REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Putinovih osem sporočil Zahodu: »Šibke države izgubljajo svojo neodvisnost, ko slepo sledijo svojim gospodarjem!«

Putinovih osem sporočil Zahodu: »Šibke države izgubljajo svojo neodvisnost, ko slepo sledijo svojim gospodarjem!«Putin - konec unipolarnega sveta je nastopil. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V govoru, ki ga je imel predsednik Ruske federacije v petek na mednarodnem gospodarskem forumu (SPIEF) v Sankt Peterburgu, je Vladimir Putin kritiziral zahodne države in razglasil konec »dobe unipolarnega sveta.«

Tukaj je osem glavnih sporočil ruskega predsednika.

1. Stari svetovni red je odpihnil veter sprememb

»Ko so ZDA razglasile 'zmago' v hladni vojni, so se Američani razglasili za 'božje glasnike na zemlji', z interesi, ki bi jih morali šteti za svete in brez lastnih obveznosti,« je prisotnim na SPIEF-u povedal Putin.

Od takrat so se pojavili novi centri moči, ki imajo pravico do zaščite lastnih sistemov, ekonomskih modelov in suverenosti.

»Te resnično revolucionarne, tektonske spremembe v geopolitiki, globalnem gospodarstvu, v tehnološki sferi, v celotnem sistemu mednarodnih odnosov so temeljne, ključne in neizprosne,« je dejal Putin.

»In napačno je namigovati, da lahko počakamo, da čas burnih sprememb mine in da se bodo stvari vrnile v normalno stanje; da bo vse znova tako, kot je bilo. Ne bo!«, je sporočil predsednik Rusije.

2. Protiruske sankcije so se (kot bumerang) vrnile na Zahod

Ko so ZDA in njihovi zavezniki začeli kampanjo za 'preklic' Rusije zaradi konflikta v Ukrajini, so upali, da bodo zlomili in spodkopali rusko gospodarstvo in družbo.

Politike, ki jih vodijo voditelji EU in ZDA, povečujejo neenakosti in delitve v njihovih družbah.

Namesto tega so sankcije prizadele njihove ustvarjalce, poslabšale so socialne in gospodarske težave, zvišale cene hrane, elektrike in goriva ter poslabšale kakovost življenja na Zahodu, predvsem pa v Evropi.

»Evropska unija je popolnoma izgubila svojo politično suverenost, njene birokratske elite pa plešejo na melodijo nekoga drugega, sprejemajo vse, kar jim povedo od zgoraj, ter škodijo svojemu prebivalstvu in lastnemu gospodarstvu,« je dejal Putin.

»Državljani EU bodo plačali ceno za odločitve, ki so ločene od realnosti in sprejete v nasprotju z zdravim razumom, saj bi lahko neposredne izgube zaradi (protiruskih) sankcij na leto presegle 400 milijard dolarjevopozarja Putin.

3. Zahod je sam kriv za visoke cene energije in inflacijo

»Obtoževanje Rusije za visoke cene energentov in inflacijo na Zahodu – tako imenovano 'Putinovo povišanje cen', kot je dejala Bela hiša - je neumnost namenjena ljudem, ki ne znajo brati in pisati,« je svaril ruski predsednik.

»Ne krivite nas, krivite sebe,« je dejal Putin.

Po besedah ​​ruskega voditelja sta »slepa vera EU v obnovljive vire« in opustitev dolgoročnih sporazumov o zemeljskem plinu z Rusijo privedli do skoka cen energentov že lani.

K temu je prispevalo tudi to, da sta se tako ZDA kot EU s pandemijo koronavirusne bolezni covid-19 spopadli s tiskanjem bilijonov dolarjev in evrov.

Putin - tiskovna konferenca   Vir:Pixsell
Putin: »Ne krivite nas, krivite sebe!« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

4. Zahod čaka »sprememba elit«

Politike, ki jih vodijo voditelji EU in ZDA, povečujejo neenakosti in delitve v njihovih družbah, ne le v smislu blaginje, ampak tudi v smislu vrednot in usmeritev različnih skupin, je dejal Putin.

»Takšna ločitev od realnosti, od zahtev družbe, bo neizogibno vodila v izbruh populizma in rast radikalnih gibanj, do resnih družbenih in gospodarskih sprememb, do degradacije in v bližnji prihodnosti tudi do menjave elit,« meni ruski voditelj.

Protiruske sankcije so prizadele njihove ustvarjalce, poslabšale socialne in gospodarske težave, zvišale cene hrane, elektrike in goriva ter poslabšale kakovost življenja na Zahodu, predvsem pa v Evropi.

5. Izsiljevanje ne vpliva na prave voditelje

»Ne bom povedal nič novega, če vas spomnim, da so vsi, ki želijo še naprej sodelovati z Rusijo, pod odkritim pritiskom ZDA in Evrope.

Včasih gre celo za neposredne grožnje, a vseeno takšno izsiljevanje le malo pomeni, ko gre za države na čelu s pravimi voditelji, ki jasno razumejo, kaj so interesi drugih ljudi in kje so njihovi nacionalni interesi,« je poudaril Putin.

6. Če bo lakota, za to ne bo kriva Rusija

Sankcije ZDA in EU proti Rusiji – zlasti zoper izvoz gnojil in žita – so eden od razlogov za naraščajočo globalno negotovost s hrano, je poudaril Putin.

Zahod je dolga leta spreminjal Ukrajino v »protirusko« državo in jo polnil z orožjem in vojaškimi svetovalci, je dejal Putin in poudaril, da jim »ni bilo mar« za ukrajinsko gospodarstvo ali za življenja njenih ljudi.

Če bo v najrevnejših državah sveta lakota, bo »to v celoti na vesti ameriške administracije in evropske birokracije.«

Težave z oskrbo s hrano so se v zadnjih nekaj letih – ne mesecih – pojavljale zaradi »kratkovidnih dejanj tistih, ki so navajeni reševati svoje težave na račun nekoga drugega«, ki izkrivljajo trgovinske tokove s tiskanjem denarja v nekakšni »plenilski kolonialni politiki,« je dejal Putin.

Rusija je pripravljena pošiljati hrano v Afriko in na Bližnji vzhod, kjer je nevarnost lakote najbolj akutna, vendar se sooča z »logističnimi, finančnimi, transportnimi« ovirami, ki jih postavlja Zahod, je izpostavil Putin.

7. Rusija je bila zaradi nerazumnega ravnanja Zahoda prisiljena v vojno v Ukrajini

Rusija je februarja poslala vojake v Ukrajino, ker Zahod ni hotel spoštovati svojih obveznosti in z njimi je bilo »preprosto nemogoče doseči kakršne koli nove sporazume,« je dejal Putin.

Odločitev je bila »vsiljena, a nujna«, saj je imela Rusija kot suverena država vso pravico, da brani svojo varnost in zaščiti svoje državljane in prebivalce Donbasa pred »genocidom kijevskega režima in neonacistov, ki so bili pod popolno zaščito Zahoda.«

Zahod je dolga leta spreminjal Ukrajino v »protirusko« državo in jo polnil z orožjem in vojaškimi svetovalci, je dejal Putin in poudaril, da jim »ni bilo mar« za ukrajinsko gospodarstvo ali za življenja njenih ljudi, in jim ni bilo težko plačati ogromnih stroškov za ustvarjanje oporišča Nata na vzhodu, »usmerjenega proti Rusiji, za gojenje agresije, sovraštva in rusofobije

»Vsi cilji posebne vojaške operacije bodo brezpogojno doseženi,« je poudaril Putin.

8. Gospodarski razvoj je izraz suverenosti, šibke države izgubljajo svojo posebnost

V 21. stoletju suverenost ne more biti delna, je opozoril Putin. Vsi njeni elementi so enako pomembni in se dopolnjujejo, med njimi pa je tudi gospodarstvo.

Rusija »nikoli ne bo šla po poti samoizolacije in avtarkije«, ampak bo še razširila sodelovanje z vsemi, ki želijo trgovati.

Obstaja pet ključnih načel, ki jim bo Rusija sledila pri gospodarskem razvoju: odprtost, svoboda, socialna pravičnost, infrastruktura in tehnološka suverenost.

Rusija »nikoli ne bo šla po poti samoizolacije in avtarkije«, ampak bo še razširila sodelovanje z vsemi, ki želijo trgovati, je dejal Putin in dodal, da je »takih držav veliko.«

Moskva bo podpirala tudi zasebna podjetja, gradila in popravljala svojo prometno infrastrukturo, si prizadevala za zmanjšanje družbene neenakosti in zagotovila, da njene ključne tehnologije ne bodo odvisne od tujega uvoza.

»Resnično suverene države so vedno zavezane enakopravnemu partnerstvu,« medtem ko »tiste, ki so šibke in odvisne, praviloma iščejo sovražnike, sejejo ksenofobijo ali končno izgubljajo svojo izvirnost, posebnost in neodvisnost, ko slepo sledijo gospodarjem,« je dejal Vladimir Putin.

V komentarjih Putinovega govora nekateri kritiki niso mogli, da se ne bi ponorčevali iz pisanja zahodnih medijev, ki že več mesecev satanizirajo Putina, hkrati pa pišejo, kako naj bi imel cel kup bolezni in bil soočen celo z državnim prevratom, ki ga bo vsak trenutek odnesel s položaja.

Gre za popolne bedarije, ki pa jim večina zahodne javnosti verjame, opozarjajo analitiki.

»Presenečen sem, da Putinu (ki ima raka v 4. stadiju, Parkinsona, KOPB, DVT, kronični ledvični ekcem ...) uspe povedati veliko bolj luciden govor, kot bi ga Joe Biden lahko samo sanjal (za katerega so nam rekli, da je popolnoma zdrav),« je komentiral Putinov govor eden od kritikov.

Velika večina v dvorani je Putinov govor pazljivo poslušala in pospremila z aplavzom.

Ta je verjetno zbudil tudi predstavnika Afganistana, ki je po kakšni uri sicer utonil v spanec...

Delite članek