REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šahmat: »Me hočete videti nagega?« Rusija prikazala svoje novo reaktivno letalo

Šahmat: »Me hočete videti nagega?« Rusija prikazala svoje novo reaktivno letaloSkrivnostni lovec podjetja Suhoj. Vir: MAKS-2021, Twitter

Ruski izdelovalci letal so na letalski razstavi v Moskvi, ki se je že začela, pokazali presenetljivo novost  - novo reaktivno letalo, ki po prvih obrisih sodeč zelo spominja na ameriška letala F-22 in F-35.

Predstavitev ste lehko v živo spremljatli tukaj, ura je odštevala!

Letalo so prikazali danes, 20.07. po 14. uri.

Letalo so fotoreporterji, ki so se zbrali v velikem številu že videli pred razstavo, kako ga vlečejo proti hangarjem, prekritega s ponjavo, ki skriva njegovo pravo podobo na letališču Žukovski blizu Moskve, kjer bo potekala letošnja mednarodna letalsko-vesoljska razstava MAKS-2021.

Po navedbah ruskih medijev je novo letalo izdelalo podjetje Suhoj, šlo pa naj bi za »lahkega taktičnega lovca.«

Fantje, vse je enostavneje, kot se vam zdi, sporočajo v svojem videu ob besedi šahmat, kar bi lahko bilo celo ime novega letala...

Za razliko od lovca Su-57, ki ima dva motorja, ki so ob tem šele v razvoju, sam lovec pa naj bi bil »neviden«, je novo letalo manjše in z enim samim motorjem.

Vendar je položaj repnih smernikov poševen, podoben tistim, ki jih imajo tudi ameriška »nevidna« letala.

Zelo verjetno je, da bo novo letalo »eksportno«, saj so v predstavitvenem videu predstavili pilote različnih držav, kako nestrpno pričakujejo letalo, ki v filmu nastopa le – kot senca.

Piloti iz Združenih arabskih emiratov, Indije, Vietnama in Argentine v filmu strumno odhajajo na letališče, da bi videli novo letalo.

Očitno rusko podjetje cilja prav na te in podobne trge.

Tudi s temi modernimi prijemi ruski proizvajalec letal dviguje temperaturo in zanimanje za svoj izdelek.

Ki je očitno namenjen - izvozu.

»Fantje, vse je enostavneje, kot se vam zdi«, sporočajo v svojem videu ob besedi šahmat, kar bi lahko bilo celo ime novega letala...

To se je pokazalo kot pravilna domneva.

Tudi s temi modernimi prijemi ruski proizvajalec letal dviguje temperaturo in zanimanje za svoj izdelek.

Podjetje Rostec je ob tem že objavilo sliko prekritega letala z napisom, »ali me hočete videti golega?«

Tudi veliko število fotografov, ki se je zbralo in ga poskuša slikati, spominja na čase hladne vojne, ko so zahodni fotografi, pa tudi vohuni poskušali slikati letala na tem istem letališču, ki je veljalo za najbolj znano testno letališče v Rusiji.

»Rusija je ena od maloštevilnih držav, ki ima vse kapacitete za proizvodnjo naprednih letal in tudi prepoznano zgodovino ustvarjanja in določanja smeri razvoja bojnih letal,« so ob napovedi razkritja novega letala zapisali v Rostecu.

Rusija v zadnjem času veliko vlaga v oborožitvene sisteme, ki jih tudi vse bolj uspešno izvaža po vsem svetu.

In prodaja številnim državam – celo članicam zveze NATO.

Delite članek