REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruske vojaške ladje prihajajo na Kubo: V Havano bo priplula tudi jedrska podmornica

Ruske vojaške ladje prihajajo na Kubo: V Havano bo priplula tudi jedrska podmornicaNobena od ladij ne nosi jedrskega orožja, zato njihov postanek pri nas ne predstavlja nevarnosti za regijo, so sporočile kubanske oblasti. Vir: Posnetek zaslona, X

Skupina ruskih vojaških ladij, vključno z jedrsko podmornico, bo prihodnji teden obiskala Kubo, je sporočilo ministrstvo za revolucionarne oborožene sile Havane.

Ministrstvo je navedlo, da bodo štiri ruske ladje, vključno s fregato Admiral Gorškov, jedrsko podmornico Kazan, naftnim tankerjem Pašin in reševalnim vlačilcem Nikolaj Čiker, obiskale otok med 12. in 17. junijem.

»Nobena od ladij ne nosi jedrskega orožja, zato njihov postanek v naši državi ne predstavlja nevarnosti za regijo,« so sporočili uradniki.

Dodali so, da obisk otoka, ki leži približno 140 kilometrov od ameriške obale, »ustreza zgodovinsko prijateljskim odnosom med Kubo in Rusko federacijo ter se strogo drži mednarodnih predpisov.«

Kot so sporočili z ministrstva, bodo Rusi med bivanjem obiskali vodjo Revolucionarne mornarice in guvernerja Havane ter kraje zgodovinskega in kulturnega pomena.

Ko bo skupina prispela v havansko pristanišče, bo ena od ladij izstrelila pozdrav iz 21 topov, navaja izjava.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby je za CNN dejal, da bodo ZDA sicer pozorno spremljale obisk, vendar ne predvidevajo »kakršne koli pomembne grožnje nacionalni varnosti zaradi teh vaj«.

V nadaljevanju je namignil, da bi obisk – ki ga je opisal kot »netipičnega«, pa vendar vnaprej dogovorjenega - lahko bil signal Moskve Washingtonu, da je »nezadovoljna« s prizadevanji ZDA za podporo Ukrajini.

Ameriški senator Marco Rubio je opozoril, da bi morale biti ruske vaje »budnica za Bidnovo administracijo«.

»Naši nasprotniki so nevarno blizu naših obal in moramo biti pripravljeni braniti domovino pred vojaškimi in hibridnimi grožnjami na naši polobli,« je zapisal Rubio na X.

Leta 1962 je Kuba postala prizorišče velike raketne krize, ki je ZDA in Sovjetsko zvezo pripeljala na rob jedrske vojne.

Takrat je Moskva namestila jedrsko orožje na otok kot odgovor na namestitev ameriškega jedrskega orožja v Turčiji, pa tudi za preprečitev morebitne ameriške invazije na Kubo.

Rusko obrambno ministrstvo obiska še ni komentiralo, je pa konec maja sporočilo, da se je skupina vojaških ladij Severne flote odpravila proti Atlantiku na »ekspedicijo«, katere »glavni cilji so zagotoviti pomorsko prisotnost na operativno pomembnih območjih daljnega morja«.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek