REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Referendumi so odgovor na poziv Volodimirja Zelenskega Rusom, da naj odidejo!«

»Referendumi so odgovor na poziv Volodimirja Zelenskega Rusom, da naj odidejo!«Sergej Lavrov, OZN. Vir: Zajem zaslona, Telegram

Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov je v New Yorku na zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov (OZN) dejal, da so referendumi v Donbasu, Hersonu in Zaporožju odgovor na poziv ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Rusom, naj odidejo.

Zanimivo je, da so se podobni pozivi slišali tudi na mitingih v času SFRJ, predno se je Slovenija odločila za podobno pot v samostojnost. Vendar slovenski politiki te vzporednice ne vidijo.

Zanimivo je, da so se podobni pozivi slišali tudi na mitingih v času SFRJ, predno se je Slovenija odločila za podobno pot v samostojnost.

Vendar slovenski politiki te vzporednice ne vidijo, pač pa, tako kot slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, zgolj enostransko obsojajo ravnanja ruske manjšine, katerih pravice je grobo poteptala ukrajinska večina s podporo ZDA in Evropske unije.

Pri tem ruski odgovor na zahodne grožnje o uporabi jedrskega orožja napačno ocenjuje kot ruske grožnje, Golobovi vladniki pa ne vidijo niti tega, kako je politika zveze NATO privedla do ruskega odziva.

Osvoboditev vzhodnega dela Ukrajine izpod jarma neonacistične klike, ki se je povzpela na oblast s pomočjo državnega udara leta 2014 pa napačno ocenjuje kot okupacijo.

Odzivi na izjavo Tanje Fajon. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Tako očitno ne menijo prebivalci nekoč vzhodnega dela Ukrajine, ki trgajo ukrajinske potne liste in z ruskimi zastavami v rokah navdušeno stojijo v vrstah, da bi lahko odali glas in postali del ruske države.

Vse to osrednji slovenski mediji - prikrivajo.

Odzivi na izjavo zunanje ministrice Tanje Fajon. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ruski zunanji minister pa opozarja na drugačen tok dogodkov.

Zahodne države so postale udeleženke konflikta v Ukrajini.

Posebno ciničen je odnos tistih držav, ki Ukrajino polnijo z orožjem in vojaško opremo ter usposabljajo osebje oboroženih sil te države, je poudaril Lavrov.

Cilj je očiten, ne skrivajo ga in ga objavljajo: čim bolj razširiti bojne operacije, ne glede na žrtve in razdejanje, da bi razdelili in oslabili Rusijo.

Takšen odnos kaže na neposredno vpletenost zahodnih držav v ukrajinski konflikt in jih dela za udeležence vojne, je dejal vodja ruske diplomacije.

Namesto da bi od kijevskega vodstva zahtevali uresničitev dogovorov iz Minska, so tako Berlin kot Pariz in Washington cinično zamižali pred odprtimi grožnjami Kijeva, da bo problem Donbasa rešil s silo, s tako imenovanim načrtom B, je dejal Lavrov.

Lavrov je poudaril, da se v Ukrajini že vrsto let izvaja popolna mobilizacija prebivalstva, vključno z ženskami, da bi jih rekrutirali v vrste neonacističnih bataljonov in oboroženih sil Ukrajine.

Moskva ne bo dovolila, da Zahod uporabi Ukrajino kot odskočno desko za grožnje varnosti Rusije, je opozoril Lavrov.

Ruski minister je med zasedanjem pozval zahodne države in generalnega sekretarja ZN Antónia Guterresa, naj objavijo imena ljudi, katerih trupla so bila razstavljena v Buči.

»Še enkrat govorim v prisotnosti generalnega sekretarja in ministrov: vztrajajte, da ukrajinske oblasti naredijo elementarni korak in objavijo imena ljudi, katerih trupla so bila prikazana v Buči. Že dolgo prosim za to, nihče me ne posluša, nihče noče reagirati. Spoštovani generalni sekretar, prosim uporabite svojo avtoriteto«, je dejal Lavrov.

Odzivi na izjavo Tanje Fajon. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ruski viri že od začetka obtožb o »zločinih ruske vojske v Buči« poudarjajo, da so bili ubiti večinoma Rusi, ki so jih ubile ukrajinske sile v akciji »filtriranja« in čiščenja mesta ob umiku ruske vojske.

Moskva ne bo dovolila, da Zahod uporabi Ukrajino kot odskočno desko za grožnje varnosti Rusije, je dejal Lavrov.

Britanska agencija Reuters ob tem iz govora ruskega zunanjega ministra izpostavlja, da je Ukrajino obtožil ustvarjanja groženj ruski varnosti in »predrznega teptanja« pravic Rusov in rusko govorečih prebivalcev Ukrajine.

»Lahko vam zagotovim, da tega ne bomo nikoli sprejeli,« je dejal Lavrov.

Dodal je, da vse, kar je povedal na sedežu OZN, »le potrjuje, da je bila odločitev o izvedbi posebne vojaške operacije neizogibna.«

Na osvobojenih območjih medtem pet dni potekajo referendumi o pridružitvi nekdanjih ozemelj Ukrajine Rusiji.

Pozdrave novim sodržavljanom medtem izrekajo tudi na velikih shodih po Rusiji, na primer v Moskvi.

Prebivalci osamosvojenih ruskih republik in pokrajin so ob tem, kot kažejo posnetki, navdušeni nad pridružitvijo.

Jasno pa tudi kažejo, kaj si mislijo o ukrajinski državi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek