REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Scholz pravi, da se je pripravljen pogovarjati s Putinom, bo od predsednika Rusije znova dobil »košarico«?

Scholz pravi, da se je pripravljen pogovarjati s Putinom, bo od predsednika Rusije znova dobil »košarico«?

Nemški kancler Olaf Scholz je nakazal, da je pripravljen na nove pogovore z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom o ukrajinskem konfliktu, ob tem pa poudaril svoje stališče, da »mora Moskva resno popustiti Kijevu, da bi ga prepričala, da sede za pogajalsko mizo.«

Scholz je v nedeljo v pogovoru za nemški dnevnik Heilbronner Stimme zatrdil, da je ruska kampanja proti Ukrajini »vrnitev imperializma v Evropo«, in dejal, da namerava Berlin podpirati Kijev z orožjem in drugimi oblikami pomoči, »dokler bo potrebno.«

Ruski voditelj je nemškega kanclerja pred tem že opozoril, da je Ukrajina zaradi podpore Zahoda zavrnila kakršne koli pogovore z Moskvo.

Vendar pa je pustil odprta vrata za diplomatsko sodelovanje z Rusijo in pojasnil, da se je s Putinom pogovarjal v preteklosti in je to pripravljen storiti tudi v prihodnje.

Kljub temu »pogajanja [z Ukrajino] zahtevajo odločen korak Rusije,« je dejala kancler in pozvala Moskvo, naj umakne svoje enote z ozemlja, za katerega Kijev trdi, da je njegovo.

Nazadnje sta se Scholz in Putin po telefonu pogovarjala decembra leta 2022.

Takrat je ruski voditelj nasprotoval »destruktivni politiki zahodnih držav, da z orožjem oskrbujejo kijevski režim« in zagotavljajo urjenje ukrajinske vojske.

Zaradi te podpore Zahoda je Ukrajina zavrnila kakršne koli pogovore z Rusijo, so opozorili iz Kremlja.

Medtem je nemški voditelj že junija nakazal, da želi znova govoriti s Putinom.

Vendar je tiskovni sekretar Kremlja Dmitrij Peskov razkril, da se ruski voditelj takrat ni bil več pripravljen pogovarati s Sholzem.

Rusija trdi, da je odprta za pogovore s Kijevom.

Vendar je lansko jesen ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski prepovedal pogajanja s sedanjim vodstvom v Moskvi, potem ko so štiri nekdanje ukrajinske regije z veliko večino glasovale za pridružitev Ruski federaciji.

Vladimir Zelenski je pozneje predlagal svojo mirovno formulo, v kateri je zahteval, da Rusija umakne vse svoje enote z ozemlja, ki si ga lasti Ukrajina, ter pozval k oblikovanju sodišča, ki bi preganjalo Moskvo zaradi domnevnih vojnih zločinov. Rusija je predlog Zelenskega zavrnila kot nerealnega.

Možnosti za pogovor Sholza in Putina, še bolj pa za ustavitev vojne na podlagi njunega pogovora so trenutno skorajda nične.

Vendar pa so možnosti za pogovor Scholza in Putina, še bolj pa za ustavitev vojne na podlagi njunega pogovora skorajda nične.

Scholz je namreč nakazal, da se je pripravljen pogovarjati z Rusijo, potem ko je časnik Bild v soboto poročal, da se je nemška vlada strinjala s podvojitvijo zneska vojaške pomoči Ukrajini s 4 na 8 milijard evrov leta 2024.

Rusija je Zahod večkrat opozorila proti pošiljanju orožja režimu v Kijevu, češ da bo to samo podaljšalo konflikt.

Medtem ruske sile počasi a vztrajno napredujejo na vseh frontah.

Večje ofenzive se lahko pričakujejo šele spomladi naslednjega leta in vse do takrat Rusija zagotovo ne bo prekinjala »posebne vojaške operacije.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek