REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Resnica o zločinih v Buči: zakaj Zahod ne želi seje Varnostnega sveta OZN in zakaj preiskovalci MKS še niso na terenu?

Resnica o zločinih v Buči: zakaj Zahod ne želi seje Varnostnega sveta OZN in zakaj preiskovalci MKS še niso na terenu?Zelenski v Buči. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Prizori iz ukrajinske Buče so pretresli svet.

»To so vojni zločini in svet jih bo prepoznal kot genocid,« je v neprebojni jopič oblečeni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal novinarjem, ki so ga spremljali med obiskom Buče.

Poleg tisočih ubitih in mučenih po njegovih besedah vedo tudi za posilstva žensk in poboje otrok, ki so jih zagrešili ruski vojaki.

Ukrajinske oblasti so v nedeljo sporočile, da preiskujejo, ali gre v Buči za vojne zločine. Kijev odgovornost za pokol, kot so ga poimenovali, pripisuje Moskvi.

Pred obiskom Buče je Zelenski v videonagovoru dejal, da »se je na Ukrajino zgrnilo koncentrirano zlo.«

Ruske sile je označil za »morilce, mučitelje, posiljevalce in roparje, ki sami sebe imenujejo vojska.« Zelenski je dodal, da si ruske sile po tem, kar so naredile, zaslužijo smrt.

Z drugimi besedami - ubitih civilistov b Buči ni bilo, dokler se tam niso pojavile znova ukrajinske sile. In žrtve so, kot kažejo beli povoji - tisti, obtoženi simpatiziranja z Rusi.

Del nagovora je Zelenski povedal v ruščini. Dejal je, da si želi, da bi matere ruskih vojakov videle trupla ubitih ljudi v Buči, Irpinu in Gostomelju.

Po navedbah ukrajinske generalne tožilke Irine Venediktove so doslej v mestih okoli Kijeva našli trupla 410 civilistov in tudi množične grobove. Ukrajinska stran trdi, da je bilo 50 od približno 300 trupel žrtev, ki so jih našli v Buči, žrtev zunajsodnih pobojev ruskih enot.

Novinarji Reutersa niso mogli preveriti omenjenih navedb in kdo je odgovoren za poboje.

Toda Anatolij Geraščenko, svetovalec Zelenskega za notranje zadeve, ki naj bi po navedbah ruskih virov stal za celotno režijo v Buči je morda že pokvaril omenjeno psihološko operacijo.

"Geraščenko je sprožil celotno informacijsko-psihološko operacijo v Kijevu v Buči. Pred desetinami tujih novinarjev ob njem nosijo truplo z belim trakom. Zanimivo je, da se vsaj eden od desetin teh novinarjev sprašuje, kaj je ta povoj in kaj pomeni. In to pomeni, da so ukrajinske varnostne sile same linčale nekoga prav zaradi tega povoja kot identifikacijskega znaka ruskih sil," piše v enem od zapisov na Telegramu.

In v ozadju res vidimo, ko prinesejo eno od žrtev - z belim trakom. Rusi naj bi torej pobijali svoje?

Ali ni bolj verjetno, da so se Ukrajinci maščevali kolaborantom? 

In takšnih slik je še veliko. Z drugimi besedami - ubitih civilistov b Buči ni bilo, dokler se tam niso pojavile znova ukrajinske sile. In žrtve so, kot kažejo beli povoji - tisti, obtoženi simpatiziranja z Rusi.

»Resnica o Buchi je tam zunaj, a morda preveč neprijetna, da bi jo odkrili,« je omenjen dogodek za ruski RT komentiral Scott Ritter, nekdanji častnik obveščevalnih služb ameriške marince. V Sovjetski zvezi je služil kot inšpektor za izvajanje pogodbe INF, v štabu generala Schwarzkopfa med zalivsko vojno in od 1991-1998 pa kot inšpektor OZN za orožje.

Po njegovi oceni bi moralo bi biti enostavno ugotoviti, kaj se je v resnici zgodilo z masakriranimi civilisti v ukrajinskem mestu.

Spodaj lahko vidimo pripadnike Desnega sektorja z zastavo sil Stepana Bandere, ukrajinskega Ante Pavelića, na zaplenjenem ruskem večkolesniku.

Gre za pripadnike neonacističnih skupin, ki so znane po ubijanju ruskih civilistov in vojnih ujetnikov.

»'V vojni je resnica prva žrtev.' Ta citat je bil pripisan Ajshilu, grškemu tragiku iz 6. pr.n.št., ki je znan po svoji 'obilni uporabi podob, mitskih aluzij, bogatega jezika, igre besed in ugank.' Zato je primerno, da bi človek, ki je prvi dal besedo konceptu sodobne vojne propagande, videl, da je njegov citat zaživel v današnji Ukrajini. Kijevska vlada in njihovi zahodni svetovalci za informacijsko vojno so morda uporabili vse Ajshilove dramaturške vložke, da bi ustvarili sodobno tragedijo v ukrajinskem mestu Buča (Bucha), ki ponazarja pojem laži kot ne le stranskega produkta, ampak tudi vojnega orožja…,« opozarja Ritter.

Nato nadaljuje s svojo analizo.

»Glavni vir poročil o tragediji v Buči je videoposnetek, ki ga je posnela ukrajinska nacionalna policija, na katerem eden od njihovih konvojev vozi po ulici v mestu. Na cestišču je več ducat trupel, za mnoge se zdi, da so bili zvezani. Ta videoposnetek je postal viralen in povzročil pandemijo tesnobe in jeze, ki je zajela velik del sveta ter pritegnila pozornost tako voditeljev držav kot vodje katoliške cerkve, kar je povzročilo val obsojanja in ogorčenja, usmerjenega proti Rusiji in njenemu predsedniku Vladimirju Putinu. Vzročno-posledična povezava med videom in globalnim odzivom je jasna – prvi ne bi mogel obstajati brez drugega.

Ena prvih lekcij objektivnosti je, da upočasnimo stvari, da zagotovimo, da dejstva ne zakrivajo čustva. Videoposnetek iz Buče je šokanten. Videti je, da je bil videoposnetek objavljen v sedanji obliki z izrecnim namenom, da bi gledalcu ustvaril trenutek viralnega 'šoka in strahospoštovanja.' Če je bilo temu res tako, potem so tisti, ki so ga izdali – ukrajinska nacionalna policija – uspeli bolj, kot so si lahko želeli v najbolj divjih sanjah. Ali pa njihovih svetovalcev, odvisno od primera.

Posnetek ukrajinske policije zgoraj kaže, kako se eden od domnevnih mrtvecev premakne (vidno v retrovizorju), še prej pa umakne roko, morda zato, da ga vozilo ne bi povozilo. To je posreden, a močan dokaz, da je bil posnetek - režiran.

Povezava med mrtvimi in rusko vojsko je bila vzpostavljena nemudoma, brez kakršnih koli podatkov, ki bi to podprli, in je nato odmevala v vseh oblikah medijev – tako osrednjih kot družbenih. Vsak, ki si je drznil dvomiti o uveljavljeni pripovedi 'Rusija je to storila', je bil takoj označen kot 'ruski agent' ali še kaj hujšega.

Da so ti sklepi stranski produkt množične histerije, ni bistvenega pomena – zakaj bi si prizadevali za objektivnost, ko pa se pripoved ujema z vsakim stereotipom, ki so ga pred tem skrbno sestavili isti ljudje, ki danes propagirajo zgodbo Bucha,« opozarja Ritter.

Po njegovi oceni je družbeno 'predpogojevanje' občinstva, ki ni vajeno kritičnega razmišljanja bistveni korak pri pridobivanju tega občinstva, da sprejme vse, kar je pred njim postavljeno, ne glede na to, kako močno dejstva zgodbe obremenjujejo lahkovernost.

»Kronologija pripovedi pa pokaže prvo rdečo zastavo, da zgodba, ki jo je prodajala Ukrajina in ki jo odmeva na Zahodu, ni taka, kot se zdi. Ugotovljeno je, da so ruske čete evakuirale Bučo 30. marca. Ukrajinska nacionalna policija je začela vstopati v Bučo 31. marca, isti dan pa je župan Buče sporočil, da je mesto v celoti pod nadzorom ukrajinskih uslužbencev. Župan ali kateri koli drug ukrajinski uradnik ni nikoli namigoval na množične poboje, ki jih je izvedla Rusija. Zadevni videoposnetek so ukrajinske oblasti objavile 2. aprila; ni gotovo, ali je bil video posnet prej ali tisti dan. Gotovo je, da so se slike, prikazane v videu, močno razlikovale od pripovedi, ki jo je sprva podal župan.

Rusija je odločno zanikala obtožbe in je zahtevala nujno sejo Varnostnega sveta OZN, da bi razpravljali o tem, kar je rusko zunanje ministrstvo poimenovalo o "zločinskih provokacijah ukrajinskih vojakov in radikalov" v Buči. V Varnostnem svetu predseduje Velika Britanija, britanska misija pri OZN pa je rusko prošnjo zavrnila in navedla, da bo razprava o Ukrajini, ki je trenutno predvidena za torek, 4. aprila, služila kot forum za razpravo o Buči.

Človek bi mislil, da Varnostni svet, ki je v preteklosti pokazal zanimanje, da se sestaja v zelo kratkem času, da bi razpravljali o dogodkih, ki prihajajo iz Ukrajine, skušali ugoditi zahtevi Rusije o tako pomembni zadevi. Zdi pa se, da cilj Britancev ni hitro iskanje resnice in pravice, temveč pridobivanje časa, da se omogoči nadaljnji razvoj političnih posledic domnevnega pokola v Buči.

Eden od primerov, kako se ta taktika manifestira, je reakcija ameriškega predsednika Joeja Bidena. 'Videli ste, kaj se je zgodilo v Buči,' je pojasnil v komentarjih novinarjem in dodal, da je ruski predsednik Vladimir Putin 'vojni zločinec.'

Ugotovljeno je, da so ruske čete evakuirale Bučo 30. marca. Ukrajinska nacionalna policija je začela vstopati v Bučo 31. marca, isti dan pa je župan Buče sporočil, da je mesto v celoti pod nadzorom ukrajinskih uslužbencev. Župan ali kateri koli drug ukrajinski uradnik ni nikoli namigoval na množične poboje, ki jih je izvedla Rusija.

Biden je izkoristil krizo v Buči, da se je zavzel za dostavo več orožja Ukrajini. 'Še naprej moramo Ukrajini zagotavljati orožje, ki ga potrebuje za nadaljevanje boja,' je dejal.

'Zbrati moramo vse podrobnosti, da bo to lahko resnično – sojenje za vojne zločine.'

Vse to od predsednika države, ki ni hotela priznati Mednarodnega kazenskega sodišča. Iz razlogov, ki bi morali biti očitni vsakomur, ki je pripravljen uporabiti kakšno kritično misel.

Na srečo predsednika Bidena in ukrajinske vlade je britanski glavni tožilec sodišča Karim Khan v začetku marca 2022 sporočil, da je začel preiskavo domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu, storjenih v Ukrajini.

Khan
Karim Khan trenutno ni v Buči - je pa v Venezueli, kjer se dogovarja o sodelovanju s predsednikom Venezuele Nicholasom Madurom. Tistim predsednikom, ki ga Slovenija ne priznava za predsednika, ker je priznala na volitvah neizvoljenega Juana Guaida...Toda zakaj ni poslal ekipe forenzikov v Ukrajino, ki priznava pristojnost Mednarodnega kazenskega sodišča? Zato, ker je lažje obtoževati "na pamet?"

Glede na odmevnost obtožb v Buči bi si lahko predstavljali, da je Khan poslal forenzično ekipo, ki bo prevzela nadzor nad krajem zločina in nadzorovala obdukcije žrtev, da bi ugotovili čas smrti, mehanizem smrti in ali so žrtve umrle, kje so umrle, kje naj bi jih našli ali če so bila njihova telesa tja prestavljena z druge lokacije.

Khan bi bil tudi pooblaščen za vodenje intervjujev z ukrajinsko nacionalno policijo, ki je imela v preteklosti tesne odnose s pripadniki ukrajinske skrajne desnice, vključno z zloglasnim bataljonom Azov. Posebej zanimiva bi bila vsaka preiskava ukazov, danih policiji v zvezi z ravnanjem s tistimi ukrajinskimi civilisti, za katere se domneva, da so sodelovali z rusko vojsko med njeno okupacijo Buče.

Rezultati takšne preiskave bi bili več kot verjetno v nasprotju z pripovedjo, ki jo zasleduje ukrajinska vlada in ki jo na Zahodu odmevajo tako skladni mediji kot politiki. To je glavni razlog, zakaj Khan trenutno ni na terenu v Buči.

Lahko se domneva, da bo ukrajinska nacionalna policija, če in ko bo Khan končno dobil dostop do dokazov o umorih v Buči, z njimi manipulirala do te mere, da bo zavrnitev obtožb tako rekoč nemogoče.

Resnica o tem, kaj se je zgodilo v Buči, je tam zunaj in čaka, da jo odkrijejo. Žal se zdi, da je ta resnica neprijetna za tiste, ki bi ji lahko agresivno sledili s preiskavo in forenziko na kraju samem.

Glede na odmevnost obtožb v Buči bi si lahko predstavljali, da je Khan poslal forenzično ekipo, ki bo prevzela nadzor nad krajem zločina in nadzorovala obdukcije žrtev.

Če pa se bo sčasoma izkazalo, da je ukrajinska nacionalna policija umorila ukrajinske civiliste zaradi kaznivega dejanja domnevnega sodelovanja z Rusi med njihovo kratko okupacijo Buče in bodo sile mednarodnega prava uporabljene proti pravim storilcem tega zločina, pote bo vsako resnično iskanje pravice moralo vključevati tudi vlado ZDA in Združenega kraljestva kot zavestne zarotnike v tem zločinu,« opozarja Scott Ritter.

Medtem je Maria Zaharova, tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva odgovorila tistim, ki želijo sojenje Rusiji za vojne zločine.

Predlagala jim je, da naj začnejo s sojenje svojim vojnih zločincem zaradi zlopčinov v Jugoslaiji, nato v Iraku, režiserjem Srebrenice...

In ko končajo z vsem tem, lahko začnejo s sojenji zaradi uporabe jedrskega orožja na Japonskem, jim je predlagala.

Zadnji dogodki iz te sage so se zgodili z odločitvijo EU, da pošje svoje preiskovalce na pomoč Ukrajini v Bučo, ameriški NY Times pa je ob tem objavil še satelitske posnetke, ki kažejo, da su (najverjetneje) trupla na ulicah v Buči ležala tudi tri tedne pred tem. Posnetke Maxtarja (satelitskega servisa) je pregledala njihova ekipa "vizualnih preiskovalcev." Pri tem so našteli 11 trupel na ulicah.

Težavi s temi dokazi sta dve - v uličnih bojih in o zasedbah mest so včasih žrtve tudi civilisti. Zakaj so umrli, se iz satelitov res ne da ugotoviti. Vsaka smrt civilista pa še ni vojni zločin - le namerno ubijanje civilistov je kaznivo, enako tudi nediskriminatorna ali neproporcionalna uporaba orožja.

To pa je potrebno dokazati.

Ob tem ukrajinske oblasti Rusijo obtožujejo za najmanj 410 mrtvih.

Razlika med številkam je ogromna, edino potrdilo doslej pa naj bi bilo za zdaj pričevanje ene starke, ki je našla svojega soproga mrtvega v neki kleti - znova brez dokazov, kdo je storilec zločina.

Dodaten problem je dejstvo, da preiskovalci EU niso in ne bodo nepristranski, saj prihajajo iz strani, ki je vsaj posredno stran v tem konfliktu.

Že na Kosovu smo leta 1999 videli, kako velike pritiske so trpeli v podobno skonstruiranem primeru domnevnih poboje v vasi Račak finski preiskovalci, ki so prišli do popolnoma drugačnih sklepov kot ruski in beloruski.

Preiskovalka Helena Ranta je pod pritiskom ameriškega diplomata morala spreminjati poročilo, vanjo pa je jezen nad njenimi premalo ostrimi sklepi metal svinčnike.

Srbski forenziki so tedaj opozarjali na vrsto nelogičnosti in napačnih sklepanj njenega poročila.

Med drugim ni opazila, da so imeli ubiti na glavah še vedno tradicionalne kape, kar je bil znak manipulacije na sceni, zanemarila pa je tudi, da so bili "civilisti" večslojno oblečeni - kar bi lahko bil znak, da so bili oblečeni za boje zunaj hiš.

Je pa opazila, da bi bi lahko bilo prizorišče zločina tudi prirejeno, vendar se v OVSE, nemški vladi in drugih institucijah na to niso ozirali pri svojih sklepih. 

Finski forenziki so kot "neznanstvene" zavrnili tudi teste s "parafinsko rokavico", ki so dokazali, da so domnevni civilisti - streljali.

Slovenska policija jih še vedno uporablja.

Tudi tam so se po policijski akciji, v kateri prvi da opazovalci OVSE in tuji novinarji, ki sojo spremljali skoraj neposredno, niso zabeležili zločinov, toda nato so se naslednji dan, po odhodu srbskih policijskih sil iz vasi pojavili domnevno mrtvi civilisti.

To pa je bil povod za trimesečno bombardiranje države.

Skratka, če bi bilo Ukrajini res do tega, da v Buči odkrijejo, kaj se je zgodilo, bi morali pozvati forenzike z mandatom OZN, s soglasjem obeh strtrani v spopadu ali vsaj Mednarodnega kazenskega sodišča. 

Tega pa niso naredili, zato bodo vsi rezultati tudi bodočih analiz teh "nepristranskih forenzikov" - ostali sporni.

Delite članek