela le 15 let.

Leta 1999 je delala v golf klubu Donalda Trumpa Mar-a-Lago, v Palm Beachu na Floridi; gostom je delila brisače.

Virginia je preiskovalcem že potrdila, da jo je Epstein prisilil, da je spala s princem Andrewom v Londonu leta 2001, nato v Epsteinovi zasebni hiši v New Yorku leta 2001 in nazadnje na njegovem zasebnem karibskem otoku leta 2002.

Zavržna dejanja so se zgodila dvakrat, ko je bila stara rosnih 17 let in le enkrat, ko je bila polnoletna.

Njen odvetnik je utemeljil obtožbe z dokazi, ki potrjujejo, da sta Andrew in Virginia dvakrat potovala z letalom na isto destinacijo.

Buckinghamska palača sicer poskuša omiliti škodo, ki nastaja in se razrašča že od trenutka, ko so pikantni detajli pridrli na plano.

Britanski dvor si sedaj na vse kriplje prizadeva pomesti pod preprogo grozljive obtožbe, ki razkrivajo pedofilske povezave tudi v osrčju monarhije.

Britanski dvor si sedaj na vse kriplje prizadeva pomesti pod preprogo grozljive obtožbe, ki razkrivajo pedofilske povezave tudi v osrčju monarhije.

»Yorški vojvoda nikoli ni imel spolnih odnosov z Virginio Giuffre«, so sporočili iz britanskega dvora.

Virginia Giuffre je leta 2015 tožila Epsteina in vložila zahtevek za odškodnino, vendar je bila ta dokumentacija zapečatena zaradi pomembnosti udeležencev.

Toda pritožbeno sodišče je nato odločilo, da omogoči vpogled javnosti v vseh 2.000 strani zbrane dokumentacije.

V zavržnih dejanjih je Epsteinu pomagala tudi njegova zaročenka, Ghislaine Maxwell.

Tiskovna agencija Bloomberg je sporočila, da je Epstein že sklenil »poravnavo« z najmanj 20 ženskami, ki jim je plačal vsaj milijon dolarjev, da bi se izognil sojenju in odkrivanju drugih umazanih podrobnosti.

Priče bodo kmalu zaslišane, ameriški pravosodni organi pa so že sprožili notranjo preiskavo, ki ima za cilj ugotoviti, ali so organi oblasti ali tožilci karkoli poskušali prikriti v zadevi Epstein.

Zvezni preiskovalni urad (FBI) naj bi med ostalim tuhtal tudi o možnosti zasliševanja vojvode Yorškega, princa Andrewa, so potrdil policijski viri za Bild am zontag, vendar je Virginijin odvetnik David Boies glede tega skrajno previden.

»Če ga preiskovalci bodo poklicali na zagovor, se zagotovo ne bo odzval, a oni ne morejo preprosto oditi v Združeno kraljestvo, da bi ga pripeljali pred roko pravice«, je negotov žrtvin odvetnik David Boies.

Guiffre ni bila edina »spolna sužnja«, ki je tožila Epsteina.

Tiskovna agencija Bloomberg je prejšnji teden razkrila, da je Epstein sklenil »poravnavo« z najmanj 20 žensk, ki jim je plačal vsaj milijon dolarjev, da bi se izognil sojenju in odkrivanju drugih umazanih podrobnosti.

»Skoraj vsak dan se nam javljajo nove žrtve, ki so si zbrale pogum, da pridejo 'iz omare', pred javnost«, poudarja ameriški tožilec Alex Rossmiller.

Žrtve si šele zdaj upajo spregovoriti o travmatičnih dogodkih iz preteklosti.

Po Epsteinovi aretaciji se je še 14 mladih žensk javilo policiji.

Ni izključeno, da so med njimi tudi druge domnevne žrtve princa Andrewa.

Ameriški minister za delo Alexander Acosta je zaradi škandala že odstopil.

Acosta je namreč za Epsteina, ki je leta 2008 preživel 13 mesecev v zaporu zaradi »spodbujanja k prostituciji«, takrat uredil prestajanje zelo majhne kazni za očitano (ne)delo.

Ko pa je pred časom New York Post poročal o tem, da je princ Andrew z Epsteinom po tem, ko so ga leta 2008 zaradi zvodništva izpustili iz zapora, štiri dni praznoval v njegovi 77 milijonov dolarjev dragi newyorški vili, je najbljubši Elizabetin sin (princ Andrew) izgubil mesto posebnega odposlanca britanskega gospodarstva.

Epstein zanekrat molči, toda vprašanje je, kaj se bo zgodilo, ko se bo začelo sojenje in kupčkanje glede višine zaporne kazni ...

Tiskovni predstavnik Buckinghamske palače sicer trdi, da princ Andrew od takrat ni več bil v Epsteinovem stanovanju.

Epstein zanekrat molči in ne komentira srhljivih dogodkov iz preteklosti, toda vprašanje je, kaj se bo zgodilo, ko se bo začelo sojenje in kupčkanje glede višine zaporne kazni ...

Jeffrey Epstein sicer ne priznava krivde za obtožbe spolnih zlorab številnih mladoletnic in njihovega navajanja k prostituciji, toda obrambo mu je nato sesulo dejstvo, da so preiskovalci v njegovi okrog sedemdeset milijonov dolarjev vredni manhattanski mestni vili našli številne fotografije golih deklic.

Leta 2008 na Floridi že obsojeni pedofil pa je osumljen spolnih zlorab tudi v svojih drugih luksuznih bivališčih, med njimi na floridskem posestvu in karibskem otoku.

Zato je newyorški sodnik Richard Berman zavrnil vsa dosedanja Epsteinova prizadevanja, da na začetek sojenja počaka v neki od svojih vil.

Sodnik je opozoril, da se ne more odmisliti nevarnost, da bi milijarder z lastnim letalom (ki je po romanu Vladimirja Nabokova poimenovano kar Lolita ekspres) in nepremičninami v tujini, zbežal pred sodnim preganjanjem v ZDA.

Sodnik Berman je opozoril tudi na dejstvo, da obtoženec ne more nadzorovati svoje »tudi po štirikrat na dan izražene potrebe po spolnih zlorabah mladoletnic.«

Na socialnih omrežjih v ZDA in Veliki Britaniji pa so se začela ugibanja kdo vse »čaka v vrsti, da nevarno pričo prestižnih pedofilskih 'žurk' z udeleženci iz najvišjih krogih - pospravi«.