REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pudlji napadajo, Biden pa previden: Ukrajini ni dovoljeno napasti Kremelj z raketami, ki so jih dobavile ZDA

Pudlji napadajo, Biden pa previden: Ukrajini ni dovoljeno napasti Kremelj z raketami, ki so jih dobavile ZDABiden pošilja vse več raket v Ukrajino... Vir: Posnetek zaslona, X

ZDA in zahodne države so po grožnji Vladimirja Putina, ki je napovedal dostavo orožja skupinam, ki so sovražne zahodnim državam po vsem svetu spremenile taktiko.

Francija in Združeno Kraljestvo ter Nemčija, ki imajo manj takšnih »tarč« izven svojih meja nadaljujejo z grožnjami, medtem pa ZDA zavirajo uporabo svojega orožja, saj imajo veliko oporišč in drugih »tarč« po svetu, ki bi lahko postale žrtev napadov z ruskim orožjem.

Ruski Telegram kanali se iz te taktike norčujejo in zaveznike ZDA opisujejo kot pudlje, ki veliko raje lajajo na Rusijo, ker so na varnem, za razlko od ZDA, ki lahko marsikaj izgubijo...

Washington Ukrajini ni dovolil uporabe raket, ki so jih dobavile ZDA, za napad na cilje globoko v Rusiji, vključno z Moskvo, je tako na primer dejal predsednik Joe Biden.

Njegove pripombe prihajajo po tem, ko so ZDA dovolile Kijevu, da izvaja čezmejne napade na ruskih tleh z orožjem ameriške izdelave.

Biden je v četrtkovem intervjuju za ABC News potrdil, da lahko Ukrajina uporablja orožje, izdelano v ZDA, za napade znotraj Rusije, vendar je dodal, da ga lahko Kijev izstreli »samo v bližini meje, ko se [rusko orožje] uporablja na drugi strani meje za napad na določene cilje v Ukrajini.«

Ruski Telegram kanali se iz te taktike norčujejo in zaveznike ZDA opisujejo kot pudlje, ki veliko raje lajajo na Rusijo, ker so na varnem, za razlko od ZDA, ki lahko marsikaj izgubijo...

»Ne dovoljujemo napadov 200 milj v Rusiji in ne dovolimo napadov na Moskvo, na Kremelj,« je poudaril Biden.

Rusija je Ukrajino že obtožila poskusa napada na Kremelj maja lani.

Takrat so ruski uradniki trdili, da sta bili dve ukrajinski brezpilotni letali nevtralizirani v središču Moskve, in dodali, da je bil neuspešen napad interpretiran kot »poskus atentata« na ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Biden je v intervjuju potrdil, da je zaskrbljen zaradi Putinovega odziva na spremembo ameriške politike glede čezmejnih napadov. Ruski predsednik je odločitev prej označil za potrditev »neposrednega sodelovanja zahodnih držav v vojni«.

»Poznam ga že več kot 40 let. Skrbi me že 40 let,« je dejal ameriški predsednik in svojega ruskega kolega označil za »diktatorja« in »nepristojnega človeka«.

Kako ga lahko pozna že od leta 1984 ni pojasnil…

Biden je Putina že večkrat užalil, pri čemer je Kremelj te žalitve obsodil kot »sramotne«.

O odločitvi ZDA, da Ukrajini dovolijo izvajanje »omejenih« napadov na Rusijo, je prejšnji teden poročalo več zahodnih medijev, kasneje pa jo je potrdil ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Putin je v sredo obsodil ZDA in druge članice Nata, ker so Ukrajini dobavile rakete dolgega dosega, ki bi jih lahko uporabili za napade globoko v rusko ozemlje, in opozoril, da ta poteza pomeni znatno zaostrovanje konflikta in bi lahko imela povratne posledice na Zahodu.

Opozoril je, da bi se Moskva lahko odločila za »asimetričen« odgovor in poslala podobno orožje v dele sveta, kjer bi ga lahko uporabili proti vojaško pomembnim tarčam v državah, ki podpirajo Ukrajino.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek