REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Reuters: Ukrajinska vlada obvestila Belo hišo, da bo zamenjala generala Zalužnega, ta grozi z neonacisti!

Reuters: Ukrajinska vlada obvestila Belo hišo, da bo zamenjala generala Zalužnega, ta grozi z neonacisti!Zelenski pošilja Zalužnega na smetišče zgodovine: General in njegov vzornik, nacistični zločinec Stepan Bandera. Vir: Posnetek zaslona, X

Ukrajinska vlada je obvestila Belo hišo, da namerava odstaviti načelnika generalštaba oboroženih sil Ukrajine Valerija Zalužnega, sta za Reuters povedala dva neimenovana dobro obveščena vira.

Vir blizu urada ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega je povedal, da Zelenski in Zalužni nista uspela doseči soglasja o novem valu mobilizacije in da predsednik nasprotuje predlogu načelnika o mobilizaciji 500.000 vojakov.

Vir je povedal, da je postopek za razrešitev Zalužnega ta hip na čakanju, dokler se pristojni ne odločijo, kdo ga bo nadomestil.

Drugi vir je dejal, da Bela hiša še ni sporočila svojega stališča glede načrta za zamenjavo Zalužnega, češ da je to suverena odločitev Kijeva.

Washington Post je prvi poročal, da je Ukrajina Belo hišo obvestila o načrtu za zamenjavo Zalužnega, po nesoglasjih med Zalužnim in Zelenskim glede vojaške strategije in drugih vprašanj, potem ko ukrajinska protiofenziva lani ni prinesla pričakovanih rezultatov.

Ukrajinski general Valerij Zalužni pa je na predvečer pričakovane odstavitve iz vrha generalštaba s strani Zelenskega objavil fotografijo, ki kaže, da ga podpira skrajna desnica, ki ima moč strmoglaviti Zelenskega.

Zalužni je namreč posnel selfie z vodjo neonacističnega Desnega sektorja in poveljnikom brigade Desnega sektorja ukrajinske vojske pred portretom nacističnega sodelavca in skrajno desničarskega voditelja OUN iz druge svetovne vojne Stepana Bandere ter rdeče-črno zastavo OUN-UPA in Desnega sektorja. Na zastavi je geslo »Do zmage brez pogajanj«.

Mnogi so to objavo razumeli kot prikrito grožnjo Zelenskemu in opozorilo, da lahko Zalužni Zelenskega ogrozi z desničarskimi militanti.

Grožnja ni nedolžna, kajti prav zaradi njih naj bi Zelenski, ki je na predsedniških volitvah zmagal z zavezo o spravi z Rusi, tudi zdrsnil v ameriško posredniško vojno proti Rusiji...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek