REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Senčna stran: Od popolnega zakona do pobojev otrok, prešuštva in flirtanja z istospolno usmerjenim profesorjem

Senčna stran: Od popolnega zakona do pobojev otrok, prešuštva in flirtanja z istospolno usmerjenim profesorjemDobila je briljantno izobrazbo, bila šefinja možu, prišla celo v Belo hišo, nato pa je Pulitzerjev nagrajenec razkril šokantne podrobnosti. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Več kot šest let je minilo, odkar sta se izselila iz Bele hiše, danes živita drugačno življenje, z vsemi ugodnostmi, ki jih imajo nekdanji ameriški predsedniki in njihove žene.

In več kot 30 let sta se upirala vsem zakonskim izzivom, toda - kaj sploh ve javnost o njuni zvezi?

Michelle in Barack Obama sta bila fotografirana v ponedeljek, ko sta zapuščala hotel s petimi zvezdicami v Sydneyju.

Nekdanja prva dama ZDA je bila v športno-elegantni modni izdaji. Po selitvi iz predsedniške rezidence v Washingtonu je, pričakovano, popolnoma spremenila svoj stil oblačenja.

A ne le to, Michelle je moda začela še bolj zanimati navkljub dejstvu, da včasih njene modne izlete ali eksperimente spremljajo številne kritike, ki jih v času, ko je bila ameriška Prva dama, ni bilo slišati.

Njen mož je bil med letoma 2009 in 2017 prvi mož ZDA. V Ovalni pisarni je nasledil Georga Busha Mlajšega, za Obamovimi pa je rezidenco prevzel Donald Trump s soprogo Melanio.

Med administracijo Baracka Obame je imela Michelle pomembno vlogo v medijih in širše, v družbi.

Zakonca Obama, ki ju te dni v Sydneyju spremljajo številni varnostniki, sta vedno dajala vtis »popolnega« para, mimo dejstev o tem, kako je potekala njuna zgodba in kaj se jima je dogajalo pred njegovim vstopom v svet politike.

Michelle se je rodila v Chicagu in njena izobrazba je naravnost odlična. Kolidž je končala na Princetonu in diplomirala iz prava na Harvardu. Po študiju se je najprej zaposlila kot partnerica v odvetniški pisarni Sidley Austin, kjer je skrbela za področje intelektualne lastnine in marketinga. To delo ji je prineslo tudi srečanje z Barackom, čigar humanitarno delo, ki mu je bil posvečen že od majhnega, je bilo hvale vredno.

Barack in Michelle Obama na obisku v Sidneyju. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Michelle Obama je bila v omenjeni pisarni šefinja svojega moža, po odhodu iz Sidley Austina pa je delala v prestižnih odvetniških pisarnah, nato pa se je zaposlila kot pomočnica prodekana za študentske zadeve na Univerzi v Chicagu.

Zakonca poleg skupnega dela povezuje tudi odlična izobrazba. Barack je študiral na Occidental College v Los Angelesu, in diplomiral na newyorški univerzi Columbia ter študiral politologijo na univerzi v Chicagu.

Leta 1992 sta se poročila. Dlje časa sta se trudila zanositi, ko pa je Michelle v prvih tednih prve nosečnosti splavila, sta se odločila za umetno oploditev. Šest let po poroki se jima je rodila hčerka Malia Ann, leta 2001 pa še Natasha, ki je bolj znana pod vzdevkom Sasha.

Sproščeno: Michelle Obama včeraj v Sidneyu. Nemalo ameriških volivcev pa je - kot poročajo mediji - že vidi kot prvo žensko na čelu ZDA. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kako pomembna je Michelle v politični karieri Baracka Obame, povedo pričevanja, da je bila prav ona najmočnejši veter, ki je Baracka leta 2008 s položaja senatorja v Illinoisu izstrelil na položaj predsednika.

Glede na njeno brezhibno podobo in veliko priljubljenost, ki si jo je pridobila med ameriškimi državljani, gre prav njej veliko zaslug tudi za njegovo ponovno izvolitev leta 2012.

Michelle in Barack sta Belo hišo s hčerkama zapustila januarja 2017. Nasledila sta ju novi predsednik in nova prva dama ZDA Donald in Melania Trump.

In od trenutka, ko so ZDA dobile nov predsedniški par, je nostalgija po zakoncema Obama začela naraščati.

To še posebej velja za Baracka, ki po Trumpovem zmagoslavju ni bil nikoli bolj priljubljen. Tudi Michelle na tem področju ni niti malo zaostajala za soprogom, zato jo nemalo volivcev že vidi kot prvo žensko na čelu Amerike.

Ko gre za zgodbe o njuni ljubezni, pa gredo te iz skrajnosti v skrajnost.

Ene poveličujejo njun zakon, s poudarkom, da je Barack popoln mož in njun zakon brezhiben.

Večkrat v javnosti sta s svojim obnašanjem podkrepila takšne ocene:

Kulise: Barack je bil nepopravljiv ženskar in je Michelle pred poroko večkrat prevaral, je poudaril avtor knjigo »Vzhajajoča zvezda: Nastanek Baracka Obame«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Toda zakoncema ni uspelo utišati govoric na drugi strani, da Barack ni bil zvest Michelle.

Na seznamu njegovih domnevnih ljubic pa sta celo ameriška glasbenica Beyoncé in edina temnopolta milijarderka v ZDA, TV-voditeljica in igralka Oprah Winfrey.

Ni ameriškega predsednika (hecno - razen Donalda Trumpa), ki ni bil povezan z vojnami in umori zunaj meja ZDA. Na sliki je peterica ameriških predsednikov, ki se je na tem področju še posebej izkazala. Štirje med njimi so še živi. Nihče ni odgovarjal za storjene zločine. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Največji udarec je zakon Obamovih doživel leta 2017, ko je Pulitzerjev nagrajenec David Garrow izdal knjigo »Vzhajajoča zvezda: Nastanek Baracka Obame« (Rising Star: The Making of Barack Obama).

V knjigi je zapisal, da je bil Barack nepopravljiv ženskar in da je Michelle pred poroko večkrat prevaral.

Kot njegova ljubica je navedena Genevieve Cook, ki je potrdila navedbe, da je bila v razmerju z Obamo.

Knjiga je razkrila tudi podatek, da je Barack v mladosti užival kokain, a tudi, da je med študijem flirtal s profesorjem Lawrencom Goldynom, ki je odkrito govoril o svoji istospolni usmerjenosti.

Marsikaj senčnega pa ostaja na karieri Baracka Obame tudi iz časa, ko je bil predsednik ZDA.

V javnosti se je kazal kot ljubeč oče, na vesti ima vojne v Libiji, Siriji, Afganistanu, Ukrajini in Jemnu, ki so privedle do grozljivo velikega števila smrti otrok.

Obami so v času, ko je bil predsednik, vojne šle izredno dobro od rok. Prislužil si je tudi svetovni rekord za največ ubitih otrok s strani Nobelovega nagrajenca za mir. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Barack Obama je v času, ko je bil ameriški predsednik prav tako razširil program ubijanja domnevnih teroristov z droni po vsem svetu, kar predstavlja hudo kršitev mednarodnega prava.

In v teh napadih je prav tako umrlo veliko število otrok.

ZDA so v vojnah, ki so se odvile v času mandata Baracka Obame neposredno ali posredno sodelovale. Ob vsem tem je Obama na začetku svojega mandata v Ovalni pisarni že takoj dobil - Nobelovo nagrado za mir.

Zaradi poznejših vojn je s tem Nobelovo nagrado v veliki meri diskreditiral prav Barack Obama.

In ob tem se je v njegovem času začel pregon ustanovitelja WikiLeaksa, publicista in novinarja Juliana Assangea, pri katerem še danes vztraja tudi nekdanji Obamov podpredsednik in današnji predsednik ZDA - Joe Biden.

Pri tem pa je bil edini Assangeov zločin to, da je človeštvu razkril - ameriške in druge vojne zločine...

Pri vsem tem pa noben od tožilcev Mednarodnega kazenskega sodišča ni zahteval nobene preiskave zaradi odgovornosti Baracka Obame za zločine v vojnah, ki jih je sprožil ali nadaljeval.

Kar veliko pove o pristranskosti tega sodišča, ki bi želelo deliti pravico svetovnim veljakom.

A le nekaterim.

In ni nenavadno, da to sodišče, ki dobesedno žica za denar, izdatno financirajo predvsem države Zahoda.

Kdor plačuje, ta tudi želi, da se ne grize roka, ki sodišče hrani.

In zato se šest let po tem, ko je zapustil Belo hišo, Barack Obama še vedno svobodno sprehaja po svetu...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek