REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Samomor Nata: Britanija bi v Ukrajino rada poslala »ekspedicijske sile«, vskočile naj bi ob porazu Kijeva

Samomor Nata: Britanija bi v Ukrajino rada poslala »ekspedicijske sile«, vskočile naj bi ob porazu KijevaLondon želi poslati ne le britanske, ampak tudi slovenske vojake v vojno z Rusijo. Vir: Posnetek zaslona, X

Velika Britanija je povabila zaveznice Nata, naj »razmislijo« o pošiljanju ekspedicijskih sil zavezništva v Ukrajino, pa tudi o vzpostavitvi območja prepovedi letenja, je povedal vir RIA Novosti.

Britanski načrt vključuje tajno premestitev velikih Natovih sil v Ukrajino iz obmejnih regij Romunije in Poljske, da bi zasedle obrambne črte vzdolž desnega brega Dnepra, je dejal vir.

Ker pravkar potekajo veliki manevri zveze NATO, je to mogoče narediti bolj ali manj neopazno.

Ker pravkar potekajo veliki manevri zveze NATO, je to mogoče narediti bolj ali manj neopazno.

»Zaradi za Kijev neugodnega razvoja dogodkov na ukrajinskem 'prizorišču operacij' (Theatre of Operations) je Velika Britanija zaveznicam Nata predlagala, da razmislijo o pošiljanju ekspedicijskih sil zavezništva v Ukrajino, kot tudi o vzpostavitvi cone prepovedi letenja nad ozemljem, ki ga nadzoruje oblast v Kijevu in povečanju dobave orožja in opreme oboroženim silam Ukrajine,« poroča RIA Novosti.

Britanska stran pričakuje, da bodo ob občutni oslabitvi ukrajinskih oboroženih sil in uspešnem napredovanju ruske vojske globoko v ozemlje nekdanje sovjetske republike zahodni zavezniki odobrili pobudo Londona, je dejal vir.

Britanska jedrska bomba  Vir: Wikipedia
Britanska jedrska bomba. Vir: Wikipedia, posnetek zaslona

V trenutku, ko bo ukrajinska vojska blizu popolnega propada, bo zato očitno prišlo do točke, ko bo NATO močno razmislil o ustvarjanju nekakšnega 'dogodka' ali utemeljitve, da bi rešil zahodno Ukrajino pred padcem v ruske roke.

Nekateri menijo, da bi ameriški 82. in 101. diviziji lahko iz Romunije poskusili 'blokirati' Odeso na enak način, kot so to nekoč storile ruske sile v incidentu na prištinskem letališču.

Kot tudi druge sile, potencialno v zahodni Ukrajini, zlasti tiste, ki lahko ustvarijo ščit za ukrajinsko vlado v izgnanstvu, ko Kijev pade.

Velika Britanija namerava dokončati pripravo takšnega scenarija do maja letos, je razkril vir.

Asia Times napoveduje premestitev ukrajinskega glavnega mesta v Lvov po padcu Kijeva. Vir: Posnetek zaslona

In ko smo že pri tem, so v zvezi z razrešitvijo Valerija Zalužnega nekateri mediji že opozorili na načrte za končno premestitev ukrajinske »vlade v izgnanstvu« v Lvov.

London tudi ne izključuje preventivnega napada oboroženih sil Moldavije in Romunije na Pridnestrje, je dodal vir.

Na te informacije so se že odzvali v Rusiji: Sodelovanje Nata v konfliktu v Ukrajini bo povzročilo nepopravljivo škodo članicam čezatlantskega zavezništva.

Britanski specialec in dron  Vir:Warzone, Twitter
Britanski specialec. Vir: Warzone, X

Velika Britanija se ne bo mogla skriti za »jedrskim dežnikom«, je dejal poslanec državne dume Sergej Mironov.

Jasno je tudi, da bi sile zveze NATO v Ukrajini postale legitimna tarča, ob tem pa tudi sistemi protizračne zaščite, ki bi Ukrajino pokrivali iz ozemelj članic.

Pri tem takšni načrti (znova) napačno ocenjujejo odziv Rusije, saj menijo, da bodo Ruse lahko nekaznovano napadali v strahu pred povračilnimi udarci ZDA.

Pri tem pa pozabljajo, da so enote ZDA in celo članice NATO v Evropi že sedaj v položaju »posrednika« in sodelujočega v ukrajinskih spopadih in da bo zgolj ruski predsednik ocenil, kdaj in kako bi lahko udaril po teh državah.

Nemškim politikom, kot kaže posnetek spodaj, to še ni jasno...

In ti napadi Rusije na sile zveze NATO v Ukrajini ali izven nje bi bili seveda, kot opozarjajo realistični poznavalci mednarodnih odnosov – popolnoma nekaznovani, ker ZDA ne bodo tvegale jedrske vojne z Rusijo zaradi Evrope.

Pred nami je obdobje, v katerem bomo priča samomoru zveze NATO.

Protest proti bombam zveze NATO v V.Britaniji
ZDA so v Veliko Britanijo že poslale prvih 15 jedrskih bomb, a mnogi prebivalci Otoka teh ameriških daril niso veseli... Vir: Posnetek zaslona, X

In vsak dan manj je vprašanje, ali bo do tega prišlo, temveč le še, ali bo do tega prišlo zgolj s konvencionalnim orožjem ali tudi z jedrskim, uporabljenim najverjetneje v zahodni Ukrajini.

Ali celo na ozemlju članic zveze NATO.

In Washington je v Veliko Britanijo že poslal prvih 15 jedrskih bomb…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek