REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Skorajda direktna vojna Rusije in NATO! Ruski pilot poskušal sestreliti britansko letalo, a vse to zaradi ene NAPAKE

Skorajda direktna vojna Rusije in NATO! Ruski pilot poskušal sestreliti britansko letalo, a vse to zaradi ene NAPAKERuski pilot je poskušal sestreliti izvidniško letalo britanskih zračnih sil nad Črnim morjem, ker je zmotno mislil, da mu je bilo tako ukazano. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Pilot lovca SU-27 je 29. septembra lani izstrelil dve raketi na izvidniško letalo RC-135 Rivet Joint, pri čemer je prva raketa za las zgrešila britansko letalo, namesto da bi se pokvarila, kot je takrat trdila Moskva.

Tedaj je takratni britanski obrambni minister Ben Wallace priznal incident in povedal v parlamentu, da sta se dve ruski letali neprevidno približali na pet metrov britanskemu letalu - z do 30-člansko posadko - in da je eno »izstrelilo raketo v bližini«.

Ruski Su-27 Flanker, oborožen z aktivnimi raketami zrak-zrak, je fotografiran iz RAF Typhoon. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je za incident takoj okrivil »tehnično okvaro«.

Wallace je po pogovoru z drugimi ruskimi obrambnimi uradniki sprejel razlago in potegnil črto pod dogodek, ki bi lahko bil uvod v tretjo svetovno vojno.

Zdaj pa so trije visoki zahodni obrambni viri, ki so seznanjeni z incidentom, za BBC povedali, da so ruske komunikacije, ki jih je prestreglo izvidniško letalo britanskih zračnih sil, razkrile, da je eden od ruskih pilotov mislil, da je dobil dovoljenje, da cilja na britansko letalo.

To je bilo potem, ko je prejel dvoumen ukaz z ruske zemeljske postaje, so povedali viri za BBC.

Drugi ruski pilot je menil drugače in preklinjal svojega kolega, ko je ta izstrelil svojo prvo raketo, ki se je nevarno približala izvidniškemu letalu RAF.

Če bi ruska raketa z neba nad Črnim morjem sestrelila britanski »RC-135 Rivet Joint«, bi bila Velika Britanija in njeni zavezniki v Natu prisiljeni v vojno proti Rusiji, sklepa britanski poročevalec.

Po 5. členu ustanovne pogodbe Nata se namreč države članice strinjajo, da se oborožen napad na eno ali več izmed njih »šteje za napad na vse«.

Med vojno v Ukrajini je prišlo do več incidentov med letali ruske vojske in zveze NATO.

Takšna srečanja pa se še vedno dogajajo in z vsakim dnem povečujejo verjetnost, da se bodo podobni incidenti še kdaj ponovili.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek