REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prvi dan »zlatega tedna« v slikah: Kitajska praznuje dan državnosti s podvojenim dohodkom v zadnjem desetletju

Prvi dan »zlatega tedna« v slikah: Kitajska praznuje dan državnosti s podvojenim dohodkom v zadnjem desetletju

Kitajska je v soboto praznovala državni praznik, ki je uvod v »Zlati teden«, prave majhne počitnice.

Dan državnosti se praznuje vsako leto 1. oktobra, v spomin na formalno ustanovitev Ljudske republike Kitajske 1. oktobra leta 1949.

Dan državnosti se praznuje vsako leto 1. oktobra, v spomin na formalno ustanovitev Ljudske republike Kitajske 1. oktobra leta 1949.

Zmaga Kitajske komunistična partije v državljanski vojni je namreč privedla do umika Kuomintanga na Tajvan in ustanovitve nove, socialistične države.

Čeprav se praznuje 1. oktobra, se uradnim počitnicam po prazniku običajno doda še šest dni, zaradi česar je dejanski državni praznik, ki obsega sedem zaporednih dni, znanih tudi kot »zlati teden.«

V teh dnevih običajno potekajo praznovanja in koncerti po vsej državi, prvega oktobra pa potekajo tudi parade.

Ob praznikih se običajno pregledajo tudi načrti in rezultati dela vlade in podjetij.

In kaj vse se je v zadnjih letih na Kitajskem spremenilo? Podatki kažejo, da so spremembe na bolje velike.

Kitajski BDP se je lani podvojil na 114 bilijonov juanov (približno 16,03 bilijona ameriških dolarjev) z več kot 50 bilijona juanov leta 2012.

Pred desetimi leti je kitajski BDP na prebivalca znašal 6300 ameriških dolarjev, lani pa se je povzpel na več kot 12.000 ameriških dolarjev.

Zadnje desetletje je Kitajsko zaznamoval inovativen, usklajen, zelen, odprt in celovit razvoj, ki je prinesel globoke spremembe v družbenem in gospodarskem življenju na Kitajskem.

Pred desetimi leti je kitajski BDP na prebivalca znašal 6300 ameriških dolarjev, lani pa se je povzpel na več kot 12.000 ameriških dolarjev. Globlji žepi podpirajo več raznolikih izbir.

Globlji žepi podpirajo več raznolikih izbir. Na Kitajskem nastaja nov srednji razred, ki si lahko privošči več dobrin.

Za prihodnost si je Kitajska zastavila tudi nove razvojne cilje in postavila skupno blaginjo vseh na vidnejši položaj, kar kaže tudi reportaža agencije Xinhua.

Raznolikost življenja na Kitajskem, ki ga na Zahodu poznamo zelo slabo in večinoma le skozi šablonske agencijske novice pa najbolje prikazujejo fotografije iz same Kitajske, ki prikazujejo praznovanje državnega praznika na prvi dan - sedemdnevnih počitnic...

Prebivalci etnične skupine Miao izvajajo ljudski ples v vasi Matang v avtonomnem okrožju Songtao Miao v Tongrenu, jugozahodni kitajski provinci Guizhou, 1. oktobra 2022. (Fotografija Xie Huifang/Xinhua)

Otroci plešejo v Zaozhuangu, vzhodnokitajska provinca Shandong, 1. oktober 2022. (Fotografija Sun Zhongzhe/Xinhua)

Fotografija iz zraka, posneta 1. oktobra 2022, prikazuje turiste na vlaku, ki se peljejo skozi polja v vasi Shanligezhuang v Zunhuju, severnokitajska provinca Hebei. (Fotografija Liu Mancang/Xinhua)

Prebivalce vidimo na trgu Xinghai v Dalianu, severovzhodni kitajski provinci Liaoning, 1. oktobra 2022. (Fotografija Zou Jingyi/Xinhua)

Fotografija iz zraka, posneta 1. oktobra 2022, prikazuje ljudi, ki igrajo bobne v podokrožju Zaojiaoping v avtonomnem okrožju Yuping Dong v Tongrenu, v jugozahodni kitajski provinci Guizhou. (Fotografija Hu Panxue/Xinhua)

Turisti so vidni na slikovitem območju ulice Shantang v mestu Suzhou, vzhodnokitajska provinca Jiangsu, 1. oktobra 2022. (Fotografija Hang Xingwei/Xinhua)

Prebivalci izvajajo ljudski ples v mestu Xiaozuo v Shijiazhuangu, severnokitajska provinca Hebei, 1. oktober 2022. (Fotografija Zhang Xiaofeng/Xinhua)

Otrok maha s kitajskimi nacionalnimi zastavami na starodavnem mestnem obzidju v Xi'anu, severozahodni kitajski provinci Shaanxi, 1. oktobra 2022. (Xinhua/Li Yibo)

Turisti si ogledajo starodavno mestno obzidje v Xi'anu, severozahodni kitajski provinci Shaanxi, 1. oktober 2022. (Xinhua/Li Yibo)

Državljani se fotografirajo v cvetličnem razstavnem parku v Yinchuanu, avtonomna regija Ningxia Hui na severozahodu Kitajske, 1. oktober 2022. (Xinhua/Feng Kaihua)

Punčka drži kitajsko državno zastavo na starodavnem mestnem obzidju v Xi'anu, severozahodni kitajski provinci Shaanxi, 1. oktobra 2022. (Xinhua/Li Yibo)

Prebivalec fotografira rože v cvetličnem razstavnem parku v Yinchuanu, severozahodni kitajski avtonomni pokrajini Ningxia Hui, 1. oktobra 2022. (Xinhua/Feng Kaihua)

Prebivalec fotografira otroka v okrožju Nankai v Tianjinu na severu Kitajske, 1. oktobra 2022. (Xinhua/Li Ran)

Turisti si ogledujejo pokrajino na mostu v Harbinu, severovzhodna kitajska provinca Heilongjiang, 1. oktober 2022. (Xinhua/Zhang Tao)

Turisti ob spomeniku prvega nacionalnega kongresa Komunistične partije Kitajske v Šanghaju na vzhodu Kitajske, 1. oktobra 2022. (Xinhua/Liu Ying)

Sprevodnica vlaka dela na železniški postaji Nanjing v Nanjingu, vzhodnokitajska provinca Jiangsu, 1. oktober 2022. (Fotografija Su Yang/Xinhua)

Gradbenik dela v okrožju Jimo v Qingdau, vzhodnokitajski provinci Shandong, 1. oktobra 2022. (Fotografija Liang Xiaopeng/Xinhua)

Gradbeniki delajo ob zgradbi v Tenghzouju, vzhodnokitajska provinca Shandong, 1. oktober 2022. (Fotografija Li Zhijun/Xinhua)

Ljudje veslajo s čolni v zabaviščnem parku v okrožju Daoxian v Yongzhouju, osrednja kitajska provinca Hunan. (Fotografija Jiang Keqing/Xinhua)

Gasilci pozirajo za fotografijo s kitajsko državno zastavo v mestu Zunyi v jugozahodni kitajski provinci Guizhou, 1. oktobra 2022. (Xinhua)

Otrok komunicira z instalacijo v Muzeju znanosti in tehnologije Yangzhou v Yangzhouju, vzhodnokitajska provinca Jiangsu, 1. oktober 2022. (Fotografija Meng Delong/Xinhua)

Fotografija iz zraka, posneta 1. oktobra 2022, prikazuje ljudi, ki obiskujejo nacionalni gozdni park Jinlongshan v Harbinu, severovzhodna kitajska provinca Heilongjiang. (Xinhua/Xie Jianfei)

Ljudje obiskujejo paviljon Jiaxiu v Guiyangu, glavnem mestu jugozahodne kitajske province Guizhou, 1. oktober 2022. (Xinhua/Tao Liang)

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek