REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prihaja »obdobje cinične defenestracije« predsednika Ukrajine? »Zahod bo odpisal Zelenskega in njegove prašiče!«

Prihaja »obdobje cinične defenestracije« predsednika Ukrajine? »Zahod bo odpisal Zelenskega in njegove prašiče!«Defenestracija Zelenskega? Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Poročilo organizacije Amnesty International (AI) o tem, da ukrajinske sile s svojim načinom boja ogrožajo civiliste in jih uporabljajo kot žive ščite je sprožilo burne reakcije v Ukrajini in med politiki na Zahodu, ki (še vedno) podpirajo režim Volodomirja Zelenskega.

Pri vsem skupaj gre za prvo poročilo AI, od štiridesetih, ki jih je doslej spisala ta organizacija, ki je kritično do ukrajinskih oboroženih sil.

AI je objavila le to, kar je bilo znano že pol leta, reakcija v Kijevu in med podporniki razvpitega ukrajinskega predsednika pa kaže, da je v njihovih vrstah zavladala panika.

Z besnim in neutemeljenim odzivom se je oglasil tudi ukrajinski predsednik.

Da pripombe Kijeva niso bile upoštevane pa se je pritoževala tudi ukrajinska veja AI.

Pri vsem skupaj gre za prvo poročilo AI, od štiridesetih, ki jih je doslej spisala ta organizacija, ki je kritično do ukrajinskih oboroženih sil.

Ostala so navajala kršitve le ruske vojske in njenih zaveznic.

O novem dogajanju na svetovnem političnem parketu v zvezi z ukrajinsko krizo je mnenje podal tudi čilsko-ameriški novinar Gonzalo Lira, ki živi in poroča iz Harkova v Ukrajini.

Smo priče začetku »defenestracije Zelenskega«?

Po njegovi oceni gre za začetek »defenestracije Zelenskega«.

In kaj je defenestracija?

Kot nam pojasni Wikipedija, je defenestracija »dejanje metanja skozi okno, s čimer so se v zgodovini večkrat končali politični obračuni. Beseda sama izvira iz latinščine in je skovanka iz besed de (raz-) ter fenestra (okno). V zgodovini sta najbolj znani praški defenestraciji iz leta 1419 in tista iz leta 1618, ki je sprožila tridesetletno vojno, ter defenestracija češkega politika Jana Masaryka, ki so ga leta 1948 njegovi politični nasprotniki vrgli skozi okno kopalnice v stavbi zunanjega ministrstva.«

Takole je ocenil Gonzalo Lira: »Poročilo Amnesty International je zelo pomembna stvar – nakazuje, da se je Zahod obrnil proti Zelenskemu.

Vsakdo, ki kar koli ve o ukrajinskem konfliktu, že ve, da je režim Zelenskega uporabljal civilno infrastrukturo, da bi se skrival pred rusko vojsko in jo napadal iz skrivališč.

Dejstvo, da Amnesty zdaj o tem nenadoma poroča v obsežnem poročilu, je tisto, kar je pomembno.«

»Amnesty so pred davnimi časi prevzele z režimom povezane obveščevalne službe. Zdaj se uporablja kot še ena nevladna organizacija za destabilizacijo tujih držav pod krinko 'več človekovih pravic!'

Zelenski in njegov režim zato zdaj nenadoma delata panične poteze, na primer nagovarjanje Kitajske (od vseh držav!), pošiljanje različnih odposlancev in na splošno izbruhov jeze. Del tega je neselektivno obstreljevanje civilistov v Donecku.

Vse zahodne nevladne organizacije so se zadnjih 5 mesecev in pol močno dobrikale Zelenskemu.

Kar naenkrat pa ga glavni viri novic začnejo kritizirati, Amnesty pa celo prednjači pri obsojanju kršitev človekovih pravic.

Zaključek, ki se mu ne morem izogniti je, da so se zahodni režimi odločili umakniti svojo podporo Zelenskemu in odpisati celoten debakel v Ukrajini,« poudarja Lira.

»Mislim, da bomo kmalu videli – z neverjetno hitrostjo – cinično defenestracijo Zelenskega.

Mislim, da se Zelenski in njegov režim tega zavedata - zato zdaj nenadoma delata panične poteze, na primer nagovarjanje Kitajske (od vseh držav!), pošiljanje različnih odposlancev in na splošno izbruhov jeze.

Del tega je neselektivno obstreljevanje civilistov v Doneckuopozarja ameriško-čilski poročevalec iz Ukrajine.

Vse, kar Zelenski in prašiči, ki ga obdajajo, zdaj lahko storijo, je to, da udarijo - in se borijo proti Rusom do zadnje ukrajinske ženske in otroka. Obtičali so v Kijevu, brez možnosti pobega ali usmiljenja, če se predajo.

»Mislim - in to je čista špekulacija z moje strani - da se Zelenski in njegov krog zavedajo, da jim ne bo mogoče zbežati. Mislim, da so nekako ugotovili, da jim njihovi zahodni gospodarji ne bodo dovolili pobegniti, Rusi pa jim hočejo soditi za njihove zločine.

Vse, kar Zelenski in prašiči, ki ga obdajajo, zdaj lahko storijo, je to, da udarijo - in se borijo proti Rusom do zadnje ukrajinske ženske in otroka. Obtičali so v Kijevu, brez možnosti pobega ali usmiljenja, če se predajo.

Ne čutim usmiljenja do Zelenskega in njegovih prašičev - vendar sem zgrožen, ker se zavedam, da bo nešteto Ukrajincev umrlo in trpelo zaradi situacije, v kateri so zdaj.

Seveda ga krivim. Zamerim pa tudi Američanom. Oni so tisti, ki so ustvarili to svinjsko pošast,« sklene svojo nit Lira.

In to, kar našteva Gonzalo Lira se res že dogaja.

Vse več je poročil o tihotapljenju oprožja iz Ukrajine in prodajah na »darknetu.«

Gre za rakete, ki bodo ogrožale civilna letala še dolga desetletja.

In rakete, ki so se preko Bolgarije že pretihotapile do Albanije in verjetno Kosova, kjer bodo pomagale zanetiti dodatne spopade na Balkanu.

Ob tem je Zelenski tudi jezno sporočil, da mu je Evropska unija blokirala 8 milijard evrov pomoči.

Dejal je, da sicer ne želi javno imenovati te države, ki je krivec za blokado, toda znano je, da je pomoč blokirala – Nemčija.

Vse več je tudi zapisov o tem, kako koruptiven je Zelenski, kar je znano že dolgo časa.

Vse več je tudi tvitov in poročil, ki navajajo, da je tudi odvisen od mamil in nezanesljiv.

Prihaja čas, ko se mnogi, tudi v Sloveniji, ne bodo več želeli spomniti, da so svoj čas podpirali to koruptivno marioneto, ki je uničila lastno državo.

Ljubezen na prvi pogled: Snidenje nekdanjega slovenskega premierja z Zelenskim. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Ampak fotografije o tem, kako mu ponižno stiskajo dlani - bodo ostale.

Tanja Fajon bo nekega dne še vesela, da je ob kratkovidnem obisku Kijeva ni sprejel na Zahodu vse manj občudovani Volodimir Zelenski.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek