REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruski predsednik razkril, da bi Navalnega lahko zamenjali

Ruski predsednik razkril, da bi Navalnega lahko zamenjaliAleksej Navalni Vir: X

Ruski opozicijski politik Aleksej Navalni, ki je prejšnji mesec umrl v kazenski koloniji, naj bi bil zamenjan za zapornike, ki so zaprti na Zahodu, je razkril predsednik Rusije Vladimir Putin.

V nedeljskem pogovoru s svojimi podporniki je Putin dejal, da so mu visoki ruski uradniki predstavili idejo o zamenjavi zapornikov z Zahodom nekaj dni pred smrtjo Navalnega.

Aktivist je umrl februarja v koloniji znotraj arktičnega kroga, kjer je prestajal dolgo kazen zaradi številnih obtožb, vključno s tistimi, ki izhajajo iz primera goljufije.

»Oseba, ki se je pogovarjala z mano, sploh ni dokončala stavka. Rekel sem, da se strinjam. Toda zgodilo se je, kar se je zgodilo,« je dejal Putin.

Dodal je, da so takšn dogodki vedno žalostni.

Spomnil je tudi, da do takšnih smrti prihaja tudi v drugih zaporih in tudi v ZDA.

Če je informacija o zamenjavi resnična – potrjena pa je sedaj že iz dveh neodvisnih virov – potem Putin zagotovo ni imel niti motiva za to, da bi pred zamenjavo ubil Navalnega.

Predsednik ni omenil, katere ali koliko zaprtih ruskih državljanov naj bi zamenjali. Opozoril je, da bi bil edini pogoj za zamenjavo, da se Navalni ne vrne v državo in ostane na Zahodu.

Protikorupcijska fundacija (FBK), nevladna organizacija, ki jo je prej vodil Navalni, je pred tem trdila, da naj bi opozicijo zamenjali za Vadima Krasikova, ruskega državljana, obsojenega za umor v Nemčiji konec leta 2021, in da so bili pogovori o tem »v končni fazi.«

Maria Pevčkih, trenutna vodja FBK, je prav tako trdila, da je bil Navalni ubit, da bi preprečil zamenjavo.

Nekateri zahodni mediji so v Putinovi oceni takoj videli posredno priznanje, da »je Putin vedel, da bo Navalni umrl.«

Vendar ta trditev nima smisla, saj, če je informacija o zamenjavi resnična – potrjena pa je sedaj že iz dveh neodvisnih virov – potem Putin zagotovo ni imel niti motiva za to, da bi pred zamenjavo ubil Navalnega.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek