REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Premier Slovaške Robert Fico po seji vlade hudo ranjen, atentator podpornik prozahodne opozicije! (VIDEO)

Premier Slovaške Robert Fico po seji vlade hudo ranjen, atentator podpornik prozahodne opozicije! (VIDEO)Napadalca na Roberta Fica so takoj aretirali. Vir: Telegram, posnetek zaslona

Slovaški premier Robert Fico, oster nasprotnik oboroževanja Ukrajine je bil hudo ranjen v streljanju po seji vlade v mestu Handlova, približno 150 kilometrov severovzhodno od Bratislave, poročajo slovaški mediji.

Premierja so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico, napadalca pa aretirali.

Slovaški premier Robert Fico je bil ranjen v streljanju po seji vlade v mestu Handlova. Slišati je bilo pet strelov, predsednik vlade pa naj bi bil hudo ranjen.

Ministrstvo za notranje zadeve Slovaške je sporočilo, da je šlo za atentat.

Lokalni mediji poročajo, da je neznani napadalec začel streljati iz množice v trenutku, ko je Fico po sestanku prišel ven, da bi se poslovil od zbranih občanov.

Očividci pravijo, da je bilo slišati pet strelov.

Fica so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Banjsko Bistrico.

Časnik »Pravda« poroča, da je bil slovaški premier z več streli ustreljen v trebuh in prsni koš, ter da je v resnem stanju.

Po poročanju slovaške televizije TA3 je eden od strelov zadel premierja v predel trebuha, spletni medij topky.sk pa navaja, da so Fica zadeli trije streli, v roke, noge in trebuh.

Osumljenec je po poročanju slovaških medijev 71-letni moški iz Levic, mesta na zahodu Slovaške.

Po neuradnih informacijah naj bi bil strelec pisatelj, simpatizer opozicijske stranke Progresivna Slovaška Juraj Cintula (rojen leta 1953).

Njegovo fotografijo so objavili na družbenih omrežjih.

Ministrica za kulturo Martina Šimkovičová je dejala, da je to, kar se je danes zgodilo, posledica sovražne retorike opozicije.

Desnoatlantistične stranke so že od začetka zavzele oster in oseben ton proti Ficu, danes pa so bili načrtovani veliki protesti proti vladi, ki so bili zdaj odpovedani.

Obstajajo nasprotujoča si poročila o Ficovem zdravju. Medij Dennikn trdi, da Ficovo življenje ni v nevarnosti.

Ficova osebna stran na Facebooku poroča, da je njegovo stanje življenjsko nevarno.

Fico je na operaciji v Banjski Bistrici, saj bi izgubili preveč časa, če bi ga s helikopterjem prepeljali v Bratislavo.

O napadu se je oglasila tudi slovaška predsednica Zuzana Čaputova, ki je ostro obsodila »brutalen in nepremišljen« napad na premierja.

»Šokirana sem. Robertu Ficu želim veliko moči v tem kritičnem trenutku in čimprejšnje okrevanje,« je dejala Čaputova.

Slovaški premier se je že večkrat izrekel proti vojaški pomoči režimu v Kijevu. Poudaril je tudi, da ne podpira članstva te države v Natu in da bo uporabil pravico veta, če bo takšno vprašanje obravnavano.

Ob tem je premier Fico izjavil, da je Slovaška zainteresirana za dobre odnose z Rusijo, in obljubil, da bo naredil korake v tej smeri.

To so nekatere njegove najbolj ostre izjave: »Pravzaprav se Ukrajina uporablja le v geopolitične namene, da se Rusija gospodarsko in mednarodno oslabi. Bojim se, da se bo Zahod v imenu teh geopolitičnih ciljev bojeval z Rusijo do zadnjega ukrajinskega vojaka in nismo daleč od tega cilja.«

»Sem proti članstvu Ukrajine v Natu in bom vložil veto. To bi bila preprosto osnova za tretjo svetovno vojno, nič drugega.«

Desnoatlantistične stranke so že od začetka zavzele oster in oseben ton proti Ficu, danes pa so bili načrtovani veliki protesti proti vladi, ki so bili zdaj odpovedani.

»Napad ukrajinskih nacionalistov na Donbas je za Rusijo enak napadu Hamasa na Izrael za NATO. Hkrati se je NATO leta 2014 na podoben napad odzval popolnoma mirno. Lahko pa prinesete razne strašne fotografije pomorjenih otrok, starcev, žensk, ki zagotovo dokazujejo, da so ukrajinski fašisti poskušali uničiti Ruse

»Moramo si priznati in reči: Ukrajina nima dovolj sil, da bi vojaško obrnila situacijo; ni sposobna nobene protiofenzive. Tja lahko pošljemo vse orožje sveta, ves denar in Rusija ne bo nikoli vojaško poražena

»Prevladovalo je prepričanje, da če daš Ukrajincem orožje in denar, bodo Rusi pokleknili, nemočni in uničeni. Ta strategija ni delovala. Rusija ni na kolenih. Ona bo tista, ki bo govorila, ko bodo pogajanja stekla.«

»Ukrajina ni neodvisna in suverena država,« je Fico dejal za javno televizijo RTVS. »Ukrajina je pod popolnim vplivom in nadzorom ZDA

Do napada prihaja tudi neposredno potem, ko je Fico uradno in javno zavrnil Globalni pandemični sporazum SZO.

V Sloveniji ta sporazum zavrača stranka Resnica.

Iz številnih držav sveta medtem priihajajo ostre obsodbe atentata.

»Pretresen sem nad dogajanjem na Slovaškem. Ostro obsojam napad na slovaškega kolego Roberta Fica in mu želim čim hitrejše okrevanje,« je na omrežju X zapisal tudi slovenski premier Robert Golob.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek