REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sestra Donalda Trumpa zaradi preiskave o davčnih goljufijah odstopila kot zvezna sodnica

Sestra Donalda Trumpa zaradi preiskave o davčnih goljufijah odstopila kot zvezna sodnicaMarianne Barry Trump in Donald Trump. Vir: NBC news, YouTube

Zamisel, da ima predsednik Donald Trump sestro, ki je zvezna pritožbena sodnica, se je zaradi Trumpovih stalnih spopadov s sodno vejo oblasti marsikomu vedno zdela nekoliko nenavadna in problematična.

Toda to sedaj več ni problem, ker je Trumpova sestra, Maryanne Trump Barry, odstopila s položaja in to celo zaradi preiskave o davčnih goljufijah. V katere je bil vpleten tudi očitno nedotakljivi predsednik ZDA.

Odstop je, kot ugotavlja Daily Kos, sledil prijavam, ki so bile vložene oktobra lani po preiskavi New York Timesa, ki je pokazala, da sta se Donald Trump in njegova sestra v devetdesetih letih ukvarjala z vrsto davčnih shem, da bi umetno pocenila svoje nepremičnine in s tem postopkom zmanjšala davke na dediščino za 90 odstotkov.

Maryanne Trump Barry ni samo prejela več milijonov dolarjev s pomočjo te goljufije, ampak jo je pomagala tudi načrtovati.

Po poročanju NY Timesa je manipulacija z nepremičninami že prerasla na raven kaznivih goljufij. Maryanne Trump Barry ni samo prejela več milijonov dolarjev s pomočjo te goljufije, ampak jo je pomagala tudi načrtovati.

Zdaj, kot poroča New York Times, Trumpova sestra Barry odstopa s svojega položaja, toda ne zato, da bi preiskovalcem omogočila nadaljevanje preiskave, pač pa da bi preiskovalcem onemogočila preiskavo v smeri davčne goljufije.

Marianne Barry Trump Vir:

Ker je bila preiskava namreč sodna in ni šlo za sodni pregon, jo bo njen odstop z mesta sodnika – takoj prekinil. Zadeva bo tako »končana brez ugotovitev.«

Dosedanja preiskava pa je pokazala, da je bila navidezna družba, ki jo je ustanovila družina Trump, z imenom All County Building Supply & Maintenance, uporabljena za napihovanje navideznih stroškov storitev in materialov uporabljenih pri vzdrževanju Trumpovih nepremičnin in preusmerjanje teh finančnih sredstev do članov družine, ne da bi bili pri tem plačani davki na darila.

Trump in člani družine so se v zakulisju s tem finančnim mehanizmom izogibali tudi davkom in zmanjševanju svojih dobičkov.

Isti finančni mehanizem je Trumpu omogočil, da je vladi zaračunal višje račune za storitve, ki so se plačevale iz zveznih prihodkov. Večji prijavljeni stroški so bili uporabljeni tudi kot razlog za utemeljitev dviga najemnin v stavbah, kjer so se plačevale najemnine.

In tako so na koncu najemniki z nizkimi dohodki plačevali višje mesečne pristojbine, vlada pa je pobrala več plačil, da bi Donaldu Trumpu in članom njegove družine s tem omogočili zbrati več denarja, medtem ko so se Trump in člani družine v zakulisju s tem izogibali tudi davkom in zmanjševanju svojih dobičkov.

Na koncu pa tudi preiskava, čeprav je bila na pravi poti – ne bo obrodila sadov.

Marianne Barry Trump Vir: CT Post

Donaldova sestra Barry se je namreč iz statusa »neaktivne« sodnice preselile med »upokojence« in je zato izvzeta iz kakršnekoli prihodnje sodne preiskave. Kljub temu pa bo upravičena do vseh dodatkov k pokojnini, ki ji bo ob tem nanesla še nekje med 184.500 in 217.600 dolarjev letne pokojnine.

Revni podnajemniki Trumpovih nepremičnin in zvezna ameriška blagajna so jezuitski fakulteti dali del denarja, pridobljenega s krajo in goljufijo predsednika države in njegovih članov družine.

Je pa zato Barry 4 milijone dolarjev že leta 2016 podarila tudi jezuitski fakulteti Fairfield, od katere je tudi prejela častni doktorat.

Lahko pa bi rekli, da navedba, da je podarila svoj denar - ni povsem točna.

Bliže resnici je verjetno trditev, da gre za donacijo, s katero so revni podnajemniki Trumpovih nepremičnin in zvezna ameriška blagajna jezuitski fakulteti dali del denarja, pridobljenega s krajo in goljufijo predsednika države in njegovih članov družine.

In ki v ameriškem pravnem sistemu, v katerem praviloma zmagujejo bogatejši, žal nikoli ne bo sankcionirana.

Komentarji