REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija bo uporabo osiromašenega urana v Ukrajini štela »za uporabo umazane jedrske bombe« - z vsemi posledicami

Rusija bo uporabo osiromašenega urana v Ukrajini štela »za uporabo umazane jedrske bombe« - z vsemi posledicamiJedrski izstrelki zveze NATO v muzeju v Srbiji. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Vojna v Ukrajini je usmerila pozornost na še eno umazano skrivnost zveze NATO – uporabo streliva z osiromašenim uranom, stranskim proizvodom jedrskih elektrarn, v strelivu Severnoatlantske alijanse.

To strelivo za tanke (tudi Abramse), hitrostrelne topove letal A-10, bombe in še nekatera orožja, NATO rad uporablja v svojih konfliktih po svetu, daleč od meja ZDA.

V zadnjih letih še posebej v Iraku, prej tudi v Bosni in Hercegovini leta 1995 in na Kosovu leta 1999.

Da povzroča raka in podobna obolenja je bilo dokazano že s številnimi študijami.

Če bodo takšne granate dobavljene Kijevu za Natovo težko vojaško opremo, bomo to šteli za uporabo umazanih jedrskih bomb proti Rusiji z vsemi posledicami, ki iz tega izhajajo, je opozoril vodja ruske delegacije.

Članice zveze NATO še vedno zavračajo odgovornost za te smrtonosne stranske učinke njihovega orožja, toda številne tožbe vojakov in civilistov, tudi državljanov zahodnih držav (na primer Italije) predstavljajo trend, katerega konec je že predvidljiv.

Na nevarnost, da Washington režimu v Kijevu pošlje tudi smrtonosne izstrelke z neselektivnimi posledicami, ki bi povzročali smrt civilistov še dolgo po koncu vojne in zastrupljali rodovitno ukrajinsko zemljo so se odzvali tudi politiki v Rusiji.  

Oskrba Kijeva z granatami z uranovo sredico bi bila primerljiva z uporabo jedrskih bomb proti Rusiji z vsemi posledicami, je zahodne države opozoril Konstantin Gavrilov, vodja ruske delegacije na tekočem forumu OVSE za varnostno sodelovanje na Dunaju.

Tanki Leopard 2, pa tudi vozila za prevoz pehote Bradley in Marder so namreč opremljeni z oklepnimi podkalibrskimi granatami z uranovimi jedri, njihova uporaba pa bi vodila v kontaminacijo ozemlja, kot se je to zgodilo v ZR Jugoslaviji in Iraku.

Zaveznicam Ukrajine je očitno vseeno, kaj se bo zgodilo z Ukrajinci in prebivalci okoliških držav, če jim bodo ZDA dostavile sporno orožje. Vir: Zajem zaslona, Twitter

»Če bodo takšne granate dobavljene Kijevu za Natovo težko vojaško opremo, bomo to šteli za uporabo umazanih jedrskih bomb proti Rusiji z vsemi posledicami, ki iz tega izhajajo,« je opozoril vodja ruske delegacije.

Kakšne so bile posledice uporabe tega orožja v ZR Jugoslaviji in zakaj je to nesprejemljivo pa je nedavno opozorilo tudi kitajsko zunanje ministrstvo.

»Zahodne sponzorje kijevskega vojaškega stroja svarimo pred spodbujanjem jedrskih provokacij in izsiljevanjem,« je opozoril Gavrilov.

Osiromašen uran pa se uporablja tudi pri zaščiti - v oklepih ameriških tankov.

Tudi takšen pa lahko, predvsem če zagori, povzroči ogromno okoljsko škodo.

Kako tanki Abrams gorijo, pa smo videli v Iraku, ki so ga ZDA napadle na današnji dan pred 20 leti - z lažnimi izgovori.

Kmalu zatem je Politico objavil vest, da bodo ameriški tanki v Ukrajino prišli brez streliva s sredico iz osiromašenega urana.

In tudi brez oklepa, ki bi vseboval osiromašen uran.

Politico trdi, da bodo Ukrajini dobavili novejšo različico tanka Abrams pod oznako M1A2 in ne M1A1, kot se je prej domnevalo.

Politico io uranu
Politico o nevarnem strelivu. Vir: Zajem zaslona

To pomeni, da naj bi bili tanki dostavljeni brez oklepa z uran-keramičnim polnilom.

Dejansko je polnjenje oklepa tankov Abrams ena najbolj varovanih skrivnosti v ZDA.

Celo najbližji ameriški zavezniki so doslej prejeli te tanke izključno v »izvozni« modifikaciji, brez uranovega oklepa.

To nakazuje, da tudi 120-milimetrski izstrelki, dobavljeni v Ukrajino za tanke Abrams, ne bodo vsebovali uranovih jeder, ampak bodo opremljeni z izvoznimi jedri iz volframa.

Medtem je župan Vzhodnega Sarajeva, pomembnega upravnega mesta v Republiki Srbski napovedal, da pripravljajo veliko tožbo proti Natu zaradi bombardiranja Srbov pred 27 leti med vojno v Bosni in Hercegovini.

»Imamo dovolj dokazov o materialni škodi, človeških izgubah in posledicah bombardiranja z osiromašenim uranom ...

Pripraviti moramo kakovostno tožbo, ne smemo delovati površno. To je resna zadeva.

Zbrati moramo kvalitetno dokumentacijo, vedeti, da imamo neizpodbitne dokaze, ki bodo zagotovili, da bo pravica dosežena«, je dejal.

V Srbiji je vloženih že okoli 20 takšnih tožb.

Podobne so bile vložene s strani nekdanjih vojakov, ki so služili v oporiščih alijanse na Kosovu - tudi v Italiji in še nekaterih državah članicah zveze NATO.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek