REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Skrajnodesničarsko gibanje rajhovskih državljanov skokovito raste

Skrajnodesničarsko gibanje rajhovskih državljanov skokovito raste

Najbolj skrajnodesničarsko gibanje v Nemčiji, t. i. gibanje rajhovskih državljanov (Reichsbürger), je v lanskem letu zabeležilo kar 56 % povečanje števila članov, pri čemer so vse vidnejši indici o oboroževanju članov. Rajhovski državljani je skupen naziv za različne nacionalistične in desničarske skupine, ki se povezujejo na podlagi prepričanja, da so v veljavi še vedno nemške državne meje iz leta 1871 (iz časa prvega nemškega rajha) in da so vse nemške vlade po tem letu bile nelegitimne. Prav tako so prepričani, da je sodobna Nemčija še vedno vodena s strani zmagovitih zaveznikov iz časa druge svetovne vojne. 

V zadnjih letih so bili nekateri člani gibanja vpleteni v nasilna kazniva dejanja, usmerjena tako proti migrantom, kot tudi pripadnikom državnih oblasti.

Oktobra 2016 je tako pripadnik gibanja ubil policijskega specialca, ko je policija poskušala zapleniti njegov arzenal okoli trideset kosov strelnega orožja. Umor policista se je zgodil v bavarskem mestu Georgensgmünd in prav v tej nemški zvezni deželi domuje največje število pripadnikov tega radikalnega gibanja.

Nemška revija Focus je tako poročala, da se številni člani gibanja aktivno pripravljajo na oboroženo revolucijo proti zvezni vladi kot tudi da potekajo priprave na oblikovanje oboroženih skupin, nekakšne podtalne vojske.

Več kot tisoč članov gibanja legalno poseduje najmanj eno strelno orožje.