REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Prelomljena obljuba von der Leynove: Severna Koreja poslala trikrat več granat Rusiji kot Evropska unija Ukrajini!

Prelomljena obljuba von der Leynove: Severna Koreja poslala trikrat več granat Rusiji kot Evropska unija Ukrajini!Kijevu tako ali tako ne bi zadostovale niti vse obstoječe globalne zmogljivosti, ugotavlja s kančkom cinizma bruseljski portal »Politico«. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Kljub obljubi, da bodo Ukrajino podprli z enim milijonom kosov streliva v enem letu, proizvajalci orožja v Evropski uniji niso niti blizu dosegu proizvodnje, potrebne za dosego tega cilja do marca, piše bruseljski portal Politico.

Litovski minister za zunanje zadeve Gabrielius Landsbergis je nedavno razkril, da je dobava iz držav EU komaj okoli 300.000 kosov, medtem ko jih je Severna Koreja Rusiji dobavila najmanj 350.000.

»Cilj milijona granat ostaja pomemben politični cilj,« je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano v zvezi z obljubo šefice EK Ursule von der Leyen iz marca.

Dodal je, da bodo imeli ministri priložnost o tem znova razpravljati na zasedanju v Bruslju 14. novembra.

Rusi medtem še naprej zasedajo prvo mesto na svetu po proizvodnji granat - proizvedejo jih najmanj 125.000 na mesec.

ZDA bodo do leta 2025 povečale proizvodnjo, a spet na le 80.000 granat mesečno.

Ukrajinski minister za strateško industrijo Oleksandr Kamišin je v intervjuju za »Politico« priznal, da tudi če bi Ukrajina uporabila vse obstoječe globalne zmogljivosti, to »ne bi zadostovalo«, da bi bile kijevske sile preskrbljene z zadostno količino streliva.

Eden od razlogov, zakaj cilja milijon granat ni niti na vidiku, je, da se države EU ne bi strinjale, da bi v pošiljko vključili strelivo, proizvedeno zunaj bloka.

Poleg tega so v spopad vstopile popolnoma nepripravljene.

Bruseljski portal ugotavlja, da Severna Koreja pošilja Vladimirju Putinu na tone streliva, Evropska unija pa ne more storiti enako za Ukrajino.

»Zahodni vojaški načrtovalci so si predstavljali, da bo vojna z ZSSR trajala le nekaj tednov pred razmestitvijo jedrskega orožja, kar pomeni, da ni bilo pričakovati dolgotrajnih spopadov v stilu prve svetovne vojne, ki zdaj potekajo v Ukrajini,« poudarja medij.  

Satelitski posnetki severnokorejskih kompozicij potrjujejo, da je Severna Koreja Rusiji poslala celo milijon granat.

Ministrstva so previdna tudi zaradi pritiskov na zmanjšanje obrambnih izdatkov, ki veljajo v evropskih članicah NATO pakta.

Da bi bile stvari še hujše, številne zahodne vojske uporabljajo različne oborožitvene sisteme, kar povečuje itak visoke stroške.

Dodatne preglavice povzročajo tudi izobraževanja osebja, financiranje novih tovarn in birokracija, poudarja »Politico« in navaja besede enega od sogovornikov, da mnogi, ki so zdaj na oblasti, menijo, da je povečanje proizvodnje orožja »tako enostavno kot povečanje proizvodnje koles« - vendar se krepko motijo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek