REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ruska vojska osvobodila še eno ključno trdnjavo Donbasa: Padla tudi strateško pomembna Kleščejevka

Ruska vojska osvobodila še eno ključno trdnjavo Donbasa: Padla tudi strateško pomembna KleščejevkaKlevščejevka je osvobojena, je sporočilo rusko obrambno mnistrstvo. Vir: Posnetek zaslona, X

Ruske enote so prevzele popoln nadzor nad strateško pomembnim naseljem Kleščejevka v Ljudski republiki Doneck (DPR), je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi.

Ministrstvo je v izjavi v sredo dejalo, da je bilo naselje osvobojeno zaradi »aktivnih akcij« ruske skupine sil »Jug«.

Bitke na tem območju divjajo vsaj od pomladi 2023, kar sovpada z ostrimi boji v Artjomovsku (v Ukrajini znan kot Bahmut), ki leži 10 km severno in so ga ruske enote maja lani popolnoma osvobodile.

Ukrajinska vojska je Kleščejevko opisala kot pomembno logistično središče, ki se nahaja na vzpetini z odličnim pogledom na bližnje oskrbovalne poti.

Prav dejstvo, da je mesto na vzpetini je zelo pomembno, saj nadzor tega kraja omogoča ognjeni nadzor velikega področja pod njim.

Svetovalec vodje ruske DPR je za TASS povedal, da je Ukrajina umaknila večino svojih sil iz Kleščejevke.

Po uradnih besedah se je Kijev odločil za okrepitev vojakov v drugem ključnem oporišču, Časov Jaru, še eni trdnjavi ukrajinske obrambe v Donbasu.

Vadim Skibitski, namestnik vodje ukrajinske vojaške obveščevalne službe, je v začetku tega meseca dejal, da pričakuje, da bo Rusija nadaljevala svoje ofenzivo v Donbasu, in napovedal, da je »verjetno le še vprašanje časa«, kdaj bo tudi Časov Jar padel pod ruski nadzor.

Med boji za Kleščejevko se je pojavil nenavaden video (tvit zgoraj) - ruskega drona, ki je med boji za to mesto onemogočil ukrajinski dron tako, da je nanj vrgel mrežo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek