REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prosile papeža za pomoč, potem pa se je izkazalo, da so ženske z angelskimi obrazi v resnici - neonacistke

Prosile papeža za pomoč, potem pa se je izkazalo, da so ženske z angelskimi obrazi v resnici - neonacistkeNacistke pri papežu. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Skupina žena ukrajinskih vojakov se je pred štirimi dnevi v Vatikanu sestala s papežem Frančiškom in ga prosila, naj posreduje in reši življenja njihovih mož in partnerjev, ki se v oblegani jeklarni Azovstal v mestu Mariupolj borijo proti ruskim silam.

Na posnetku lahko vidimo, da jim res ni lahko – tovarno so na primer ruske sile pravkar zasule s stotinami kasetnih bomb.

Večina sveta je to orožje sicer prepovedala, ne pa Ukrajina in Rusija, zato je uporaba kasetnih bomb proti vojnim ciljem - dovoljena.

Res pa je, da je ukrajinska vojska to orožje v preteklih osmih letih na nedovoljen način velikokrat uporabila tudi zoper civilne cilje v vzhodni Ukrajini, v Donbasu.

V strahu za življenje svojih moških, so se partnerice in soproge neonacistov zato obrnile na papeža s prošnjo, da jim pomaga.

Toda če pogledate malce pod površino se tudi tu pokaže grdi obraz nacizma. V belo oblečeni in jokajoči ženski z angelskima obrazoma sta namreč podpornici neonacizma.

»Prosile smo ga, naj pride v Ukrajino, naj se pogovori z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in mu reče, naj izpustijo fante iz jeklarne Azovstal. Rekel je le, da bo molil za nas,« je novinarjem po srečanju s papežem povedala Katerina Prokopenko.

Njen mož Denis Prokopenko je eden od vodij bataljona Azov, ukrajinske skrajne desne nacionalistične vojaške skupine, ki je uradno postala del ukrajinskih oboroženih sil.

Pripadniki bataljona Azov trenutno vodijo obrambo industrijskega kompleksa jeklarne Azovstal, zadnje utrdbe ukrajinskih borcev v skoraj povsem uničenem pristaniškem mestu Mariupolj, ki je po večtedenskem obleganju sedaj pod nadzorom ruske vojske.

Ženske so povedale še, da je njihovo srečanje s papežem Frančiškom trajalo približno pet minut in je potekalo po njegovi splošni avdienci na Trgu svetega Petra.

»Upamo, da nam bo to srečanje le dalo priložnost, da rešimo življenja naših vojakov,« je dejala Prokopenkova.

Denys Prokopenko z vzdevkom Redis, je del neonacističnega bataljona Azov že od leta 2014 in je - kot pravi sam - prišel iz vrst nogometnih huliganov kluba Dinamo iz Kijeva.

Fotografije v tvitu spodaj so s shoda neonacistov leta 2014. Naslovnica pa je iz biltena Azova The Black Sun (Črno sonce).

Ena od preostalih članic skupine Julija Fedosjuk je dejala, da so papežu sporočile, da je v jeklarni okrog 700 hudo ranjenih ukrajinskih vojakov in večje število mrtvih, ki jih ne morejo pokopati.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je sicer konec tedna povedala, da so bile v okviru humanitarne misije, ki jo usklajujejo Združeni narodi in Rdeči križ, iz tovarne evakuirane vse ženske, pa tudi otroci in starejši.

O sentimentalnem dogodku, kjer dve prikupni ukrajinski dekleti prosita papeža, naj deluje kot posrednik pri »ekstrakciji« njunih »nedolžnih mož« iz Azovstala v tretjo državo, so poročali vsi zahodni mediji.

Toda če pogledate malce pod površino se tudi tu pokaže grdi obraz skrajne, rasistične ideologije.

V belo oblečeni in jokajoči ženski z angelskima obrazoma sta namreč podpornici neonacizma.

Slike, ki so se pojavile na družbenih omrežjih tudi lepo dokumentirajo, kako sta po hitlerjevsko pozdravljale in podpirale svoje soproge na pot brez povratka.

Ni jima bilo težko vzeti v roke niti orožja.

In sedaj naj bi jim pomagal papež? Sveta preproščina…

Ob tem imajo vsi v Azovstalu še vedno možnost, da gredo iz kompleksa brez težav - toda brez orožja. A nočejo!

Toda to ni nič nenavadnega. V državi, ki je na fronto proti Sovjetski zvezi poslala 250.000 vojakov med drugo svetovno vojno je nacizem še danes spoštovan.

Kako so ga opravičevali in negovali v Ukrajini in kako ga je opravičeval sam ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, čeprav je pred volitvami govoril nekaj čisto drugega - pa razkriva video na koncu članka.

Prikazuje, kako so v Ukrajini z navdušenjem pričakali okupacijo in Adolfa Hitlerja, kako še danes postavljajo spomenike nacističnemu zločincu iz druge svetovne vojne Stepanu Banderi, ki je dal pomoriti na stotisoče Židov in Poljakov, kako Zelenski opravičuje sodobne banderovce, češ da to, da nekateri danes častijo Bandero ni nič slabega in kako so vsem Rusom želeli smrt, celo ukrajinski najvišji poveljniki.

In zato je res povsem vseeno, ali je Zelenski deloma Žid ali ne, in ali so Poljaki, v ironičnem obratu zgodovine, danes njihovi zavezniki.

Dejstvo je, da se dediščine neonacizma v Ukrajini ne otepajo, pač pa na njej gradijo.

Delite članek