REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija v Varnostnem svetu OZN: Poplavljanje Gaze bi bil vojni zločin!

Rusija v Varnostnem svetu OZN: Poplavljanje Gaze bi bil vojni zločin!Izraelska vojska med pripravami na poplavljanje tunelov. Vir: X, posnetek zaslona

Če Izrael resnično razmišlja o poplavljanju »Hamasovih tunelov« pod Gazo z morsko vodo, bi bilo to očitno grozodejstvo, je na petkovem zasedanju Varnostnega sveta OZN dejal prvi namestnik ruskega stalnega predstavnika pri OZN Dmitrij Poljanski.

Kitajska, Rusija in Združeni arabski emirati so pozvali k izrednemu zasedanju zaradi vse slabših razmer v palestinski enklavi, potem ko so izraelske obrambne sile (IDF) v začetku decembra nadaljevale vojaške operacije.

»V zadnjih dneh so se razširile šokantne informacije o izraelskih načrtih, da podzemne strukture na območju Gaze poplavijo z morsko vodo,« je Poljanski povedal svetu.

V zadnjih dneh so se razširile šokantne informacije o izraelskih načrtih, da podzemne strukture na območju Gaze poplavijo z morsko vodo.

Izrael je na območju Gaze že postavil pet velikih črpalk, ki bi lahko v tunele pod Gazo načrpale na tisoče kubikov morske vode.

»Po javno dostopnih informacijah je IDF že zgradil sistem cevi in črpalk za črpanje morske vode in trenutno razpravlja z Združenimi državami o praktičnih možnostih takšnih poplav: ali bo dovolj vode, ali 'topografija' in tuneli to omogočajo itd. Če bi bil takšen korak sprejet, bi pomenil očiten vojni zločin,« je opozoril Poljanski.

Poljanski je pojasnil, da bi bile poplave vsesplošne in enakovredne ukazu o vojni »brez ujetnikov«, medtem ko bi morska voda onesnažila podtalnico v Gazi in naredila območje neprimerno za bivanje.

Dokumenti, objavljeni sredi oktobra, kažejo, da bi izraelske oblasti želele celotno palestinsko prebivalstvo Gaze razseliti v Egipt.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal vojno Hamasu, potem ko je militantna skupina s sedežem v Gazi 7. oktobra napadla bližnje izraelske naselbine in pri tem ubila približno 1200 ljudi in vzela številne talce.

Od takrat je v izraelskih operacijah v Gazi umrlo več kot 17.000 Palestincev.

Po tedenskem »humanitarnem premoru« konec novembra je Izrael začel »še bolj brutalno in krvavo fazo« svoje operacije, je Poljanski povedal v OZN, pri čemer obseg uničenja kaže na »nediskriminatorno« uporabo sile in napade na tarče, ki veljajo za zaščitene s humanitarnim pravom.

»Brutalni napad Hamasa 7. oktobra ne more opravičiti izraelskih zločinov proti človečnosti,« je zatrdil ruski diplomat.

»Nespoštovanje humanitarnega prava ene strani druge ne razbremeni istih obveznosti,« je opozoril ruski diplomat.

Poljanski je dodal, da dvomi, da bo Mednarodno kazensko sodišče (ICC) kaj storilo, saj ne bo delovalo »proti svojim zahodnim gospodarjem.«

ICC bo verjetno »odpustil« Izraelu, tako kot je zamižal pred grozodejstvi Zahoda v Iraku, Afganistanu in Libiji, je dodal.

Članica tega sodišča pa je od nedavnega tudi - slovenska sodnica…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek