REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

RAND: »Dolgotrajna vojna v Ukrajini škodi, vojno z Rusijo bi ZDA izgubile, čas je, da se preneha s podporo Kijeva!«

RAND: »Dolgotrajna vojna v Ukrajini škodi, vojno z Rusijo bi ZDA izgubile, čas je, da se preneha s podporo Kijeva!«Ruska vojakinja. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Korporacija RAND je velik raziskovalni inštitut, ki ga financirata ameriška vlada in industrija.

ZDA bi lahko pritisnile na Ukrajino, da začne pogajanja in sprejme slab izid z grožnjo, da bodo prenehale financirati vojno, opozarja korporacija RAND. Če bi ZDA takoj prenehale s finančno, humanitarno in zlasti vojaško podporo, bi Ukrajina popolnoma propadla, RAND pa navaja več razlogov, zakaj bi bilo to smiselno.

Ustanovljen je bil kmalu po koncu druge svetovne vojne in večinoma deluje za Pentagon z razvojem politik in strategij. Vključno s tistimi proti Rusiji.

In sedaj poročilo RAND-a nenadoma ugotavlja, da je v primeru vojne v Ukrajini »pustiti, da se konflikt podaljša, nevarnost sama po sebi«.

In da se morajo ZDA izogniti dolgi vojni.

Avtorji ugotavljajo, da bi bilo poleg zmanjšanja tveganj večje eskalacije interesom ZDA najbolj ustrezalo, če bi se izognili dolgotrajnemu konfliktu. Stroški in tveganja dolge vojne v Ukrajini so precejšnji in ne odtehtajo morebitne koristi takšne poti za Združene države. Čeprav Washington sam ne more določiti trajanja vojne, lahko sprejme ukrepe, ki povečajo verjetnost končnega konca konflikta s - pogajanji.

Študija trdi, da ukrajinski ponovni prevzem ozemlja, ki ga nadzira Rusija, ne bi smel biti pomemben za načrte ZDA. Washington ima malo koristi, a visoke stroške. Podaljšanje vojne, čeprav ima še vedno nekatere koristi za ZDA, prinaša še več tveganja in stroškov.

Za RAND se zdi še posebej pomembno, da vojna v Ukrajini odvrača ZDA od naslednjega cilja - začetka vojne s Kitajsko.

Glede na gospodarske posledice za Ukrajino, Evropo in svet bi dolga vojna na Stari celini vplivala tudi na zunanjo politiko ZDA.

Zmožnost Washingtona, da se osredotoči na svoje druge globalne prednostne naloge - zlasti na tekmovanje s Pekigom - bo ostala omejena, dokler bo vojna jemala čas višjih oblikovalcev politik in vojaška sredstva ZDA.

In čeprav bo Rusija bolj odvisna od Kitajske ne glede na to, kdaj se bo vojna končala, ima Washington dolgoročni interes zagotoviti, da Moskva ne postane popolnoma podrejena Pekingu.

Daljša vojna, ki bo povečala odvisnost Rusije, bi lahko Kitajski zagotovila prednosti v njeni konkurenci z Združenimi državami.

RAND pravi, da lahko ZDA sprejmejo ukrepe, ki bodo omogočili hiter konec ukrajinske vojne.

Lahko pritisnejo na režim v Kijevu, da vendarle začne pogajanja in sprejme slab izid z grožnjo, da bodo prenehale financirati vojno. Lahko spodbudi Rusijo k začetku pogajanj s ponudbo znatnih olajšav sankcij.

Končni nasvet je takšen: »Dramatična sprememba politike ZDA čez noč je politično nemogoča – tako doma kot z zavezniki – in bi bila v vsakem primeru nespametna. Toda če zdaj razvijemo te instrumente in jih povežemo z Ukrajino in zavezniki ZDA, bi to lahko pomagalo spodbuditi morebitni začetek procesa, ki bi to vojno lahko s pogajanji pripeljal do konca v časovnem okviru, ki bi služil interesom ZDA. Alternativa je dolga vojna, ki predstavlja velike izzive za ZDA, Ukrajino in preostali svet.«

Začnite delati na tem zdaj, pravi RAND.

Poročilo ima nedvoumen naslov »Izogibanje dolgi vojni: Politika ZDA in potek rusko-ukrajinskega konflikta«, kar jasno nakazuje njegovo vsebino.

Začne se z navedbo, da spopadi predstavljajo »najpomembnejši meddržavni konflikt v zadnjih desetletjih in bo imel njegov razvoj velike posledice« za Washington, kar vključuje »aktivno škodo interesom ZDA.«

Če bi ZDA takoj prenehale s svojo finančno, humanitarno in zlasti vojaško podporo, bi Ukrajina popolnoma propadla, RAND pa navaja več razlogov, zakaj bi bilo to smiselno, nenazadnje tudi zato, ker se zmaga Kijeva obravnava kot »neverjetna« in »malo verjetna« zaradi ruske »odločenosti«, njena vojaška mobilizacija pa je »odpravila primanjkljaj vojaštva, ki je Ukrajini omogočila uspeh v protiofenzivi v Harkovu

Z vidika »interesov« ZDA RAND opozarja, da čeprav Kremelj ni grozil z uporabo jedrskega orožja, obstaja »več vprašanj, zaradi katerih je ruska uporaba jedrskega orožja tako verjeten nepredviden dogodek, ki ga mora Washington upoštevati, kot zelo pomemben dejavnik pri določanju prihodnje poti konflikta.«

Foreign Policy: Zahodno orožje ne bo imelo nobenega vpliva v Ukrajini. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Ameriški možganski trust verjame, da ima administracija Joeja Bidna »dovolj razlogov, da preprečitev ruske uporabe jedrskega orožja postavi za glavno prednostno nalogo.«

Zlasti bi se ZDA morale poskušati izogniti »neposredni jedrski izmenjavi« z Moskvo, »neposrednemu konfliktu z Rusijo« , ali širši »vojni med Natom in Rusijo«.

Kar zadeva zadnjo točko, RAND skrbi, da je zahteva ameriškega generala Marka Milleyja, da konflikt ostane »znotraj geografskih meja Ukrajine«, na robu nespoštovanja, saj »je obseg posredne vpletenosti Natovih zaveznikov v vojno osupljiv,« vključno z »orožjem in drugo pomočjo v vrednosti več deset milijard dolarjev« ter »podporo za taktično obveščanje, nadzor in izvidovanje«, skupaj z »milijardami dolarjev mesečne neposredne proračunske podpore Kijevu«.

Podpiram Ukrajino - za pol cene? Vir: Zajem zaslona, Twitter

RAND napoveduje, da bi takšna velikodušnost lahko spodbudila Moskvo, da bi »kaznovala članice Nata ... s ciljem prenehanja zavezniške podpore Ukrajini; preventivno udariti po Natu, če Rusija zazna, da je Natovo posredovanje v Ukrajini neizbežno; prepovedati prenos orožja v Ukrajino; maščevanje Natu zaradi domnevne podpore notranjim nemirom v Rusiji,« če Kremelj sklene, da je nacionalna varnost države »resno ogrožena«.

Ti rezultati »nikakor niso neizogibni«, vendar še vedno predstavljajo povečano tveganje, zlasti v luči incidentov, kot je raketa ukrajinske zračne obrambe, ki je novembra 2022 zadela poljsko ozemlje – položaj, ki ga je še poslabšal ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, ki je lažno trdil, da je bil to nameren ruski udar. Čeprav ta dogodek »ni ušel izpod nadzora, je pokazal, da se lahko spopadi nenamerno prelijejo na ozemlje sosednjih zaveznikov ZDA.«

Še en tak incident bi lahko pomenil, da bi se »ameriška vojska takoj vključila v vročo vojno z državo, ki ima največji jedrski arzenal na svetu.« To, kot tudi konvencionalni konflikt med Natom in Rusijo, je možnost, ki bi se ji moral Washington za vsako ceno izogniti, trdi RAND.

Jasna posledica je, da bi lahko ZDA izgubile tak konflikt, eden od ključnih razlogov pa je, kot poudarja RAND, da se »intenzivnost vojaške pomoči«, ki jo Ukrajini dajejo njeni zahodni podporniki, že približuje »nevzdržni« ravni, pri čemer so ZDA izčrpane, evropskih zalog orožja pa »zmanjkuje«.

To posledično pomeni, da bi imela daljša vojna za posledico, da se bo še več ukrajinskega ozemlja ponovno združilo z Rusijo.

Kar zadeva ozemeljske izgube, RAND ne ganejo argumenti, da bi morala Ukrajina poskušati pridobiti vse, kar je izgubila od leta 2014, saj »večji ozemeljski nadzor ni neposredno povezan z večjo gospodarsko blaginjo« ali »večjo varnostjo«.

Povedano drugače – RAND predlaga ZDA (v nasprotju s svojim prejšnjim, dokaj bojevitim priporočilom, ko je šlo za načrt slabitve Rusije), da dvignejo roke od Ukrajine.

Analiza RAND-a je prva konkretna napoved, iz katere je jasno, da bodo ZDA »dvignile roke« od Ukrajine in prej ali slej »vrgle belo brisačo« v ring.

Prejšnja analiza RAND-a iz leta 2019 je brenkala na povsem drugačne viže. Napredovanje ruskih sil je očitno prisililo tudi znani ameriški možganski trust, da obrne ploščo in predlaga Beli hiši - umik iz nesmiselne ukrajinske vojne, ki jo je zakuhala. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Glede pogajanj pa se raziskovalci krepko motijo – analitiki RAND-a pozabljajo, da so politiki ZDA in zavezniki v Evropi prekršili vse mogoče obljube Rusiji.

Njihove garancije so vredne manj od papirja, na katerem so zapisane.

In zato bo Rusija svojo rešitev najbrž dosegla z orožjem, ne pa s pogajanji, ki bodo samo formalen zaključek tega, kar bo spremenjeno na bojišču.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek