REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Salvini opozarja, da je šef Nata »nevaren človek«, Lavrov pa, da je glede napadov na Rusijo »presegel svoje pristojnosti«

Salvini opozarja, da je šef Nata »nevaren človek«, Lavrov pa, da je glede napadov na Rusijo »presegel svoje pristojnosti«Matteo Salvini je zavrnil poziv Jensa Stoltenberga, naj se Ukrajini dovoli uporaba zahodnega orožja za napade na mesta v Rusiji, Sergej Lavrov pa opozarja, de je generalni sekretar Nata nevarno presegel svoja pooblastila. Vir: Posnetek zaslona, X

Podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini je generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga označil za »nevarnega človeka« zaradi njegovega predloga, da se Kijevu dovoli, da z zahodnim orožjem napada tarče v Rusiji.

Salvini je opozoril, da bi taka poteza lahko povzročila tretjo svetovno vojno.

Vodja Nata je zahodne donatorje orožja pozval, naj Ukrajincem dovolijo napad na tarče na ruskem ozemlju.

Vendar naj bi bilo orožje zagotovljeno pod pogojem, da se ne uporablja zunaj ruskega ozemlja, kar je zahteva kijevskega samodržca Vladimirja Zelenskega.

Določba naj bi preprečila nadaljnje stopnjevanje konflikta.

V intervjuju za britanski Economist prejšnji teden je Stoltenberg namreč zatrdil, da je čas, da zavezniki vojaškega bloka pod vodstvom ZDA ponovno pretehtajo vse omejitve.

Ta človek je nevaren, ker se mi zdi zelo, zelo nevarno in nepremišljeno govoriti o tretji svetovni vojni, o zahodnem orožju, ki lahko udari in ubija znotraj Rusije.

Civilni »poveljnik« vojaškega bloka pod vodstvom ZDA je ponovil svoje stališče v ponedeljek na tiskovni konferenci na spomladanskem zasedanju parlamentarne skupščine Nata, Stoltenbergove pripombe pa je Salvini zavrnil kot »nevarne in nepremišljene«.

»Ta človek je nevaren, ker se mi zdi zelo, zelo nevarno in nepremišljeno govoriti o tretji svetovni vojni, o zahodnem orožju, ki lahko udari in ubija znotraj Rusije,« je dejal Salvini novinarjem v ponedeljek.

Visoki italijanski uradniki, vključno s premierko Giorgio Meloni, so zavrnili Stoltenbergove javne pozive k spremembi politike.

Italijanski premier je svetoval »večjo previdnost«.

V nedeljo je Salvini na volilnem zborovanju dejal, da Stoltenberg »ne more govoriti v imenu italijanskega ljudstva.«

»NATO nas ne more prisiliti, da ubijamo v Rusiji, niti nas ne more nihče prisiliti, da pošljemo italijanske vojake, da se borijo ali umrejo v Ukrajini,« je dejal Salvini in poudaril, da Rim pošilja orožje Kijevu samo zato, da se »brani,« ne pa da se »bojuje, napada in ubija zunaj svojega ozemlja.«

Zahodni voditelji, predvsem francoski predsednik Emmanuel Macron, dajejo vse bolj drzne izjave o napadih na rusko ozemlje, kar je Stoltenbergu očitno dalo vetra v vojno-hujskaška jadra.

Salvini: NATO nas ne more prisiliti, da ubijamo v Rusiji, niti nas ne more nihče prisiliti, da pošljemo italijanske vojake, da se borijo ali umrejo v Ukrajini.

Odzval se je tudi ruski zunanji minister.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je prekoračil svoj mandat s pozivom, naj se Ukrajini dovoli uporaba orožja, ki ga je doniral Zahod, za napade globoko v Rusiji, je dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Stoltenbergu pa so že oporekali tudi sami člani zveze NATO, je poudaril ruski zunanji minister:

»Dvomim, da si generalni sekretar lahko vzame pravico, da bo govoril v imenu članic bloka, preden se o tem vprašanju razpravlja znotraj Nata,« je dodal.

»Menim, da je presegel svoje pristojnosti,« je dejal ruski diplomat.

Odzval se je tudi predsednik Ruske federacije Vladimir Putin (tvit zgoraj): »Evropske države, zlasti majhne države z visoko gostoto prebivalstva, ki govorijo o globokih napadih na rusko ozemlje, bi se morale zavedati, s čim se igrajo.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek