REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija od Kijeva zahteva predajo osumljenih za terorizem in šefa obveščevalcev, evakuacija mest napoveduje ofenzivo!

Rusija od Kijeva zahteva predajo osumljenih za terorizem in šefa obveščevalcev, evakuacija mest napoveduje ofenzivo!Putin Vir:Sputnik

Moskva je od Ukrajine zahtevala, da ji teroristična država preda vse v državi, ki so osumljeni terorizma, vključno z vodjo kijevske domače vohunske agencije Vasilijem Maljukom, in da nemudoma preneha podpirati kakršne koli s tem povezane dejavnosti takih posameznikov in skupin, je v nedeljo sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Ministrstvo je sporočilo, da je uradno stopilo v stik s Kijevom z zahtevami v skladu z Mednarodno konvencijo o zatiranju terorističnih bombnih napadov, ki so jo sprejeli OZN, in Mednarodno konvencijo o zatiranju financiranja terorizma.

Zahteve Rusije vključujejo »takojšnjo aretacijo in izročitev« vseh osumljencev, ki jih je Moskva identificirala in povezala z nedavnim terorističnim napadom na Rusijo.

Smrtonosni napad na Crocus City Hall, ki je »pretresel ves svet, še zdaleč ni prvi teroristični napad, ki ga je v zadnjem času doživela naša država«, so zapisali na ministrstvu.

»Preiskave, ki so jih izvedli pristojni ruski organi, kažejo, da sledi vseh teh zločinov vodijo v Ukrajino,« so poudarili v Rusiji.

Poleg napada na koncertno dvorano, v katerem je bilo ubitih najmanj 144 ljudi in več kot 500 ranjenih, je ministrstvo navedlo še druge teroristične napade, za katere so odgovornost čez čas prevzeli ukrajinski uradniki, kot so na primer atentat na vojaškega blogerja Maksima Fomina (najbolj znan pod vzdevkom Vladlen Tatarsky), smrtonosni bombni napad na Krimski most, pa tudi nedavne čezmejne napade na regijo Belgorod in drugr, ki jih je Kijev pripisal tako imenovanemu ruskemu prostovoljnemu korpusu (RDK).

Paravojaško enoto, ki se oglašuje kot sestavljeno iz Rusov, ki sodelujejo z Ukrajino, je Moskva označila za teroristično organizacijo.

Ministrstvo ni razkrilo nobenega imena tistih, ki jih je zahtevalo zaradi suma vpletenosti, razen vodje varnostne službe Ukrajine (SBU) Vasilija Maljuka.

Preiskave, ki so jih izvedli pristojni ruski organi, kažejo, da sledi vseh teh zločinov vodijo v Ukrajino.

Šef vohunov je namreč »25. marca cinično priznal, da je Ukrajina organizirala bombni napad na Krimski most oktobra 2022, in razkril podrobnosti o organizaciji drugih terorističnih napadov v Rusiji,« so zapisali.

Veleposlaništva Turčije, Kazahstana in Kitajske medtem zahtevajo od svojih državljanov, da čim prej zapustijo Odeso, Harkov; Kijev in druga mesta.

To bi lahko bil znak, da Rusija pripravlja ofenzivo.

Neizpolnjevanje zahtev Rusije bo pomenilo kršitev mednarodnih obveznosti Ukrajine v zvezi z bojem proti terorizmu in »vključuje njeno mednarodno pravno odgovornost«, je opozorilo ministrstvo.

»Boj proti mednarodnemu terorizmu je odgovornost vsake države. Ruska stran od kijevskega režima zahteva, da nemudoma preneha s kakršno koli podporo terorističnim dejavnostim, izroči storilce in povrne škodo, povzročeno žrtvam,« so poudarili.

Kakšne bi bile posledice ni jasno, a analitiki so že doslej ocenjevali, da bi razglasitev Ukrajine za teroristično državo lahko pomenilo popolnoma drugačen pristop do bojevanja.

Vključno s »snemanjem rokavic« in udari tudi na takšne cilje, ki so bili doslej izvzeti od napadov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek