REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija in Severna Koreja se pripravljata na okrepljeno vojaško sodelovanje in skupne manevre skupaj s Kitajsko

Rusija in Severna Koreja se pripravljata na okrepljeno vojaško sodelovanje in skupne manevre skupaj s KitajskoKim Jong-un in Vladimir Putin. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Rusija je okrepila svoje zavezništvo ne samo s Kitajsko in Iranom, ampak je otoplila odnose tudi s Severno Korejo.

V zahodnih medijih prevladujejo negativne kritike te poteze, češ da se Rusija brati z državo, ki je kršilka človekovih pravic in diktatura.

Toda pri tem se pozablja, da v mednarodni politiki to ne šteje veliko, saj so prav ZDA zaradi svojh interesov celo z državnimi udari in atentati zrušile na desetine demokratičnih vlad, da bi na oblast prišli njej naklonjeni politiki.

Te dni se na primer spominjamo obletnice zrušenja demokratičnega predsednika Salvadorja Allendeja v Čilu.

V zahodneih medijih prevladujejo negativne kritike, češ Rusija se brati z državo, ki je diktatura. Toda pri tem se pozablja, da so prav ZDA zaradi svojh interesov celo z državnimi udari in atentati zrušile na desetine demokratičnih vlad, da bi na oblast prišli njej naklonjeni politiki.

Veliko pomembneje je, ali je neka država - suverena.

Severna Koreja – jedrska sila - to vsekakor je.

Za številne države, tiste ki imajo na svojem ozemlju tujo vojsko, kot so Japonska ali Nemčija in tudi za številne članice EU, ki ne morejo samostojno odločati niti o svoji zunanji politiki - tega ni mogoče reći. 

In z obiskom severnokorejskega voditelja v Rusiji je Moskva dala odgovor Zahodu tudi na intenzivno vključitev Južne Koreje v oboroževanje Ukrajine.

Pa tudi Poljske in drugih članic zveze NATO.

Sedaj je na vrsto intenzivno vojaško sodelovanje.

To bi lahko zelo ogrozilo ameriške interese in okrepilo položaj Rusije.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je severnokorejskemu voditelju Kim Džong-unu že predlagal, da državi skupaj s Kitajsko izvedeta pomorsko vajo.

Kim Jong Un in Vladimir Putin Vir: Telegram
Kim Jong-un in Vladimir Putin. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Kot je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap, ki se sklicuje na južnokorejsko obveščevalno agencijo, je Šojgu Kimu to predlagal med julijskim obiskom Severne Koreje v počastitev 70. obletnice konca korejske vojne, ki jo Pjongjang praznuje kot dan zmage.

Medtem sta se v Rusiji že srečala ruski predsednik in severnokorejski voditelj, ki je tja pripotoval z oklepnim vlakom.

Južnokorejska nacionalna obveščevalna služba je že pred tem obvestila narodno skupščino, da je imel Šojgu verjetno zasebni sestanek s Kimom, da bi se dogovoril o, kot je dejal, »obsežni vojaški širitvi«, poroča Yonhap.

Rusija in Severna Koreja sta pred kratkim pozvali k razširitvi vojaških vezi med državama, vendar Pjongjang zanika, da z Moskvo trguje z orožjem – verjetno tudi zaradi preteklih sankcij VS OZN, ki to še vedno prepovedujejo.

O tem se bosta konkretneje pogovorila oba voditelja držav.

Rusija in Severna Koreja sta pred kratkim pozvali k razširitvi vojaških vezi med državama, vendar Pjongjang zanika, da z Moskvo trguje z orožjem – verjetno tudi zaradi preteklih sankcij VS OZN, ki to še vedno prepovedujejo.

Tiskovni predstavnik Bele hiše za nacionalno varnost John Kirby je prejšnji mesec na tiskovni konferenci dejal, da je Šojgu med obiskom v Severni Koreji poskušal posredovati pri dogovoru o prodaji topniškega streliva Rusiji.

ZDA so nedavno uvedle sankcije proti trem podjetjem, ki so jih obtožile povezanosti z orožarskimi posli med Severno Korejo in Rusijo.

Toda sankcije Severne Koreje niso ustavile niti doslej.

Severna Koreja redko izvaja vojaške vaje s svojimi sosedami, toda Pjongjang ZDA in Južno Korejo obtožuje, da se z rednimi skupnimi vojaškimi vajami pripravljata na vojno proti Severni Koreji.

Sedaj se bo tudi Severna Koreja odzvala podobno – z novimi zavezniki…

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek